Αφυγραντήρας, μεγάλος ή μικρός; Δες ποιος είναι ο σωστός!
2.251 επισκέψεις στο άρθρο
Ένας αφυγραντήρας καινούριας τεχνολογίας μειώνει τα επίπεδα υγρασίας του σπιτιού, αλλά και τα έξοδα θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος. Κάνει δουλειά, αλλά πρέπει να είναι ο σωστός. Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις.
Η επιλογή σου να προχωρήσεις σε αγορά αφυγραντήρα, είναι η σωστή (διάβασε περισσότερα εδώ). Είναι μία σωστή επένδυση, μα έχει μυστικά λειτουργίας και οικονομίας. Τώρα με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της –δεν ξέρουμε για πόσο- η σωστή επιλογή αφυγραντήρα, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.
Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »
Τα facts & musts του αφυγραντήρα! - Ηλικία & επίπεδο θερμομόνωσης κτιρίου, καθοριστικά για το επίπεδο υγρασίας
- Μέγεθος & ισχύς πάνε με τα τετραγωνικά & τη διαρρύθμιση
- Πώς μειώνει υγρασία & έξοδα θέρμανσης ως 20%
- Αν τον κατεβάζεις κάτω από το 30%-50%, «καις» ρεύμα χωρίς λόγο
Τι είναι ο αφυγραντήρας, τι κάνει με την υγρασία!
Ο αφυγραντήρας είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα, αποτρέποντας τις ζημιές που προκαλεί. Λειτουργεί με βάση τις αρχές του κλιματιστικού, όσον αφορά το ψυκτικό του κύκλωμα, είναι όμως αποκλειστικά σχεδιασμένος για να αφαιρεί την υγρασία (δηλαδή τους υδρατμούς) από τον αέρα και όχι να τον θερμαίνει ή να τον ψύχει.
Η υγρασία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που καταστρέφουν τους τοίχους και τα έπιπλα στο σπίτι, προκαλώντας ζημιές όπως το μαύρισμα των τοίχων, το «σκάσιμο» της μπογιάς, φουσκωμένα πατώματα, παράθυρα με μαύρα στίγματα και αλλοιωμένα έπιπλα.
Οι αφυγραντήρες έχουν ειδικά φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού, συνδέονται απευθείας με την αποχέτευση, σε βοηθούν να ζεσταθείς πιο οικονομικά, ενώ γλιτώνεις και άλλα χρήματα, καθώς δεν πρόκειται να δεις ξανά υγρασία και μούχλα.
3 ενδείξεις που σημαίνουν ό,τι τον χρειάζεσαι άμεσα!
1. Σταγόνες στο εσωτερικό των τζαμιών, όταν πάνω στα τζάμια και στα πατζούρια συγκεντρώνονται υδρατμοί σε μορφή σταγόνων.
2. Σημάδια μούχλας στην οροφή ή στις γωνίες των τοίχων του μπάνιου όπου λόγω των υδρατμών πολύ συχνά εμφανίζεται μούχλα στην οροφή και στις γωνίες των τοίχων.
3. Ύπαρξη άσχημων οσμών. Η ανίχνευση μιας ιδιαίτερα χαρακτηριστικής μυρωδιάς σε χώρους όπως το γκαράζ και τα υπόγειο σηματοδοτεί την ύπαρξη μούχλας και την παρουσία υγρασίας.
6 κρίσιμα tips πριν την αγορά!
1. Πόσα τετραγωνικά έχεις. Επίλεξε συσκευή, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Η απόδοση του αφυγραντήρα εξαρτάται από τη δυνατότητα άντλησης του αέρα ανά ώρα, ανά τετραγωνικό μέτρο (m2) για κατοικίες με σταθερό ύψος περίπου 3 μέτρα.
2. Έλεγξε το επίπεδο υγρασίας του χώρου σου (η ηλικία του κτιρίου και η ποιότητα των μονωτικών υλικών παίζουν σημαντικό ρόλο). Μπορείς να το κάνεις εύκολα, χρησιμοποιώντας ένα υγρασιόμετρο.
3. Επικοινωνία χώρων. Αν οι χώροι δεν επικοινωνούν (είναι απομακρυσμένοι), μπορεί να χρειαστεί να αγοράσεις παραπάνω από έναν αφυγραντήρα για σωστό αποτέλεσμα.
4. Επίπεδα θορύβου. Σε μικρό χώρο καλό είναι να μην ξεπερνά τα 38-42dB (λειτουργία χαμηλής ταχύτητας). Σε μεγαλύτερο είναι φυσιολογικό το όριο των 44-52dB.
5. Σύστημα αποστράγγισης. Καλό είναι να έχει ένα τέτοιο σύστημα, ώστε να συνδέεται απευθείας με την αποχέτευση και το νερό που μαζεύεται να απομακρύνεται αυτόματα (δεν χρειάζεται να αδειάζεις συνεχώς το δοχείο).
6. Wi-Fi. Καλό είναι να έχει αυτή τη δυνατότητα. Σου επιτρέπει να ρυθμίζεις τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας στον χώρο σου, όπου και αν βρίσκεσαι με το «κατέβασμα» μία απλής εφαρμογής. Επίσης προγραμματίζεις το χρόνο χρήσης, ώστε να μη λειτουργεί χωρίς λόγο, όταν λείπεις στη δουλειά ή σε άλλες εργασίες εκτός σπιτιού.
6 κρίσιμα tips για max απόδοση & οικονομία!
1. Μην αγοράζεις μεγαλύτερο ή ισχυρότερο αφυγραντήρα. Πάρε αυτόν που καλύπτει τις ανάγκες σου.
2. Κλείσε πόρτες και παράθυρα όταν τον έχεις θέσει σε λειτουργία. Θεωρείται αυτονόητο, αλλά…
3. Τοποθέτησέ τον στο κέντρο του δωματίου και μακριά από τοίχους και κουρτίνες!
4. 30% -50% επίπεδο υγρασίας είναι ιδανικό. Μη κατεβάζεις παρακάτω το όριο, καθώς αυξάνεις τις ώρες λειτουργίας του αφυγραντήρα χωρίς λόγο!
5. Εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες που δίνει ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας που έχεις. Αν υπάρχει κάποια έκπτωση (πχ. μειωμένο τιμολόγιο, νυχτερινό κλπ), τότε θέσε σε λειτουργία τον αφυγραντήρα εκείνες τις ώρες πιο πολύ.
6. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το απιονισμένο νερό που βρίσκεται στο δοχείο για το πότισμα φυτών του μπαλκονιού ή του κήπου σου ή ακόμα και για τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου σου! Μην αφήνεις τίποτε να πάει χαμένο.
Μετά την αγορά τι;
Για το τέλος, αλλά όχι τελευταίο, αφήσαμε τη συντήρηση και τον καθαρισμό. Οποιοδήποτε μηχάνημα, όσο καινούριο και αν είναι θέλει συντήρηση και καθαρισμό. Όχι μόνο για να αντέξει περισσότερο μα και για να λειτουργεί σωστά, να έχεις τη maximum οικονομία και απόδοση.
Τώρα πλέον ξέρεις, μέσα σε λίγες μόνο γραμμές, τι πρέπει να προσέξεις, σχετικά τους αφυγραντήρες. Στο χέρι σου είναι να ακολουθείς αυτές τις συμβουλές και θα δεις την επένδυσή σου να αποδίδει όπως πρέπει. Τι λες;