Μέσα στο Μάρτιο θα ανοίξουν, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις, οι πλατφόρμες για την υποβολή αίτησης επιδότησης για ηλιακό θερμοσίφωνα και Φ/Β σύστημα. Το δεύτερο αφορά νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.
Ξεκινούν εντός Μαρτίου, εκτός απροόπτου, οι υποβολές αιτήσεων για επιδότηση φωτοβολταϊκών σε στέγες και ηλιακού θερμοσίφωνα, μετά από πολλές αναβολές. Ακριβή ποσά και ημερομηνίες ανήκουν στις διαρροές που δεν επιβεβαιώνονται, γιΆ αυτό και θα αρκεστούμε να δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας και του Πρωθυπουργού.
Ηλιακός θερμοσίφωνας
Έπειτα από διαρκείς αλλαγές ημερομηνιών σχετικά με την έναρξη του προγράμματος, αναμένεται να ανοίξει και να είναι ενεργή σύντομα η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr (εντός του gov.gr). Εκεί οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα μπορούν, με τους κωδικούς του taxisnet, να κάνουν αίτηση για την επιδότηση της αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό. Η επιδότηση θα φτάνει έως το 60% του κόστους απόκτησης ηλιακού. Θα υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, καθώς θα προβλέπεται ξεχωριστός προϋπολογισμός για ευάλωτα νοικοκυριά. Η επιλογή ηλιακού που θα αντικαταστήσει τον παλιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα θα γίνει μέσω προτύπου πιστοποίησης (solar keymark που παρέχεται από τον κατασκευαστή). Το πρόγραμμα θα ακολουθεί τα πρότυπα του προγράμματος Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή και οι δικαιούχοι θα παίρνουν voucher.
Διαρροές που κάνουν λόγο για ακριβή ποσό δεν επιβεβαιώνονται (π.χ. έως 1000 ευρώ) ούτε ακριβή ημερομηνία έναρξης και διάστημα αγοράς του ηλιακού.
Φωτοβολταϊκά σε στέγες
Τι γίνεται όμως με το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά σε στέγες; Σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε σε ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά πριν λίγες μέρες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η υποβολή επιδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου. Δικαιούχοι θα είναι 300.000 (το 40% θα είναι νοικοκυριά, 30% επιχειρήσεις, 30% αγρότες), οι οποίοι θα μπορέσουν να κατασκευάσουν ένα Φ/Β ισχύος έως 10 KW μαζί με μπαταρία αποθήκευσης και έτσι θα αυτοπαράγουν ενέργεια για ιδιοκατανάλωση. Το σύστημα αποθήκευσης με μπαταρία θα καλύπτεται 100%. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι οι δικαιούχοι να έχουν σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η επιδότηση θα φτάνει έως 60% και θα καλύπτει πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα ποσοστό από το φωτοβολταϊκό.
Μάλιστα, μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να ψηφιστεί και νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης (βρίσκεται σε διαβούλευση) που επιτρέπει σε μεγάλες επιχειρήσεις, βιομηχανίες κτλ, τη δυνατότητα εικονικού συμψηφισμού και σε επαγγελματικές κοινότητες και σε ιδιώτες που θα συνδεθούν σε δίκτυο υψηλής τάσης.
Μάθετε περισσότερες πληροφορίες στο βίντεο
Να σημειώσουμε ότι η αγορά και εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού ανεβαίνει ανάλογα με την ισχύ που μπορεί να παραχθεί. Για παράδειγμα, το κόστος για ένα φωτοβολταϊκό το οποίο παράγει έως 15 κιλοβατώρες/μέρα ξεκινά από τα περίπου 10.000 ευρώ, ενώ οι τιμές για τις μπαταρίες ξεκινούν από τα περίπου 200 ευρώ και φθάνουν τα 2.000 ευρώ. Επομένως, αν η εγκατάσταση κοστίσει 13.000 ευρώ οι δικαιούχοι του προγράμματος θα λάβουν επιδότηση 7.800 ευρώ και θα πρέπει να δώσουν 5.200 ευρώ από την τσέπη τους.