Μπες στο παθητικό σου σπίτι σε μόλις 10 μέρες!
22.545 επισκέψεις στο άρθρο
Χτίστηκε σπίτι στα πρότυπα του παθητικού σε μόλις 10 μέρες με υπερσύγχρονο σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού, τέλεια θερμομόνωση καθώς και φωτοβολταϊκά για πλήρη αυτονομία. Δες τώρα πως τα κατάφεραν!
Έχουμε δει την πιστοποίηση βιωσιμότητας Παθητικών Σπιτιών να απονέμεται σε αρκετά μεγάλα και φανταχτερά οικοδομήματα. Ένα έργο στην Αυστραλία, ωστόσο, αποδεικνύει ότι ένα πιστοποιημένο παθητικό σπίτι δεν χρειάζεται να διαθέτει τίποτα από τα δύο.
- Έφτιαξαν πλήρες εξοπλισμένο σπίτι σε μόλις 10 μέρες
Σχεδιασμένο από τους Αυστραλούς αρχιτέκτονες της Cαrbonlite, το Cαsτlemaine Passivhaus δείχνει ότι η πιστοποίηση «Παθητικό Σπίτι» δεν αφορά αποκλειστικά τα μεγάλα και ακριβά σπίτια. Η Cαrbonlite, η οποία ειδικεύεται στη δημιουργία βιώσιμων προκατασκευασμένων σπιτιών, προκατασκεύασε τα τμήματα του κτιρίου μέσα σε περίπου πέντε ημέρες.
Τα τμήματα παραδόθηκαν στο χώρο και την ίδια ημέρα το εξωτερικό ανεγέρθηκε. Το υπόλοιπο του σπιτιού τοποθετήθηκε έξω μέσα στις επόμενες 10 μέρες, μετά το πέρασμα των οποίων επιτράπηκε η μετακόμιση των κατοίκων στο σπίτι.
- Είναι παθητικό σπίτι! Με τέλεια ηχομόνωση και θερμομόνωση
Η πιστοποίηση «Παθητικό Σπίτι» απονέμεται σε σπίτια που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αποδοτική ενεργειακή απόδοση. Το πρότυπο εστιάζει κυρίως στο σύστημα θέρμανσης και ψύξης, στην αεροστεγανότητα του κτιρίου και στον εξαερισμό. Η πιστοποίηση δεν παρέχει μόνο επιβεβαίωση της βιωσιμότητας ενός κτιρίου, αλλά και την δυνατότητα στα μεγάλα κτίρια ιδιαίτερα να επωφεληθούν από την μείωση των λειτουργικών εξόδων, από τα μέτρα που λαμβάνονται για την επίτευξη της πιστοποίησης.
Το σπίτι έχει μονωμένη στέγη με μια προεξοχή που παρέχει σκιά και βοηθά στην ελαχιστοποίηση της υπερθέρμανσης το καλοκαίρι. Διαθέτει επίσης ένα ξύλινο πλαίσιο με μόνωση από μαλλί και ίνες ξύλου. Αυτό δίνει στο κτίριο αυτό που η Ακαδημία Παθητικού Κτιρίου περιγράφει ως «εξαιρετική θερμομόνωση».
- Τοποθέτησαν και φωτοβολταϊκά για να έχει δικό του ρεύμα
Οι συνολικές ετήσιες ανάγκες του σπιτιού σε θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό ανέρχονται σε περίπου 115 kWh / τ.μ. Φωτοβολταϊκά πάνελ χρησιμοποιούνται για να καλύψουν μέρος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μια δεξαμενή 4.000 λίτρων χρησιμοποιείται για τη συλλογή βρόχινου νερού για χρήση σε χώρους όπου το καθαρό, επεξεργασμένο νερό δεν είναι απαραίτητο.
- Έχει αντλία θερμότητας και σύστημα εξαερισμού για κλιματισμό με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση
Η ετήσιες ανάγκες θέρμανσης για το κτίριο υπολογίζονται σε 6 kWh/ τ.μ. και καλύπτονται από μια αντλία θερμότητας αέρα-νερού της Sanden. Ο αερισμός του κτιρίου χειρίζεται από ένα σύστημα Lunos, με το οποίο η Ακαδημία Παθητικού Κτιρίου σημειώνει ότι μπορεί να παραδώσει υψηλής απόδοσης αεροστεγανότητα με "λιγότερες από 0,6 αλλαγές αέρα ανά ώρα".
Πως σου φαίνεται η ιδέα να έχεις το δικό σου κτίριο, με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, σε δέκα μέρες μόνο;