Εξάλλου, το φως δεν το αντιλαμβανόμαστε μόνο οπτικά αλλά και θερμικά, καθΆ όσον η μισή σχεδόν θερμότητα που παίρνουμε από τον ήλιο μεταφέρεται με το φως.
Για το λόγο αυτό, πρέπει να φιλτράρεται κατάλληλα, μέσα από κάθε δίοδο που βρίσκει προς το χώρο μας.
Το φιλτράρισμα αυτό δεν είναι αρκετό, όταν πραγματοποιείται από τους απλούς υαλοπίνακες. Αντίθετα, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες είναι ικανοί να φιλτράρουν κατάλληλα την ηλιακή ακτινοβολία, συμβάλλοντας έτσι, όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά και στη θέρμανση ενός σπιτιού και την εξοικονόμηση χρημάτων!
Η νέα τεχνολογία τοποθετεί τους υαλοπίνακες στα σύγχρονα δομικά υλικά με ιδιότητες μόνωσης. Αυτό που ουσιαστικά προσφέρουν οι ενεργειακοί υαλοπίνακες, λοιπόν, είναι μόνωση, μείωση στην σπατάλη ενέργειας και οικονομικό όφελος. Με λίγα λόγια, δίδεται η δυνατότητα να περιορίσουμε τη δαπάνη για την θέρμανση τον χειμώνα και την ψύξη το καλοκαίρι, που σημαίνει οικονομικό όφελος.
Για παράδειγμα, η αντικατάσταση των κοινών υαλοπινάκων ενός τυπικού διαμερίσματος 100 τ.μ. (περίπου 15 τ.μ. υαλοπίνακες) με διπλούς υαλοπίνακες Low-Ε, θα εξοικονομήσει περίπου 1.000 Κgr CO2 ανά έτος, δηλαδή το ισοδύναμο εκπομπών ενός μικρού αυτοκινήτου πόλης που κινήθηκε για 12.500 χλμ.
Επιπλέον, η χρήση ενεργειακών υαλοπινάκων είναι ο ευκολότερος, οικονομικότερος και αποδοτικότερος τρόπος για να βελτιώσει κανείς την ενεργειακή συμπεριφορά οποιασδήποτε οικοδομής..
Κοινωνική Ανισότητα στην Κατανάλωση Ενέργειας
Σύμφωνα με έρευνα που αφορά στις κοινωνικές ανισότητες στην κατανάλωση ενέργειας, μόνο το 8% των πολιτών χαμηλού εισοδήματος κατοικούν σε κτίρια με μόνωση και διπλά υαλοστάσια, ενώ το ποσοστό στα υψηλά εισοδήματα είναι 63%.
Αυτό κυρίως σημαίνει ότι τα σπίτια της πλειοψηφίας των Αθηναίων δεν είναι σωστά μονωμένα. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από τα εξής ποσοστά: μόνο το 28% των πολιτών χαμηλού εισοδήματος στην Αθήνα κατοικεί σε μονωμένα κτίρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα υψηλά εισοδήματα είναι 73%.
Αποτέλεσμα αυτού είναι το κόστος θέρμανσης ανά άτομο και μονάδα επιφάνειας να είναι κατά 127% μεγαλύτερο στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις σε σχέση με τα υψηλά εισοδήματα.
Επιλογή του κατάλληλου υαλοπίνακα
Οι κλιματολογικές συνθήκες του τόπου θα καθορίσουν
την επιλογή του κατάλληλου για τις ανάγκες μας ενεργειακού υαλοπίνακα. Για παράδειγμα, σε μια κατοικία δίπλα στην θάλασσα και σε μια κατοικία στο χιονοδρομικό κέντρο, θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί τύποι ενεργειακών υαλοπινάκων.
Επιπλέον, η επιλογή γίνεται βάσει τριών συντελεστών:
- Συντελεστής Φωτοπερατότητας, ή Light Transmission (LT)
Yποδηλώνει το πόσο φωτεινός θα είναι ο χώρος μας σύμφωνα με την χρήση του (κατοικία, αίθριο, στέγαστρα, υαλαπέτασμα κλπ.).
- Ηλιακός συντελεστής (g-Value), ή Solar Factor (SF)
Aντιπροσωπεύει την συνολική ποσότητα της ενεργείας που διέρχεται από την υάλωση, ως ποσοστό της συνολικής προσπίπτουσας ηλιακή; ενέργειας. Ουσιαστικά υποδηλώνει το κατά πόσο θα εκδηλωθούν, ή όχι, και πόσο έντονα φαινόμενα θερμοκηπίου.
- Συντελεστής θερμοπερατότητας ή συντελεστής K, U-Value
Eκφράζει τον ρυθμό απώλειας θερμότητας σε Watt, ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας υαλοπίνακα, για διαφορά ενός βαθμού, μεταξύ του εσωτερικού χώρου και του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Γυαλί και υπέρυθρη (IR) ακτινοβολία
Η υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να είναι επιθυμητή και ανεπιθύμητη. Είναι επιθυμητή όταν αναζητούμε την ηλιακή ζεστασιά, άνεση και φυσική θέρμανση του χώρου μας. Αντιθέτως είναι ανεπιθύμητη όταν γίνεται ενοχλητική, όταν το δωμάτιό μας ζεσταίνεται θέτοντας σε δοκιμασία ανθρώπους και κλιματιστικά συστήματα. Για τον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω των υαλοστασίων, λοιπόν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
• Υαλοπίνακες ελέγχου της ηλιακής ακτινοβολίας (solar control)
• Χαμηλής θερμικής εκπομπής (low emissivity) υαλοπίνακες.
Η υπεριώδης ακτινοβολία, και κυρίως το τμήμα 280-380nm (UVB & UVA), είναι δυνατόν να έχει βλαβερές συνέπειες, όπως ηλιακά εγκαύματα του δέρματος και ξεθώριασμα του χρώματος των αντικειμένων που εκτίθενται στον ήλιο.
Για την προστασία των αντικειμένων και των ανθρώπων απαιτείται ο αποκλεισμός της υπεριώδους ακτινοβολίας. Σημαντική συμβολή στην μείωση των βλαβερών συνεπειών, μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένοι υαλοπίνακες όπως:
• Οι πολυστρωματικοί (laminated) υαλοπίνακες, με ειδική αντί-UV μεμβράνη PVB, οι οποίοι μπορούν να εμποδίσουν την μετάδοση μέχρι και του 99,6% της υπεριώδους ακτινοβολίας.
• Οι έγχρωμοι (body tinted) υαλοπίνακες μπορούν να φιλτράρουν τμήματα του ηλιακού φάσματος επιλεκτικά.
• Οι υαλοπίνακες με χαμηλό ηλιακό συντελεστή (solar factor), μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση των θερμικών επιπτώσεων της ακτινοβολίας
Σημειωτέον ότι κανένα γυαλί δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη προστασία από το ξεθώριασμα των χρωμάτων.
Θερμική εκπομπή (emissivity) υαλοπινάκων
Τα αντικείμενα ενός χώρου επανεκπέμπουν την θερμότητα που αποκτούν, με την μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR). Οι υαλοπίνακες γενικώς, ναι μεν δεν αφήνουν αυτού του είδους την ακτινοβολία να περάσει και να διαφύγει προς τα έξω, πλην όμως την απορροφούν όπως και τα υπόλοιπα υλικά, θερμαίνονται και επανεκπέμπουν την θερμότητα που απέκτησαν. Έτσι, ένας κοινός υαλοπίνακας (όχι ανακλαστικός), επανεκπέμπει την θερμότητα που αποκτά, προς την ψυχρότερη περιοχή, π.χ. προς τα έξω τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να χάνεται ενέργεια. Η ιδιότητα αυτή των σωμάτων λέγεται ικανότητα εκπομπής (emissivity) και εκφράζεται από τον συντελεστή εκπομπής e, ο οποίος δηλώνει το ποσοστό (%) της επανεκπεμπόμενης ενέργειας.
Για παράδειγμα, η τιμή (e) της δυνατότητας εκπομπής (emissivity) ενός κοινού υαλοπίνακα είναι 0,89. Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι το 89% της ενέργειας που απορροφάται από την μάζα του γυαλιού, επανεκπέμπεται προς το περιβάλλον.
O συντελεστής εκπομπής e ανά τύπο ενεργειακού υαλοπίνακα έχει ως εξής:
• K-Glass: 0,30 (70%)
• Cool lite ST 108: 0,45 (65%)
• Sunergy: 0,15 (85%)
• Top N: 0,10 (90%)
• Energy N: 0,05 (95%)
• Stop Ray: 0,03 (97%)
Ασφάλεια
Όπως και κάθε άλλο συστατικό, το γυαλί πρέπει να είναι αξιόπιστο, ώστε να είναι ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί. Οι κατασκευαστές γυαλιού αναγνώρισαν αυτό το γεγονός πάνω από 100 χρόνια πριν και εφαρμόζουν αυτή την αρχή σήμερα.
- Πλήρως σκληρυμένος υαλοπίνακας
Σε αυτή τη διαδικασία, το βασικό γυαλί υπόκειται σε θερμική επεξεργασία (ψήνεται), και αποκτά τρία εξαιρετικά χαρακτηριστικά:
• Τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη αντοχή στον εφελκυσμό, σε σχέση με το μη επεξεργασμένο γυαλί του ίδιου πάχους και μπορεί για αυτό το λόγο να αντέξει εντυπωσιακά υψηλότερες δυνάμεις φόρτισης.
• Το ψήσιμο επίσης κάνει το γυαλί πιο ανθεκτικό σε έντονες μεταβολές σε ζεστές θερμοκρασίες, καθιστώντας το πρακτικά απρόσβλητο σε θραύση λόγο θερμικού σοκ.
• Ακόμη και όταν ξεπεραστούν τα ούτως ή άλλως πολύ αυξημένα όρια της μηχανικής αντοχής, τότε το γυαλί θα θρυμματιστεί σε χιλιάδες μη αιχμηρά, χαλαρά ενωμένα μεταξύ τους κομματάκια, τα οποία είναι πρακτικά ακίνδυνα για σοβαρό τραυματισμό, σε αντίθεση με τα αιχμηρά μεγάλα κομμάτια που είναι επακόλουθα του σπασίματος ενός συμβατικού γυαλιού.
- Θερμικά ενισχυμένος υαλοπίνακας
Σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 1863, σαν μονό τζάμι, ο θερμικά ενισχυμένος υαλοπίνακας δεν κατατάσσεται σαν γυαλί ασφαλείας, αλλά σαν στοιχείο συνδυασμού, είναι απαραίτητος στον τομέα των γυάλινων κατασκευών.
- Πολυστρωματικός υαλοπίνακας
Το φαινόμενο της ασφάλειας του πολυστρωματικού υαλοπίνακα ασφαλείας βασίζεται στην εξαιρετικά υψηλή αντοχή εφελκυσμού της στρώσης PVB και της άριστης επικόλλησης της στην προσκείμενη επιφάνεια του γυαλιού.
Όσον αφορά σε μηχανικό στρές όπως σοκ, πρόσκρουση ή επίδραση άλλων δυνάμεων που σπάνε το γυαλί, τα κομμάτια παραμένουν προσκολλημένα στο στρώμα PVB, έτσι ώστε ο πολυστρωματικός υαλοπίνακας ασφαλείας συνήθως θα διατηρήσει την σταθερότητα του κάτω από φορτίο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστό το υαλομένο άνοιγμα, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τον κίνδυνο τραυματισμού εξΆ αιτίας της προσκόλλησης των θραυσμάτων. Αναλόγως της χρήσης του πολυστρωματικού υαλοπίνακα ασφαλείας, πολλαπλές στρώσεις μεμβράνης PVB μπορούν να τοποθετηθούν ανάμεσα στα γυαλιά, προκειμένου να πληρούνται ανάγκες σκληρότερων απαιτήσεων.
Κίνδυνος θραύσης από θερμικό σοκ
Η θερμοκρασία ενός υαλοστασίου μεταβάλλεται ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου. Καθώς η θερμοκρασία ενός υαλοπίνακα ανεβαίνει, αυτός διαστέλλεται. Αυτό γίνεται χωρίς πρόβλημα, εφόσον η θερμοκρασία του υαλοπίνακα είναι ομοιόμορφη σε όλη του την έκταση. Αντιθέτως, εάν ένα τμήμα μόνο του υαλοπίνακα θερμαίνεται (γιατί το βρίσκει ο ήλιος), ενώ το υπόλοιπο παραμένει κρύο (γιατί είναι στη σκιά ή μέσα στο πλαίσιο), εμποδίζεται η ελεύθερη διαστολή του. Αναπτύσσονται έτσι τάσεις εφελκυσμού οι οποίες σε περιπτώσεις μεγάλης διαφοράς της θερμοκρασίας από το ένα σημείο στο άλλο, μπορεί να ξεπεράσουν το επιτρεπόμενο επίπεδο τάσεων του υαλοπίνακα, με αποτέλεσμα την θραύση του υαλοπίνακα, λόγω θερμικού σοκ. Τον κίνδυνο αυτό μειώνει η τοποθέτηση τροχισμένων υαλοπινάκων και τον ελαχιστοποιεί η τοποθέτηση θερμικά σκληρυμένων (securit) υαλοπινάκων
Πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον»
Οι εταιρίες παραγωγής υαλοπινάκων διαθέτουν σήμερα μεγάλη γκάμα προϊόντων με τα οποία ικανοποιούνται οι ανάγκες διαχείρισης του φυσικού φωτός στα κτίρια. Ωστόσο, η επιλογή πρέπει να γίνεται προσεκτικα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων και η διάθεση τους στην καλύτερη δυνατή τιμή.
Σε αυτό ήρθε να συνεισφέρει το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον», το οποίο αποτέλεσε μια σύμπραξη ανάμεσα στο δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες, με τη συμμετοχή του ΚΑΠΕ, της ΠΟΕΒΥ και των υπεύθυνων Συνδέσμων. Η σύμπραξη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εθελοντικών συμφωνιών με τη βιομηχανία και το εμπόριο, ώστε ο πολίτης να έχει στη διάθεσή του πιστοποιημένα προϊόντα, υψηλών προδιαγραφών, σε πολύ καλύτερες τιμές από αυτές της τρέχουσας αγοράς. Οι απαραίτητες πιστοποιήσεις δόθηκαν στους επαγγελματίες της αγοράς, σύντομα όμως το πρόγραμμα (το οποίο είχε ορίζοντα έως το 2020) ατόνησε.
Οι στόχοι του προγράμματος ήταν οι εξής:
• Σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στον κτιριακό τομέα.
• Σημαντική μείωση του κατασκευαστικού κόστος που απαιτείται να επωμισθούν οι ιδιόκτητες των κτιρίων.
• Σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους των κτιρίων μετά την εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος.
• Δημιουργία σημαντικού οικονομικού αντικειμένου για την κατασκευαστική βιομηχανία και συγκεκριμένα για τον Κλάδο των υαλοπινάκων.
• Τόνωση της αγοράς βιομηχανικών ενεργειακών προϊόντων που εκπροσωπούνται από την ΠΟΕΒΥ
• Δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.
¶ρθρο του Χρήστου Λούση, προέδρου της ΠΟΕΒΥ