Νέο σύστημα καθαρισμού του νερού μέσω του ήλιου!

Η Panasonic αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία η οποία απευθύνεται στον ήλιο για τον καθαρισμό του νερού που εξάγεται από το έδαφος

Η κατανάλωση καθαρού νερού είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι στον κόσμο δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένο, καθώς βασίζονται σε μολυσμένες πηγές και συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε συστήματα καθαρισμού. Ως απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, η Panasonic αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία η οποία απευθύνεται στον ήλιο για τον καθαρισμό του νερού που εξάγεται από το έδαφος. Η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα ένα σύστημα που χρησιμοποιεί το φως του ήλιου και φωτοκαταλύτες για τον καθαρισμό του μολυσμένου νερού σε υψηλή ταχύτητα αντίδρασης, για να βελτιωθεί η πρόσβαση σε καθαρό νερό όπου είναι απαραίτητο.

Η επανάσταση που φέρνει το νέο αυτό σύστημα είναι η δυνατότητα δέσμευσης του διοξειδίου του τιτανίου (TiO2), ένα φωτοκαταλύτη που αντιδρά με το υπεριώδες φως. Μία από τις δυσκολίες σχετικά με το TiO2 είναι ότι είναι δύσκολο να συλλεχθεί από τη στιγμή που θα διασκορπιστεί στο νερό, αφού αποτελείται από εξαιρετικά λεπτά σωματίδια. Οι προηγούμενες μέθοδοι δέσμευσης μεγαλύτερων ποσοτήτων τέτοιας ύλης που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, ήταν σχετικά επιτυχείς αλλά με απώλεια των ενεργών τμημάτων της επιφάειας. 

Η Panasonic έχει βρει έναν τρόπο να δεσμεύσει το TiO2 σε ένα άλλο σωματίδιο, τον ζεόλιθο, το οποίο επιλύει αυτό το πρόβλημα, επιτρέποντας φωτοκαταλύτες να διατηρήσουν ενεργό αυτό το τμήμα τους. Επιπλέον, η μέθοδος αυτή δεν απαιτεί χημικό δεσμό επειδή τα δύο σωματίδια συνδέονται μεταξύ τους με ηλεκτροστατική δύναμη.

Όταν τα νέα φωτοκαταλυτικά σωματίδια αναδύονται, το TiO2 απελευθερώνεται από τον ζεόλιθο και διασπείρεται σε όλο το νερό. Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα αντίδρασης είναι πολύ ταχύτερη από ό, τι σε άλλες μεθόδους καθορισμού του TiO2 στην επιφάνεια των υποστρωμάτων, και μεγαλύτερος όγκος νερού μπορεί να επεξεργαστεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που το νερό παραμείνει, θα προκληθεί εκ νέρου σύνδεση του TiO2 με τον ζεόλιθο, γεγονός που καθιστά εύκολο το διαχωρισμό και την ανάκτηση των φωτοκαταλυτών από το νερό, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι αργότερα.

Η τεχνολογία παρουσίασε πρόσφατα στο Eco Products Fair στο Τόκιο. Η Panasonic συνεργάζεται με ένα αριθμό ιδρυμάτων στην Ινδία για να δοκιμάσει το προϊόν και τις δυνατότητές του. Η εταιρεία αναφέρει ότι περίπου το 70% του πληθυσμού της Ινδίας βασίζεται στα υπόγεια ύδατα, τα οποία εκτίθενται σε διάφορες μορφές ρύπανσης, από υπολείμματα αγροχημικών μέχρι μέταλλα από βυρσοδεψεία. Εκπρόσωπος της εταιρείας αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πως η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια μικρής κλίμακας έκδοση αυτού του συστήματος καθαρισμού.