Γιώργος Κουσιουρής, Διευθύνων Σύμβουλος της D>RADEΑ.Ε.

Χρώμα… εξοικονόμησης σε ένα όνομα

Ο κ. Γιώργος Κουσιουρής, διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Τορόντο του Καναδά, αναλύει στο Πράσινο Σπίτι & Κτίριο τα οφέλη του θερμομονωτικού και στεγανωτικού χρώματος WHITEBEAR .

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας.
Η D&G TRADE Α.Ε. ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με σκοπό την εισαγωγή και εμπορία θερμομονωτικών χρωμάτων. Πρωτοπόρος σε τέτοια υλικά, συνεργάστηκε με τη νορβηγική πολυεθνική JOTUN και εισήγαγε το θερμομονωτικό χρώμα “JOTASHIELD THERMO”. Επειδή το κόστος ήταν πολύ υψηλό, το 2012 αποφασίστηκε να εισάγονται οι πρώτες ύλες από την Αμερική και το προϊόν να παράγεται και να συσκευάζεται στην Ελλάδα. Έτσι προέκυψε το “WHITEBEAR”. Ένα ισχυρότατο υλικό ακρυλικής βάσης, με αντοχή UV 14,74% (διπλάσια περίπου από τα συμβατικά χρώματα), το οποίο εκτός από θερμομονωτικό είναι και στεγανωτικό.

Ποιο το όφελος αν βάψεις ένα κτίριο με WHITEBEAR;
Το WHITEBEAR είναι εργαστηριακά ελεγμένο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κατάλληλο για βάψιμο εξωτερικών τοίχων και ταρατσών. Εκτός από το βάψιμο, μειώνει κατά 4-5οCτη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου το καλοκαίρι και την ανεβάζει κατά 2-3oCτο χειμώνα, πράγμα που επιδιώκεται σε κάθε κτίριο. Ειδικά για τα ξενοδοχεία, είναι εξαιρετικά συμφέρον καθώς έχει μεγάλη απόδοση το καλοκαίρι, επιτυγχάνοντας άμεση απόσβεση, από τον πρώτο κιόλας μήνα χρήσης του. 

Πώς γίνεται αυτό;
Το WHITEBEAR ανήκει στις λεγόμενες ψυχρές βαφές. Το καλοκαίρι λόγω του μεγάλου συντελεστή ανακλαστικότητας του υλικού (SR= 0,88), ανακλά τη θερμότητα που παράγεται από τις ακτίνες του ήλιου και έτσι, ο εσωτερικός χώρος παραμείνει δροσερός.
Τον χειμώνα υπάρχουν οι εξής παράμετροι:
  1. Λόγω της χαμηλής αγωγιμότητας του υλικού (λ=0,05), το WHITEBEAR παρέχει θερμομόνωση έως και κάποιο βαθμό.
  2. Επειδή το WHITEBEAR είναι χρώμα και απλώνεται παντού, δεν αφήνει θερμογέφυρες.
  3. Επειδή είναι στεγανωτικό, δεν επιτρέπει στην υγρασία να εισχωρήσει στους τοίχους ή την ταράτσα. Στεγνοί τοίχοι και πλάκα ταράτσας σημαίνει περισσότερη θερμομόνωση.
  4. Αν βάψετε εσωτερικά το κτίριο με WHITEBEAR (οροφή και περιμετρικούς τοίχους), λόγω της υψηλής ανακλαστικότητας του υλικού, θα επιτρέψει πίσω στο χώρο το 50% της ακτινοβολούσας θερμότητας που πάει να διαφύγει.
Όλοι οι παραπάνω συνδυασμοί θα αυξήσουν τη θερμοκρασία του χώρου 2-30C, με τον κάθε βαθμό κελσίου να αντιστοιχεί σε περίπου 9% εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, το καλοκαίρι θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 40% και το χειμώνα 20%.

Ποια είναι η διαφορά κόστους βάφοντας με WHITEBEAR και με συμβατικά χρώματα;
Η διαφορά είναι περίπου 1€/m2. Αν, για παράδειγμα, βάψετε το σπίτι σας με συμβατικά ακρυλικά χρώματα, το κόστος εργασίας και υλικών είναι περίπου 5€/m2. Βάφοντας με WHITEBEAR το κόστος θα είναι περίπου 6€/m2. Όμως, το όφελος που θα έχετε από την εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Επιπλέον, το WHITEBEAR αντέχει για πάνω από 25 χρόνια.

Πώς μπορεί να προμηθευτεί κάποιος το WHITEBEAR;
Το WHITEBEARδεν πωλείται στα χρωματοπωλεία. Πωλείται απευθείας στον πελάτη χωρίς μεσάζοντες, ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος. Με ένα τηλεφώνημα το στέλνουμε στο σπίτι του καταναλωτή.Επίσης, αν κάποιος θέλει να το εφαρμόσει μόνος του, δίπλα του υπάρχει πάντα ένας σύμβουλος της WHITEBEAR για να τον καθοδηγήσει.

Τι συνιστάτε στον κόσμο;
Συνιστώ να αφήσουν τα συμβατικά και να βάψουν με ενεργειακά χρώματα. Εκτός από το WHITEBEAR υπάρχουν και άλλα τέτοια χρώματα στην αγορά. Η απόσβεση θα είναι άμεση λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, θα απαλλαχθούν από την υγρασία, που είναι ιδιαίτερα βλαβερή για την υγεία.