«Φοριούνται» παντού !

Τα φορητά κλιματιστικά είναι η ιδανική λύση όταν θέλουμε να κλιματίσουμε έναν χώρο με ελάχιστο κόστος! Δείτε πώς λειτουργούν και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους.

Τα φορητά κλιματιστικά, είναι κλιματιστικά μηχανήματα τα οποία ενσωματώνουν την εσωτερική και εξωτερική μονάδα σε μία και μόνη συσκευή. Σε αντίθεση με τα κλασικά διαιρούμενα (split) κλιματιστικά, τα οποία αποτελούνται από δύο επιμέρους τμήματα, την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα (εξατμιστήρας και συμπιεστής αντίστοιχα),  στα φορητά κλιματιστικά, τόσο ο συμπιεστής όσο και ο εξατμιστής βρίσκονται στο ίδιο κέλυφος.

Φορητότητα & «αξεσουάρ»
Τα φορητά κλιματιστικά ωστόσο, είναι αντλίες θερμότητας αέρα – αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορούν να αποβάλλουν στο περιβάλλον την ενέργεια που αντλούν από τον χώρο (κατάσταση ψύξης). Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός εύκαμπτου πλαστικού σωλήνα.
Για την στερέωση του εύκαμπτου σωλήνα, το φορητό κλιματιστικό διαθέτει ένα ειδικό εξάρτημα, το οποίο μπορεί να προσαρμόζεται στο παράθυρο μας κλείνοντας το, αφήνοντας όμως μια οπή διέλευσης στην οποία στερεώνεται ο εύκαμπτος σωλήνας.
Το ειδικό αυτό τεμάχιο όμως, καλύπτει μόνο την περίπτωση που έχουμε συρόμενο κούφωμα, πράγμα που αποτελεί πρόβλημα όταν τα κουφώματα μας είναι ανοιγόμενα. Στην περίπτωση των ανοιγόμενων κουφωμάτων έχουμε δύο επιλογές: Ή να βρούμε έναν τρόπο να στερεώσουμε την έξοδο του σωλήνα αφήνοντας πολύ λίγο ανοικτό το κούφωμα, ή να δημιουργήσουμε ένα άνοιγμα όμοιο με του απορροφητήρα της κουζίνας, μέσω του οποίου να αποβάλλουμε τη θερμότητα στο περιβάλλον.

Η πρώτη λύση είναι εύκολη και υγιεινή (εξαερίζεται ο χώρος), δεν είναι όμως και ενεργειακά αποδοτική, αφού το ανοικτό παράθυρο δημιουργεί πρόσθετα θερμικά φορτία στο χώρο, πράγμα που το κλιματιστικό καλείται να καλύψει καταναλώνοντας (προφανώς) περισσότερο ρεύμα.
Η δεύτερη λύση ενώ δεν παρουσιάζει πρόβλημα απωλειών, ωστόσο απαιτεί την διάνοιξη της οπής. Στην περίπτωση αυτή βέβαια το αποτέλεσμα είναι σχεδόν μόνιμο, καταργώντας τους λόγους που μας οδήγησαν στη φορητότητα. Παρόλα αυτά το άνοιγμα αυτό μπορεί να κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αισθητικά και τεχνικά άρτιο. Ωστόσο είναι σημαντικό να κλείσουμε από την εξωτερική πλευρά με περσίδα αλουμινίου ή ακόμη καλύτερα και με σήτα, ώστε να εμποδίζεται η είσοδος εντόμων στο εσωτερικό του χώρου.

Πλεονεκτήματα
  • Χαμηλό κόστος αγοράς. Το κόστος αγοράς ενός φορητού κλιματιστικού, είναι μικρότερο από το αντίστοιχο για ένα διαιρούμενο κλιματιστικό της ίδιας ισχύος.
  • Δεν απαιτείται εγκατάσταση από ψυκτικό, πράγμα που αφενός μειώνει ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος (προμήθειας + εγκατάστασης) , αφετέρου μας λύνει τα χέρια όταν η εύρεση ενός καλού ψυκτικού είναι δύσκολη (εξοχική κατοικία σε νησί κλπ.)
  • Υψηλή απόδοση. Αν και δεν φτάνουν τις αποδόσεις των διαιρούμενων, τα φορητά κλιματιστικά έχουν καλό βαθμό απόδοσης και λειτουργούν  οικονομικά, τόσο σε λειτουργία ψύξης, όσο και θέρμανσης.
  • Δυνατότητα κλιματισμού περισσοτέρων των έναν χώρων. Ανοίγοντας περισσότερες από μία οπές, είναι δυνατός ο κλιματισμός περισσότερων δωματίων στο ίδιο σπίτι. Έτσι, μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το κλιματιστικό στο καθιστικό όλη την ημέρα, και το μεσημέρι / βράδυ να το χρησιμοποιεί για τον κλιματισμό του υπνοδωματίου. Αυτό καθιστά την επιλογή μας ιδανική για εξοχικές κατοικίες με περιστασιακή χρήση.
  • Πλήρης φορητότητα – εύκολη μεταφορά.  Το φορητό κλιματιστικό μεταφέρεται εύκολα με οποιοδήποτε αυτοκίνητο, και αποτελεί ιδανική λύση στις περιπτώσεις όπου θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικό για περιορισμένο χρονικό διάστημα.  (προσωρινή φοιτητική κατοικία, εξοχικό με περιστασιακή χρήση κλπ.)

Ενεργειακά τζάμια: Τετραπλάσια αντοχή και μέγιστη προστασία!

Μόνωσε το σπίτι σου με χρηματοδότηση!

Κάντε την κουζίνα σας ... «πράσινη!»

«Προγραμμάτισε» το σπίτι σου και βάλε τέλος στις ενεργειακές διαρροές!

Ποιότητα στην θέρμανση, την ψύξη & την ύδρευση

Αξιόπιστη λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας

Η Wilo φέρνει στην αγορά τη νέα Γενιά Κυκλοφορητών Yonos Pico

Νέα Φ/Β πλαίσια για υψηλές αποδόσεις!

Nέο ψυγείο InstaView Door-in-Door από την LG

Νέα μονάδα διαχείρισης απορριμάτων στην Ζάκυνθο

Συναντήσεις του Αν. ΥΠΕΝ εν όψει του νομοσχεδίου για την Ανακύκλωση

Διαρροή κειμένου της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ε.Ε. - Ιαπωνίας!

Γλίτωσε χρήμα από το ρεύμα τώρα!

Τα LED «νικητές» σε όλες τις συγκρίσεις!

Πρόσκληση στο φόρουμ «Επενδύοντας στις σιδηροδρομικές μεταφορές»

Υπέρβαση του ορίου όζοντος στην Αθήνα

Μεταξύ των κορυφαίων η INTERAMERICAN!

περισσότερα »