Οικονομική και λογική πρόταση στη θέρμανση

Η χρήση του φυσικού αερίου σε ένα νοικοκυριό αποτελεί πλέον μονόδρομο προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης χρημάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η επιλογή του φυσικού αερίου σε σύγκριση με άλλες προτάσεις και εναλλακτικά καύσιμα, ξεχωρίζει ως μια αποτελεσματική και συμφέρουσα λύση, λόγω του ότι είναι ασύγκριτα οικονομικό, πρακτικό κι έχει πλήθος εφαρμογών. Επιπλέον το φυσικό αέριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς κατά την καύση του, παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από άλλα συμβατικά καύσιμα, οπότε συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ακόμη, δεν περιέχει ενώσεις θείου που ρυπαίνουν το περιβάλλον και προκαλούν το φαινόμενο της όξινης βροχής. Μάλιστα το φυσικό αέριο αποτελεί μια ολιστική λύση στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης που απασχόλησε έντονα την Πολιτεία και τους κατοίκους του λεκανοπεδίου τους δύο τελευταίους χειμώνες, αφού οι εκπομπές σε αιωρούμενα σωματίδια και αιθάλη είναι μηδενικές.

Σύγκριση τιμής με το πετρέλαιο

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Αττική διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση και προκύπτει από το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου). Σε αυτό προστίθενται το περιθώριο διανομής του παρόχου (ΕΠΑ) και οι προβλεπόμενοι φόροι του κράτους. Η πολιτική αυτή υιοθετήθηκε από την ΕΠΑ Αττικής το 2011 προκειμένου να αποσυνδέσει την τιμή του φυσικού αερίου από αυτή του πετρελαίου θέρμανσης στην εγχώρια αγορά, εν όψει της αύξησης της φορολογίας του τελευταίου.
Σε σχέση με το πετρέλαιο, ή οποιοδήποτε άλλο καύσιμο, η σύγκριση γίνεται γνωρίζοντας την τιμή διάθεσης του καυσίμου στην αγορά καθώς και την θερμογόνο δύναμη αυτού. Έχοντας αυτά τα δύο μεγέθη, μπορούμε να υπολογίσουμε το κόστος της ενέργειας ανά μονάδα kWh. Αποτέλεσμα είναι η ασύγκριτη εξοικονόμηση που προσφέρει πια το φυσικό αέριο έναντι του πετρελαίου θέρμανσης.

Χρήσεις του φυσικού αερίου
Το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών και περιπτώσεων στην οικιακό τομέα, στις επιχειρήσεις και στη βιομηχανία. Αναλυτικά αναφέρονται τα κάτωθι:

Στον οικιακό τομέα για:
 • κεντρική θέρμανση πολυκατοικίας
 • αυτόνομη θέρμανση μονοκατοικίας ή διαμερίσματος
 • παροχή ζεστού νερού
 • μαγείρεμα
 • κλιματισμό (αν και η λύση αυτή συναντάται σπάνια λόγο του υψηλού κόστους κτήσης)
Στον επαγγελματικό τομέα για:
 • θέρμανση
 • μαγείρεμα και ψήσιμο
 • παραγωγή ζεστού νερού
 • παραγωγή ατμού
 • κλιματισμό
 • συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας
Στη βιομηχανία για:
 • κάλυψη θερμικών αναγκών για όλες τις παραγωγικές διαδικασίες (παραγωγή ατμού, ξήρανση)
 • κλιματισμό
 • συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας

Μην ξεχνάτε το πιο σημαντικό…
 • Τα σπίτια που εγκαθιστούν φυσικό αέριο αναβαθμίζονται ενεργειακά
Η ενεργειακή κατηγορία μιας κατοικίας, εξαρτάται από διάφορους ενεργειακούς παράγοντες καθώς και από την τεχνολογία κατασκευής. Αν λοιπόν σε μια κατοικία, αντικαταστήσουμε μια άλλη πρωτογενή ενέργεια (π.χ. πετρέλαιο) με φυσικό αέριο, τότε αναβαθμίζεται ενεργειακά. Αυτό όμως δεν είναι η μοναδική συνθήκη ώστε να αλλάξει και ενεργειακή κατηγορία. Η ενεργειακή αναβάθμιση πρέπει να είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να αλλάξουμε και ενεργειακή κατηγορία στο πιστοποιητικό μας. Συνήθως, σε κατοικίες με έτος κατασκευής προγενέστερο του 1980, μόνο με την αλλαγή του καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, επιτυγχάνουμε αλλαγή ενεργειακής κατηγορίας. Σε περιπτώσεις κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί με τον κανονισμό θερμομόνωσης του 1980 και μετά, το φυσικό αέριο σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, μπορεί να αλλάξουν την ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας.

 • Είναι δυνατή η πλήρης αυτονομία των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας με λέβητες φυσικού αερίου 
Πρακτικά, η πλήρης αυτονομία των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας που διαθέτει σύστημα κεντρικής θέρμανσης με καύσιμο πετρέλαιο (ή άλλο), είναι καθ’όλα δυνατή. Λαμβάνοντας υπόψη τεχνικές παραμέτρους, (κυρίως σε παλαιές εγκαταστάσεις) μπορούμε να αυτονομήσουμε πλήρως τα διαμερίσματα τοποθετώντας αυτόνομες μονάδες φυσικού αερίου. Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις, το κόστος ανά διαμέρισμα το επωμίζονται τα ίδια τα διαμερίσματα και όχι η πολυκατοικία ως σύνολο. 

Ωστόσο, μέχρι σήμερα το διαδικαστικό κομμάτι της πλήρους αυτονόμησης ενός διαμερίσματος δεν έχει ξεκαθαρίσει. Προς το παρόν, ορίζεται πως η πλειοψηφία της συνέλευσης της πολυκατοικίας (50% + 1 ψήφος των ενοίκων) θα πρέπει να συμφωνεί με την αποκοπή του εκάστοτε διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση και να εγκρίνει την εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης.
 • Υπάρχουν εναλλακτικές αν η πολυκατοικία δεν μπορεί να υποστηρίξει το βάρος μιας τέτοιας εγκατάστασης
Σε περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί, πλέον η ΕΠΑ διευκολύνει την εγκατάσταση με κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα χρηματοδοτώντας μέρος του κόστους της εγκατάστασης, μέσω του δικτύου των εξουσιοδοτημένων εμπορικών αντιπροσώπων της.
Από τα τέλη του 2015 είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση λεβήτων αερίου συμπύκνωσης
Ενεργειακά τζάμια: Τετραπλάσια αντοχή και μέγιστη προστασία!

Μόνωσε το σπίτι σου με χρηματοδότηση!

Κάντε την κουζίνα σας ... «πράσινη!»

«Προγραμμάτισε» το σπίτι σου και βάλε τέλος στις ενεργειακές διαρροές!

Ποιότητα στην θέρμανση, την ψύξη & την ύδρευση

Αξιόπιστη λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας

Η Wilo φέρνει στην αγορά τη νέα Γενιά Κυκλοφορητών Yonos Pico

Νέα Φ/Β πλαίσια για υψηλές αποδόσεις!

Nέο ψυγείο InstaView Door-in-Door από την LG

Νέα μονάδα διαχείρισης απορριμάτων στην Ζάκυνθο

Συναντήσεις του Αν. ΥΠΕΝ εν όψει του νομοσχεδίου για την Ανακύκλωση

Διαρροή κειμένου της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ε.Ε. - Ιαπωνίας!

Γλίτωσε χρήμα από το ρεύμα τώρα!

Τα LED «νικητές» σε όλες τις συγκρίσεις!

Πρόσκληση στο φόρουμ «Επενδύοντας στις σιδηροδρομικές μεταφορές»

Υπέρβαση του ορίου όζοντος στην Αθήνα

Μεταξύ των κορυφαίων η INTERAMERICAN!

περισσότερα »