Νέο σύστημα αποζημίωσης για τις ΑΠΕ

Το νέο σύστημα υποστήριξης των ΑΠΕ που σκοπεύει να καταργήσει τις εγγυημένες τιμές απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 14 Μαρτίου

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο σύστημα υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αποσκοπεί, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην σταδιακή ενσωμάτωσή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή από τη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ.
«Η αξιοποίηση του σημαντικού εγχώριου δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τονίζεται, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διαφοροποίηση του εθνικού ενεργειακού μίγματος και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».
Το νέο σύστημα καταργεί τις εγγυημένες τιμές απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας που ισχύουν σήμερα, για τις νέες μονάδες (δεν αλλάζει δηλαδή το καθεστώς για τις υφιστάμενες). Οι νέες μονάδες ΑΠΕ θα αποζημιώνονται με βάση την τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά Ηλεκτρικής ενέργειας συν μια προσαύξηση που θα είναι εγγυημένη και θα κυμαίνεται ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς προκειμένου να διασφαλίζεται εύλογη απόδοση των επενδύσεων.
Βασική καινοτομία του νέου συστήματος είναι επίσης η εισαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών για τη χορήγηση των ενισχύσεων που θα ξεκινήσει πιλοτικά από εφέτος (για τουλάχιστον το 5% της εκτιμώμενης νέας εγκατεστημένης ισχύος μονάδων ΑΠΕ) και θα επεκταθεί σταδιακά από το 2017.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία υπάρχουν ήδη σε λειτουργία σταθμοί ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 5.000 MW, που αντιστοιχούν σε μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 22%1, ενώ σημαντικός αριθμός έργων διαφορετικών τεχνολογιών ΑΠΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαφορετικά επίπεδα αδειοδοτικής ωριμότητας. Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα του ενεργειακού σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την επίτευξη, με το βέλτιστο οικονομικά τρόπο, των ενεργειακών στόχων του 2020 εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να εγκατασταθούν επιπλέον περίπου 2.200 έως 2700 MW νέων έργων ΑΠΕ.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν από σήμερα με σχόλια και παρατηρήσεις έως τις 14 Μαρτίου.

Διάλεξε το σωστό κλιματιστικό και κράτα το μια ζωή!

Αναβάθμισε το σπίτι σου σε 10 απλά βήματα

Αξιόπιστες λύσεις φωτισμού!

Ο σύμμαχός σας στην εξοικονόμηση ενέργειας

Τα πιο συχνά ψέματα για τα ενεργειακά τζάμια

Θερμομονωτικά χρώματα «Αντίδοτο» και στη ζέστη!

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Eτήσια Γενική Τακτική Συνέλευση του ΣΕΚΑ

Η ψήφος σας χάρισε στην Τήλο διπλή πρωτιά στην Ευρώπη!

Σχέδιο νόμου για την Ανακύκλωση

Κλιμακώνεται η υλοποίηση του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Η Nexans δίνει ενέργεια στη ζωή!

Όσο ζεσταίνεσαι τόσο εξοικονομείς!

Αντικατάσταση παλιών μετατροπέων!

Λέβητες οικονομίας, συμπυκνώνουν τα έξοδα!

Έξυπνη βαλβίδα νερού για 3πλό κέρδος!

Αξιολόγηση Απολογισμών Εταιρικής Υπευθυνότητας με επιστημονική προσέγγιση

Διάκριση σε 13 κορυφαίες εταιρείες βάσει των αξιολογήσεων CR Index & CRI Pass

περισσότερα »