Νέες επενδύσεις «φέρνουν» τα έσοδα της ΕΠΑ Αττικής

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2015, αλλά και τους στόχους για το 2016, ανακοίνωσε η ΕΠΑ Αττικής, που υπογράμμισε παράλληλα το χαμηλό 5 ετών στην τιμή του φυσικού αερίου, τον προηγούμενο μήνα.

Για αισιοδοξία στην ελληνική αγορά κι ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στο ασταθές και ρευστό περιβάλλον της χώρας, από τα θετικά αποτελέσματα της ΕΠΑ Αττικής το 2015, έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Χρήστος Μπαλάσκας, σε σχετική εκδήλωση στην Αίγλη Ζαππείου. Κατά τη διάρκεια αυτής, παρουσιάστηκαν τα ενισχυμένα οικονομικά μεγέθη της περασμένης χρονιάς, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 169,2 εκατ., ευρώ, αυξημένα κατά 7,5% σε σχέση με το 2014 και τα κέρδη μετά φόρων σε 21,1 εκατ. ευρώ, με ετήσια άνοδο της τάξης του 50%.
Ενδεικτικός της «δυναμικής» της εταιρείας, ήταν και ο αριθμός των νέων συνδέσεων της περασμένης χρονιάς, καθώς τα νέα συμβόλαια σε πελάτες λιανικής έφθασαν τα 8.264, αριθμός αυξημένος κατά 31% σε σύγκριση με το 2014, ως αποτέλεσμα και του προγράμματος επιδότησης που υλοποίησε από κοινού με το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το 2015.

Αντλήθηκαν 4,7 εκατ. ευρώ

Χάρη στην επιδότηση της αντικατάστασης των συστημάτων θέρμανσης, πραγματοποιήθηκαν 3.900 νέες εγκαταστάσεις, από τις συνολικά 4.736 αιτήσεις, οι οποίες και άντλησαν συνολικά 4,7 εκατ. ευρώ, από τα 10 εκατ. που είχαν προϋπολογισθεί στο σχετικό κονδύλι. Ο παραπάνω αριθμός δε, αντιστοιχεί σε 9.000 νοικοκυριά, με την πλειοψηφία να αφορά αυτόνομες συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, οι οποίες και αυξήθηκαν κατά 44%.
Καθοριστικό ρόλο στα θετικά αποτελέσματα της εταιρείας όμως, έπαιξε και το πρόγραμμα χρηματοδότησης που υλοποίησε η ΕΠΑ Αττικής εντός του 2015, αλλά και οι δύο προωθητικές ενέργειες της εταιρείας που παρείχαν έκπτωση στα τέλη σύνδεσης σε B2C πελάτες της, με εταιρικές επενδύσεις που συνολικά άγγιξαν τα 4 εκατ. ευρώ.
Σε συνδυασμό με τη μείωση των οικιακών τιμολογίων φυσικού αερίου, με συνεχή πτωτική πορεία την τελευταία τετραετία, το φυσικό αέριο παρέμεινε και το 2015 μακράν η πιο συμφέρουσα και αποδοτική μορφή θέρμανσης.
Μεσότιτλος: Σε χαμηλό 5ετίας η τιμή το 2016
Ειδικά, σε σχέση με πέρυσι η τιμή είναι μειωμένη κατά 19% στο οικιακό τιμολόγιο και κατά 25% στο βιομηχανικό (Μάρτιος 2016 vs Μάρτιος 2015), υποχωρώντας μάλιστα και σε χαμηλό 5 ετών τον προηγούμενο μήνα. Ενδεικτική μάλιστα είναι η εξοικονόμηση που παρείχε στους χρήστες του σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού ήταν κατά μέσο όρο 25% οικονομικότερο παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου τη φετινή χειμερινή περίοδο.
Η μέση τιμή στην Ελλάδα δε, κατέληξε στο 0,068 ευρώ ανά kWh, (με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα 0,066 ευρώ), κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 9η θέση, με ίδια τιμή με τη Γερμανία και πολύ πίσω από την πιο ακριβή Σουηδία (0,113 ευρώ/kWh).

Οι επόμενοι στόχοι

Κρίσιμο ρόλο στην επόμενη ημέρα της εταιρείας, για τις επεκτάσεις του δικτύου της, τις επενδύσεις της και τις χρηματοδοτήσεις της, τονίστηκε ότι θα διαδραματίσουν οι εξελίξεις γύρω από την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της επανάληψης της δράσης επιδότησης του Υπουργείου, που αναμένεται να αποτελέσει κλειδί για την αύξηση της διείσδυσης, την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου αλλά και των συναφών κλάδων επαγγελματιών. Με το αιτούμενο κονδύλι να ανέρχεται στο ποσό των 75 εκατ. ευρώ, η ένταξη της δράσης στο νέο ΕΣΠΑ υπολογίζεται πως θα ωφελήσει 135.000 επιπλέον νοικοκυριά, οδηγώντας σε εξοικονόμηση 150.000 τόνων CO2 την επόμενη πενταετία. Σημαντικό θα είναι και το όφελος με την επίτευξη επιδότησης και για την επέκταση νέων δικτύων, καθώς υπολογίζεται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε 125.000 επιπλέον νοικοκυριά να συνδεθούν, «ξεκλειδώνοντας» επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ.
Η ΕΠΑ πάντως, έχει ήδη προϋπολογίσει και ίδιο κονδύλι 6 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση εσωτερικών εγκαταστάσεων.

Η απελευθέρωση της αγοράς και το CNG

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, τα στελέχη της ΕΠΑ Αττικής σχολίασαν και τη διαδικασία μετάβασης στην απελευθερωμένη λιανική αγορά φυσικού αερίου, θέτοντας ως προτεραιότητα το διαχωρισμό της εταιρείας σε δύο μέρη, για τις υπηρεσίες διανομής και εμπορίας (ΕΠΑ και ΕΔΑ), ο οποίος και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε και «ανοίγει» η αγορά και για τους επιλέγοντες επαγγελματικούς πελάτες. Από το πρώτο «άνοιγμα», για τους βιομηχανικούς πελάτες πάντως, υποστηρίχθηκε ότι «χάθηκαν» μόλις 5 από τους 55, με όλους τους υπόλοιπους να ανανεώνουν τα συμβόλαιά τους με την ΕΠΑ Αττικής, επιβραβεύοντας την τιμή και τις υπηρεσίες της.
Τέλος, η εταιρεία εξέφρασε την αντίθεσή της σε μία ενδεχόμενη αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, κάνοντας λόγο για σημαντικές επιπτώσεις ειδικά στις βιομηχανίες, ενώ επιβεβαίωσε ότι εξετάζει και το πλάνο για είσοδό της στην πώληση φυσικού αερίου κίνησης (CNG).

Διάλεξε το σωστό κλιματιστικό και κράτα το μια ζωή!

Αναβάθμισε το σπίτι σου σε 10 απλά βήματα

Αξιόπιστες λύσεις φωτισμού!

Ο σύμμαχός σας στην εξοικονόμηση ενέργειας

Τα πιο συχνά ψέματα για τα ενεργειακά τζάμια

Θερμομονωτικά χρώματα «Αντίδοτο» και στη ζέστη!

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Eτήσια Γενική Τακτική Συνέλευση του ΣΕΚΑ

Η ψήφος σας χάρισε στην Τήλο διπλή πρωτιά στην Ευρώπη!

Σχέδιο νόμου για την Ανακύκλωση

Κλιμακώνεται η υλοποίηση του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Η Nexans δίνει ενέργεια στη ζωή!

Όσο ζεσταίνεσαι τόσο εξοικονομείς!

Αντικατάσταση παλιών μετατροπέων!

Λέβητες οικονομίας, συμπυκνώνουν τα έξοδα!

Έξυπνη βαλβίδα νερού για 3πλό κέρδος!

Αξιολόγηση Απολογισμών Εταιρικής Υπευθυνότητας με επιστημονική προσέγγιση

Διάκριση σε 13 κορυφαίες εταιρείες βάσει των αξιολογήσεων CR Index & CRI Pass

περισσότερα »