Ρεύμα, νερό και οξυγόνο από «έξυπνα» τούβλα

Ερευνητές αναπτύσσουν «έξυπνα» τούβλα που θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ενέργεια, το νερό και άλλους πόρους, μέσω της χρήσης μικροβιακών κυττάρων καυσίμων.

Οι «έξυπνες» τεχνολογίες αυξάνονται διαρκώς και με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, με την κτιριακή αγορά ειδικά, να κινείται δεδομένα πια, προς τον τομέα του Smart Home.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας (UWE Bristol), αναμένεται να συμβάλλουν με μία ακόμη καινοτομία στην «έξυπνη» λογική των κτιρίων, καθώς αναπτύσσουν τα «έξυπνα» τούβλα. Πρόκειται για μία νέα τεχνολογία που περιλαμβάνει τη χρήση μικροβίων για την ανακύκλωση λυμάτων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οξυγόνου στις κατοικίες και γενικότερα, τις κτιριακές εγκαταστάσεις.
Τα μικροβιακά κύτταρα καυσίμου (ΜΡΟ), θα είναι ενσωματωμένα στα τούβλα και στην ουσία, θα είναι αυτά που θα τους δίνουν, τις «έξυπνες» δυνατότητές τους. Κι αυτό γιατί έχουν την ικανότητα να λειτουργούν ως ενεργειακοί μετατροπείς που εκμεταλλεύονται την μεταβολική δραστηριότητα των συστατικών μικροβίων, «σπάζοντας» τα οργανικά απόβλητα και παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν μάλιστα, ότι αυτές οι «ζωντανές μηχανές» των τοίχων, θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου -συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης παρουσίας- και να αντιδρούν αναλόγως.