Μείωση αποβλήτων στο Δήμο Σερρών

Ολοκληρώθηκε και πλέον τίθεται σε εφαρμογή, το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΤΣΔΑ) που εκπόνησε η εταιρεία ΕΠΤΑ Σύμβουλοι – Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων, για το Δήμο Σερρών.

Ο Δήμος Σερρών με πληθυσμό 76.817 περίπου μόνιμους κατοίκους (2011), είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς απορριμμάτων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η σημασία του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) αποκτά ειδικό βάρος για όλη την περιφέρεια. Αντικείμενο του ΤΣΔΑ που εκπόνησε η ΕΠΤΑ Σύμβουλοι – Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων, είναι η ανάπτυξη δράσεων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των ΑΣΑ με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή.
Πλέον, ο Δήμος Σερρών διαθέτει ένα σχέδιο δράσης με ορίζοντα το 2020 με στόχους, χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση, αρμοδιότητες και αναλυτικές περιγραφές προτεινόμενων δράσεων και υποδομών για να ξεκινήσει άμεσα την σταδιακή του υλοποίηση.

Οι πέντε (5) βασικοί άξονες που αναλύονται σε επιμέρους δράσεις/ υποδομές που προτείνονται στο πλαίσιο του Σχεδίου είναι:
  • Η δημιουργία ενός (1) σταθερού Πράσινου Σημείου σε επίπεδο Δήμου καθώς και η δημιουργία δέκα (10) μικρών δορυφορικών Πράσινων Σημείων Συλλογής στην πόλη των Σερρών και σε επιλεγμένους οικισμούς.
  • Η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (αποβλήτων τροφίμων / πράσινων αποβλήτων), η προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης, καθώς και η χωριστή συλλογή των ογκωδών αποβλήτων και των πράσινων αποβλήτων.
  • Η ενίσχυση/οργάνωση δράσεων πρόληψης - επαναχρησιμοποίησης υλικών.
  • Η οργάνωση/ ενίσχυση της διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών & λοιπών αποβλήτων (συσκευασίες, ΑΗΗΕ, Απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών) καθώς και της χωριστής συλλογής χαρτιού και γυάλινων συσκευασιών.
  • Η λειτουργία της ανταποδοτικής κάρτας δημότη και η οργάνωση ολοκληρωμένης εκστρατείας ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας και κατάλληλου μηχανισμού για το συντονισμό και παρακολούθηση του τοπικού σχεδίου, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας.
Τέλος, στο Τοπικό Σχέδιο ενσωματώνονται το σύνολο των δράσεων που προβλέπονται σε επίπεδο Περιφέρειας, όπως η Μονάδα Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Σχετικά με την ΕΠΤΑ

Η εταιρεία ΕΠΤΑ ιδρύθηκε το 1995 και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρίες συμβούλων, στον τομέα της προστασίας του Περιβάλλοντος. Η τεχνογνωσία που διαθέτει και το υψηλό επίπεδο συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού, διασφαλίζουν την παροχή υπηρεσιών και λύσεων υψηλής ποιότητας σε τομείς όπως:

• Περιβαλλοντική Πολιτική
• Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, Υδάτινων Πόρων και Υγρών Αποβλήτων
• Ενέργεια και Προστασία του Κλίματος
• Αειφόρος Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξη
• Φυσικό Περιβάλλον
• Περιβαλλοντική Διαχείριση στη Βιομηχανία

www.epta.gr

Ενεργειακά τζάμια: Τετραπλάσια αντοχή και μέγιστη προστασία!

Μόνωσε το σπίτι σου με χρηματοδότηση!

Κάντε την κουζίνα σας ... «πράσινη!»

«Προγραμμάτισε» το σπίτι σου και βάλε τέλος στις ενεργειακές διαρροές!

Ποιότητα στην θέρμανση, την ψύξη & την ύδρευση

Αξιόπιστη λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας

Η Wilo φέρνει στην αγορά τη νέα Γενιά Κυκλοφορητών Yonos Pico

Νέα Φ/Β πλαίσια για υψηλές αποδόσεις!

Nέο ψυγείο InstaView Door-in-Door από την LG

Νέα μονάδα διαχείρισης απορριμάτων στην Ζάκυνθο

Συναντήσεις του Αν. ΥΠΕΝ εν όψει του νομοσχεδίου για την Ανακύκλωση

Διαρροή κειμένου της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ε.Ε. - Ιαπωνίας!

Γλίτωσε χρήμα από το ρεύμα τώρα!

Τα LED «νικητές» σε όλες τις συγκρίσεις!

Πρόσκληση στο φόρουμ «Επενδύοντας στις σιδηροδρομικές μεταφορές»

Υπέρβαση του ορίου όζοντος στην Αθήνα

Μεταξύ των κορυφαίων η INTERAMERICAN!

περισσότερα »