Η θέρμανση το χειμώνα… όνειρο «χειμερινής νυκτός»

Σύμφωνα με το Δημήτρη Καμπουράκη, το εισόδημα των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί συνεχείς επιθέσεις, γεγονός που τους έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, αναζητώντας πλέον εναλλακτικές λύσεις.

Ειλικρινά δεν πίστευα στα μάτια μου. Η έκθεση που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο γήπεδο του Τεικ Βο Ντο για την οικονομική θέρμανση αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Ούτε λαϊκό προσκύνημα δεν θα συγκέντρωνε τόσο κόσμο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας είχαν σπεύσει στον εκθεσιακό χώρο για να ρωτήσουν τι εναλλακτικές επιλογές έχουν για θέρμανση. Άλλωστε, η τιμή που έχει φτάσει το πετρέλαιο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Η εξομοίωση κατά 80% του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης καθιστά τη θέρμανση με το πετρέλαιο μακρινό όνειρο και μάλιστα «χειμερινής νυκτός».

Το γεγονός ότι πολλές πολυκατοικίες έχουν πάρει την απόφαση να μην αγοράσουν φέτος πετρέλαιο ακουγόταν σε πάρα πολλές παρέες. Εάν πέρσι η ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 40%, δεν τολμώ να φανταστώ φέτος πόσο θα μειωθεί. Δεκάδες νέα προϊόντα όπως θερμικοί πομποί, θέρμανση ιόντων, ξυλόσομπες και σόμπες πέλετ ή συσκευές θέρμανσης με υπέρυθρες αχτίνες υπόσχονται πολύ φθηνότερη θέρμανση. Ο κόσμος μαζεύονταν ομάδες και κατέκλυζαν τα περίπτερα και ρωτούσαν. Με ένα μπλοκάκι και ένα στυλό στο χέρι κάθονταν και υπολόγιζαν και μία ερώτηση κυριαρχούσε παντού: «τι μηνιαίο κόστος έχει;». Αυτή ήταν η αγωνία όλων και υπολόγιζαν τη διαφορά και σημείωναν τα νούμερα και προσπαθούσαν να υπολογίσουν. Το εισόδημα των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί συνεχείς επιθέσεις, γεγονός που τους έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Κι εάν ο κόσμος δεν αναζητήσει άμεσα εναλλακτικές λύσεις, αρκετοί είναι αυτοί που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση το χειμώνα. Πολλοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο επίδομα, τελικά όμως διαψεύστηκαν, καθώς οι δικαιούχοι επιλέγονται με πολύ αυστηρά κριτήρια και τελικά πολύ λίγοι θα καταφέρουν να το πάρουν.  Για να μπορέσει κάποιος να λάβει την επιστροφή θα πρέπει να πληροί συνδυαστικά και τα τέσσερα κριτήρια, που είναι το ετήσιο εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, τα τετραγωνικά της κατοικίας και η κλιματική ζώνη όπου βρίσκεται το ακίνητο. Πιο πιθανό είναι κάποιος να κερδίσει το λαχείο, παρά να διαπιστώσει ότι δικαιούται το επίδομα!    

Αναδημοσίευση από άρθρο της καθημερινής εφημερίδας ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ