Η εποχή των φωτοβολταϊκών πάρκων

Το ενδιαφέρον και οι ανάγκες αυτή την εποχή στην αγορά φωτοβολταϊκών είναι στραμμένα στην υλοποίηση των υπαρχουσών αδειών, αφού σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, τα έργα από 100 KW έως 10 MW θα πρέπει να έχουν συνδεθεί στο δίκτυο το αργότερο μέχρι τα μέσα Μάρτιου του 2013.

Αντίστοιχα το ενδιαφέρον και οι ανάγκες των επενδυτών είναι να βρουν τους κατάλληλους συνεργάτες που μπορούν να υλοποιήσουν έγκαιρα το έργο τους προσφέροντας λύσεις με «το κλειδί στο χέρι», αλλά και λύσεις χρηματοδότησης, διαθεσιμότητα εξοπλισμού και after sales υποστήριξη συντήρησης και παρακολούθησης του έργου.

Το κρίσιμο σημείο για του ενδιαφερόμενους επενδυτές, είναι η εμπρόθεσμη υλοποίηση της εγκατάστασης, με στόχο να μην αλλάξει η τιμή πώλησης που έχουν «κλειδώσει» με την έκδοση της άδειας έως και πριν 18 μήνες και είναι αισθητά υψηλότερη από τις νέες τιμές που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2013 (ΦΕΚ Β 2317/10.08.2012). 

Η αναζήτηση αξιόπιστων εταιρειών-συνεργατών, που μπορούν να προσφέρουν «πακέτο» ολοκληρωμένων λύσεων είναι προτεραιότητα όσων διαθέτουν άδειες για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. 
Στο «πακέτο» αυτό περιλαμβάνεται όχι μόνο ο εξοπλισμός της εγκατάστασης (φωτοβοταϊκά πάνελς, inverters, βάσεις στήριξης), που θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος και σε ανταγωνιστικές τιμές και προδιαγραφές αλλά και οι εργασίες που χρειάζεται να γίνουν πριν ξεκινήσει η εγκατάσταση (χωματουργικά, περίφραξη χώρου κ.α.), οι απαραίτητες ηλεκτρολογικές εργασίες με τον αντίστοιχο εξοπλισμό τους (ηλεκτρολογικοί πίνακες, καλωδιώσεις, γειώσεις κ.λπ.). Φυσικά περιλαμβάνουν την μελέτη την χωροταξική τοποθέτηση και σύνδεση του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού αλλά και μετά την εγκατάσταση του και την σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ φτάνουν μέχρι και την παρακολούθηση και συντήρηση της εγκατάστασης. 
Επίσης μέσα στο «πακέτο» αυτό που προσφέρει λύσεις με το κλειδί στο χέρι  (ή turn key solutions πακέτο) σημαντικό ρόλο παίζουν και οι χρηματοδοτικές λύσεις που προσφέρονται από τις εταιρείες – συνεργάτες,  είτε μέσω συνεργαζόμενων τραπεζών, είτε με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν οι ίδιες. 

Τι ισχύει με τις τιμές αγοράς ρεύματος από φωτοβολταϊκά
Στις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συμπεριλήφθηκε και αυτή της μείωσης των εγγυημένων τιμών αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος για τις νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις (οι τιμές για όσους είχαν υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ έως τον Αύγουστο παραμένουν αμετάβλητες). Με αυτόν τον τρόπο οι τιμές που ισχύουν είναι οι παρακάτω και θα αναπροσαρμόζονται κάθε έξι μήνες ως εξής: 
l Για φωτοβολταϊκά ισχύος πάνω από 100 kWp στο διασυνδεδεμένο σύστημα

Mήνας/ Έτος Τιμή (ευρώ/kWh)
Aύγουστος 2012 0,18000
Φεβρουάριος 2013 0,17190
Αύγουστος 2013 0,16416
Φεβρουάριος 2014 0,15678
Αύγουστος 2014 0,14972

l Για μονάδες έως 100 kWp στο διασυνδεδεμένο σύστημα και για μονάδες ανεξαρτήτως ισχύος στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα δηλαδή στα νησιά
Mήνας/ Έτος Τιμή (ευρώ/kWh)
Αύγουστος 2012 0,22500
Φεβρουάριος 2013 0,21488
Αύγουστος 2013 0,20521
Φεβρουάριος 2014 0,19597
Αύγουστος 2014 0,18715

Διάλεξε το σωστό κλιματιστικό και κράτα το μια ζωή!

Αναβάθμισε το σπίτι σου σε 10 απλά βήματα

Αξιόπιστες λύσεις φωτισμού!

Ο σύμμαχός σας στην εξοικονόμηση ενέργειας

Τα πιο συχνά ψέματα για τα ενεργειακά τζάμια

Θερμομονωτικά χρώματα «Αντίδοτο» και στη ζέστη!

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Eτήσια Γενική Τακτική Συνέλευση του ΣΕΚΑ

Η ψήφος σας χάρισε στην Τήλο διπλή πρωτιά στην Ευρώπη!

Σχέδιο νόμου για την Ανακύκλωση

Κλιμακώνεται η υλοποίηση του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Η Nexans δίνει ενέργεια στη ζωή!

Όσο ζεσταίνεσαι τόσο εξοικονομείς!

Αντικατάσταση παλιών μετατροπέων!

Λέβητες οικονομίας, συμπυκνώνουν τα έξοδα!

Έξυπνη βαλβίδα νερού για 3πλό κέρδος!

Αξιολόγηση Απολογισμών Εταιρικής Υπευθυνότητας με επιστημονική προσέγγιση

Διάκριση σε 13 κορυφαίες εταιρείες βάσει των αξιολογήσεων CR Index & CRI Pass

περισσότερα »