Θέρμανση με μικρό αρχικό κόστος

Λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, μια εύκολη λύση αποτελούν τα κλιματιστικά και γενικότερα οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, αφού προσφέρουν υψηλή απόδοση με μικρό αρχικό κόστος.

Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση των χώρων της κατοικίας. Η πιο ολοκληρωμένη λύση είναι τα κλιματιστικά. Γενικά, οι λύσεις θέρμανσης με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματικές, για περιορισμένους  χώρους, ενώ για κύρια μορφή θέρμανσης πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς συνήθως αποδεικνύονται αντιοικονομικές. 

Περιλαμβάνουν συσκευές όπως αερόθερμα, ηλεκτρικά καλοριφέρ, ηλεκτρικά τζάκια, σόμπες αλογόνου και υπέρυθρη θέρμανση.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από όταν ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου, μια εύκολη λύση αποτελούν τα κλιματιστικά. Αυτό έγινε καθώς είναι αποδοτικές συσκευές, ενώ ταυτόχρονα το αρχικό κόστος της εγκατάστασης είναι μικρό ή και προυπάρχει στα σπίτια λόγω ψύξης. Παρόλα αυτά η απόδοση των κλιματιστικών εξαρτάται άμεσα από τις εξωτερικές συνθήκες και την εξωτερική θερμοκρασία. Επιπλέον προσφέρει χαμηλότερης ποιότητας θέρμανση καθώς προκαλεί ξήρανση του αέρα, ανομοιόμορφη κατανομή του θερμού αέρα, ενώ ο χώρος κρυώνει γρήγορα αφού κλείσει το κλιματιστικό. Ιδιαίτερα στα υπνοδωμάτια πρέπει να δοθεί σημασία στο επίπεδο θορύβου κατά τη χρήση του κλιματιστικού, ενώ σε κάθε περίπτωση για να θεωρηθεί οικονομικά βιώσιμη αυτή η λύση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χαμηλής κατανάλωσης συσκευές, τύπου Inverter, ενεργειακής κλάσης μεγαλύτερης του Α+. 
Στα υπόλοιπα είδη θέρμανσης με ηλεκτρισμό δύο κατηγορίες κυριαρχούν: οι θερμοπομποί και τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας. Οι θερμοπομποί – γνωστοί και ως convectors- είναι συσκευές που βασίζουν τη λειτουργία τους στις αρχές μετάδοσης θερμότητας λόγω διαφοράς θερμότητας. Πιο συγκεκριμένα ο θερμός αέρας είναι πιο αραιός από τον κρύο και για αυτό έχει την τάση να κινείται ανοδικά. Έτσι μέσα στο θερμαινόμενο χώρο δημιουργείται μια διαρκής κίνηση του αέρα, ο οποίος με τη σειρά του εισέρχεται από το κάτω μέρος της συσκευής (κρύος αέρας) και εξέρχεται ζεστός από το πάνω μέρος της συσκευής, όπου υπάρχει και μια διάταξη για την σωστή και ομοιόμορφη διάχυση του. Μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε δωμάτιο χωριστά προσφέροντας αυτονομία, ενώ το αρχικό κόστος κτίσης τους είναι μικρό και κυμαίνεται από 150-300€. Παρόλαυτά το κόστος λειτουργίας τους θέλει προσοχή καθώς χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ εξαρτάται και από την ισχύ της συσκευής και τις ώρες λειτουργίας της.   
Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι μια σχετικά καινούργια τεχνολογία  με αρχή λειτουργίας πολύ διαφορετική από όλα άλλα είδη θέρμανσης. Αντίθετα με όλες τις άλλες περιπτώσεις, δεν θερμαίνεται ο αέρας που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο, αλλά θερμαίνονται τα αντικείμενα και οι τοίχοι που βρίσκονται μέσα. Στη συνέχεια τα αντικείμενα αυτά εκπέμπουν τη θερμότητα αυτή στο χώρο. Το αρχικό κόστος είναι σχετικά μικρό και ένα βασικό πλεονέκτημα αυτής της συσκευής είναι ότι μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα υγρασίας στους τοίχους, ενώ δίνει άμεσα στους κατοίκους την αίσθηση της ζεστασιάς. Αντίθετα, απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος λειτουργίας για την ικανοποιητική θέρμανση του χώρου. Το κόστος λειτουργίας εξαρτάται και σε αυτή την περίπτωση άμεσα από την ισχύ της συσκευής, τις ώρες λειτουργίας, και τις τεχνολογίες εξοικονόμισης που διαθέτει.

Ενεργειακά τζάμια: Τετραπλάσια αντοχή και μέγιστη προστασία!

Μόνωσε το σπίτι σου με χρηματοδότηση!

Κάντε την κουζίνα σας ... «πράσινη!»

«Προγραμμάτισε» το σπίτι σου και βάλε τέλος στις ενεργειακές διαρροές!

Ποιότητα στην θέρμανση, την ψύξη & την ύδρευση

Αξιόπιστη λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας

Η Wilo φέρνει στην αγορά τη νέα Γενιά Κυκλοφορητών Yonos Pico

Νέα Φ/Β πλαίσια για υψηλές αποδόσεις!

Nέο ψυγείο InstaView Door-in-Door από την LG

Νέα μονάδα διαχείρισης απορριμάτων στην Ζάκυνθο

Συναντήσεις του Αν. ΥΠΕΝ εν όψει του νομοσχεδίου για την Ανακύκλωση

Διαρροή κειμένου της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ε.Ε. - Ιαπωνίας!

Γλίτωσε χρήμα από το ρεύμα τώρα!

Τα LED «νικητές» σε όλες τις συγκρίσεις!

Πρόσκληση στο φόρουμ «Επενδύοντας στις σιδηροδρομικές μεταφορές»

Υπέρβαση του ορίου όζοντος στην Αθήνα

Μεταξύ των κορυφαίων η INTERAMERICAN!

περισσότερα »