ΗΜΤ- Τσικριτέας Δ. & ΣΙΑ Ε.Ε., Τηλ.: 210-9516222 Fax: 210-9516226 E-mail: hmt-te@otenet.gr Site: www.hmtechniki.com www.bioenan.com

Αξιόπιστη και οικονομική θέρμανση από εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Η ΗΜΤ διαθέτει στην αγορά κορυφαία προϊόντα θέρμανσης, όπως λέβητες βιομάζας, αντλίες θερμότητας και ηλιακούς συλλέκτες, τα οποία και προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Η Ηλεκτρομηχανολογική Τεχνική (ΗΜΤ- Τσικριτέας Δ. & ΣΙΑ Ε.Ε.) είναι μια πρωτοπόρος Τεχνική Εταιρία στην Ελλάδα που στόχος της είναι η παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών με κύριο αντικείμενο την μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη και εκτέλεση ποιοτικών  ηλεκτρομηχανολογικών κατασκευών καθώς και μεγάλων οικοδομικών έργων υποδομής. Η εταιρεία μας παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λεβήτων καυσίμου βιομάζας, αντλιών θερμότητας και ηλιακής ενέργειας.
Παρέχουμε ενεργειακές αναβαθμίσεις λεβητοστασίων και εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων με α) τη χρήση λεβήτων καυσίμου βιομάζας, πολύ υψηλής τεχνολογίας, της AMERICAN ECO BOILERS, REFO – AMECO ως αποκλειστικοί αντιπρόσωποι σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, β) αντλιών θερμότητας Carrier-Toshiba ως επίσημοι αντιπρόσωποι και γ) ηλιακών συστημάτων SONNE Action ως επίσημοι αντιπρόσωποι. 
Όλα τα παραπάνω συστήματα, είτε ως αντικατάσταση παλαιών είτε ως εγκατάσταση νέων, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’οίκον» σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 

Λέβητες Βιομάζας REFO-AMECO 
Ο λέβητας Refo είναι κατασκευασμένος από πιστοποιημένο χάλυβα λεβήτων και σωλήνα πάχους 6mm. Το κυκλικό του σχήμα είναι ένα καθαρό πλεονέκτημα, αφού σ’ αυτή την κατασκευή δεν υπάρχει τάση συγκόλλησης. Η θερμοκρασία λειτουργίας του λέβητα είναι πάνω από 71οC, εξαιτίας της χρήσης μίας by–pas θερμοστατικής βαλβίδας και μίας αντλίας στην γραμμή επιστροφής. Αυτή η διευθέτηση προστατεύει τον λέβητα από τη διάβρωση. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται μία τέλεια καύση χωρίς απώλειες θερμότητας. Συνολικά είναι ένας λέβητας με μεγάλη διάρκεια ζωής και το μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Κύριες εφαρμογές του λέβητα
- Παραγωγή ζεστού νερού χρήσης 
- Θέρμανση κτιρίων
- Ενεργειακή αναβάθμιση
- Θέρμανση πισίνας
- Θέρμανση πράσινων κτιρίων
- Θερμοκήπια – Ξηραντήρια

Ασφάλεια και Συντήρηση
Η τροφοδοσία καυσίμου που γίνεται μέσω του ατέρμονα κοχλία από το δοχείο στον λέβητα, έχει μία κλίση η οποία δεν επιτρέπει στην φωτιά να (προχωρήσει) μετακινηθεί προς τα πίσω. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ο ανεμιστήρας δημιουργεί μία υπερπίεση στο δοχείο για τον ίδιο λόγο.
Ο λέβητας Refo έχει κάθετες σωλήνες εναλλαγής με το ¨ τράβηγμα¨ του καπνού να οδηγείται από πάνω προς τα κάτω στους σωλήνες. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα αφού οι σκόνες και η τέφρα από την καύση πέφτουν προς τα κάτω, στον θάλαμο του καπνού (έτσι δεν απαιτείται να καθαρίζεται ο λέβητας πολύ συχνά). Ο λέβητας μπορεί να είναι εξοπλισμένος και με σύστημα αυτόματης απομάκρυνσης της τέφρας. Η πλήρης αυτοματοποιημένη λειτουργία του λέβητα Refo δέχεται σαν καύσιμο βιομάζα, pellets, ροκανίδια, ψιλοκομμένα ξύλα, πριονίδια, σιτηρά, κόκκους σιταριού, κ.α.

Τα πλεονεκτήματα της βιομάζας 
Η βιομάζα, pellet, ως εναλλακτική πηγή ενέργειας προσφέρει μία σειρά από οφέλη στον κάθε καταναλωτή, καθώς είναι:
- Οικονομική. 
Βάση ερευνών που έχουν γίνει διεθνώς, 2 κιλά pellets ισοδυναμούν περίπου με 1 λίτρο πετρελαίου.
- Πρακτική. 
Μεταφέρεται συσκευασμένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτόματο δοσομετρητή για την τροφοδοσία.
- Τυποποιημένη. 
Μπορεί να αποθηκευτεί οπουδήποτε χωρίς να αλλοιώνεται, δεδομένου ότι προστατεύεται από την συσκευασία του.
- Εγχώρια. 
Εφόσον η βιομάζα είναι εγχώρια πηγή ενέργειας, η αξιοποίησή της σε ενέργεια συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
- Αυτόνομη. 
Η χρήση της βιομάζας οδηγεί σε απόλυτη ανεξαρτητοποίηση από το πετρέλαιο.
- Χρηματοδοτούμενη. 
Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα/λέβητα βιομάζας περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
- Καθαρή. 
Η καύση της βιομάζας έχει μηδενικό ισοζύγιο CO2, δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχει μηδενική ύπαρξη SO2 (διοξείδιο του θείου), και καθόλου καπνό, με αντιστάθμιση Ο2, ενώ οι λέβητες REFO ακολουθούν πιστοποιημένες προδιαγραφές εκπομπών καυσαερίων EN303-5.

Αντλίες θερμότητας Carrier-Toshiba
Η αντλία θερμότητας δεν αποτελεί μια νέα τεχνολογία. Η αρχή λειτουργίας της είναι ίδια με αυτή που εφαρμόζεται στα ψυγεία και τις γνωστές σε όλους μας κλιματιστικές συσκευές.
Οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού και νερού-νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τύπους εσωτερικών μονάδων όπως θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ), ενδοδαπέδιο  δίκτυο και τερματικές μονάδες νερού (fan coils) καλύπτοντας τις ανάγκες σε παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
Σε υπάρχουσες κατοικίες, που έχουν ήδη εγκατεστημένο λέβητα αερίου ή πετρελαίου, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδυαστούν με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης και να καλύψουν  με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες  θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης καθ’ όλη  την διάρκεια του χρόνου. 
Ο λέβητας μπορεί να χρησιμοποιείται ως ενισχυτική πηγή κατά την διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών του χειμώνα.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας
- Δεν χρειάζεται να προπληρώνετε για τα έξοδα λειτουργίας.
- Τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπόκεινται σε έντονες μεταβολές τιμών όπως αυτές των στερεών και υγρών καυσίμων.
- Η εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας γίνεται γρήγορα και εύκολα. Δεν απαιτείται ειδικός χώρος τοποθέτησης καθώς η εξωτερική μονάδα είναι συμπαγής και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί εξωτερικά ακόμα και στο μπαλκόνι σας.
- Απαλλαγή από επιπλέον υποχρεώσεις και κόστη, γιατί απλά δεν απαιτούνται σύνθετες και ακριβές διαδικασίες συντήρησης.
- Τυχόν επιχορηγήσεις ή φορολογικές ελαφρύνσεις υπολογίζονται με βάση τον εποχιακό βαθμό απόδοσης για την συγκεκριμένη θερμοκρασιακή ζώνη του ακινήτου.
- Η χρήση της τεχνολογίας μεταβλητών στροφών (inverter) επιτρέπει την ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας καθώς αυξάνει βαθμιαία την ισχύ που απαιτείται για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.
Οι αντλίες θερμότητας Carrier-Toshiba εφόσον επιλεγούν και εγκατασταθούν σωστά και κατά την διάρκεια ζωής τους τηρούνται οι οδηγίες τακτικής συντήρησης, μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής πάνω από τα 20 έτη σε άριστη λειτουργία.

Γιατί ολοκληρωμένα συστήματα Carrier-Toshiba
- Αναγνωρισμένη ποιότητα προϊόντων CARRIER-TOSHIBA.
- Ευρύ προϊοντικό φάσμα σε αντλίες θερμότητας, ψύκτες και τερματικές μονάδες.
- Συνολική κάλυψη του τομέα θέρμανση/ψύξη.
- Τεράστια εμπειρία καθώς η CARRIER-TOSHIBA έχει προμηθεύσει και έχει συνδράμει να τοποθετηθούν εκατοντάδες συστήματα θέρμανσης/ψύξης.
- Έμπειρο προσωπικό και άμεση ανταπόκριση σε οποιοδήποτε τεχνικό ζήτημα
- Άμεση τεχνική υποστήριξη και after sales services.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες-ενεργειακά ηλιακά συστήματα Sonne Action 
Το πιο απλό και διαδομένο ηλιακό ενεργητικό σύστημα είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Η αρχή λειτουργίας του είναι απλή και βασίζεται στο γεγονός ότι το νερό που θερμαίνεται στο συλλέκτη διαστέλλεται και γίνεται ελαφρύτερο από το χαμηλότερης θερμοκρασίας νερό της δεξαμενής. Αυτή η διαφορά πυκνότητας του νερού έχει ως αποτέλεσμα τη φυσική κυκλοφορία του μέσου του συλλέκτη και τη μεταφορά του θερμού νερού στην αποθηκευτική δεξαμενή. Την ίδια στιγμή το κρύο νερό της δεξαμενής ωθείται προς το συλλέκτη. 
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη φυσική κυκλοφορία του νερού είναι η τοποθέτηση της δεξαμενής σε σημείο ψηλότερο από τους συλλέκτες. Σε περίπτωση που βρίσκεται χαμηλότερα, η κυκλοφορία του νερού γίνεται με τη βοήθεια κατάλληλου αυτοματισμού. 
Μια άλλη εφαρμογή που έχει εξαπλωθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά είναι ο συνδυασμός παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και θέρμανσης χώρων με ενεργητικά ηλιακά συστήματα. 
Η χρήση των συστημάτων αυτών, θεωρείται τεχνικά αλλά και οικονομικά αποδοτική, αν συνδυαστεί με την κατάλληλη μελέτη/κατασκευή του κτιρίου (καλή μόνωση, εκμετάλλευση των παθητικών ηλιακών ωφελειών, κ.λπ.) και τη συνεργασία του χρήστη. 
Πέρα από την οικιακή χρήση, η οποία είναι και η πιο διαδεδομένη σήμερα, ενεργητικά ηλιακά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε απαιτείται θερμότητα χαμηλής θερμοκρασιακής στάθμης (όπως στη θέρμανση/ψύξη χώρου, στα συστήματα αφαλάτωσης νερού, στη θέρμανση νερού πισίνας κ.ο.κ). 
Η ΗΜΤ έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος έχει επιλέξει τους κορυφαίους ηλιακούς Θερμοσίφωνες Sonne Aktion που έχουν ως πρώτη υλη για την κατασκευή τους τον χαλκό.

Πλεονεκτήματα του χαλκού
- Απεριόριστη διάρκεια ζωής 
Είναι ο μοναδικός ηλιακός θερμοσίφωνας παγκοσμίως, όπου λόγω του χαλκού δεν σκουριάζει και δεν διαβρώνεται, εξασφαλίζοντας έτσι την απόσβεσή του.
- Μηδενική συντήρηση 
Με υλικά κατασκευής μόνο χαλκό και ορείχαλκο, δεν παρουσιάζει το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης και είναι ο μοναδικός χωρίς ράβδο μαγνησίου.
- Μοναδικός για πόσιμο νερό 
Το θερμοδοχείο αποτελείται από καθαρό χαλκό CuDHP (CW024A) πιστοποιημένο για χρήση σε εγκαταστάσεις πόσιμου νερού, σύμφωνα με την προδιαγραφή DIN 50930-6/ August 2001.
Η απουσία ράβδου μαγνησίου (ανοδικής προστασίας) μέσα στο θερμοδοχείο διατηρεί το νερό που χρησιμοποιούμε χωρίς τα ρινίσματα της ράβδου, εξασφαλίζοντας πεντακάθαρο και πόσιμο νερό.
- Κορυφαία απόδοση 
Με μανδύα από χαλκό που εφαρμόζεται με πρωτοποριακή τεχνολογία περιμετρικά του δοχείου και σε συνδυασμό με την επιλεκτική συλλεκτική επιφάνεια εφαρμοσμένη στο χάλκινο υδροσκελετό με τεχνολογία laser, εξασφαλίζει λόγω της υψηλής θερμοαγωγιμότητας του χαλκού, την ταχύτερη θέρμανση του νερού σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ηλιακό θερμοσίφωνα.
- Μηδενικές απώλειες του ζεστού νερού 
Μονωμένος από διογκωμένη οικολογική πολυουρεθάνη πυκνότητας (44kg/m3) και με θερμική αγωγιμότητα μόνωσης 0,0180 W/mK διατηρεί το νερό του δοχείου ζεστό ανεξάρτητα της εξωτερικής θερμοκρασίας .
- Είναι πλήρως ανακυκλώσιμος και φιλικός προς το περιβάλλον

ΗΜΤ- Τσικριτέας Δ. & ΣΙΑ Ε.Ε.
Άρθρο των:
Τσικριτέα Δημήτρη
Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
Λιαράκη Παναγιώτη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

Τηλ.: 210-9516222
Fax: 210-9516226
E-mail: hmt-te@otenet.gr
Site: www.hmtechniki.com
www.bioenan.com