Θερμοπομποί

Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας

Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας

Καλοριφέρ λαδιού

Αερόθερμα

Σόμπες Αλογόνου

Φοιτητική εστία… θέρμανσης!

Εναλλακτικές επιλογές θέρμανσης προσφέρουν λύσεις, για τις ιδιαίτερες συνθήκες μίας φοιτητικής κατοικίας, δίνοντας έμφαση στην οικονομία και την ευκολία της χρήσης τους.

Με την τιμή του πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα 1,3€/lit η εφαρμογή της κεντρικής και της αυτόνομης θέρμανσης σε πολυκατοικίες γίνεται διαρκώς και πιο δύσκολη για τους ενοίκους. Ειδικά δε για τα φοιτητικά σπίτια το ζήτημα είναι ακόμα μεγαλύτερο εξαιτίας του συρρικνωμένου προϋπολογισμού. 
Στην περίπτωση της κεντρικής θέρμανσης μάλιστα, το πρόβλημα ενισχύεται και από άλλους παράγοντες, όπως η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των ενοίκων για τις ώρες λειτουργίας της θέρμανσης. 
Ως εκ τούτου, η ανάγκη να εξεταστούν και κάποιες εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης, πιο οικονομικές, τόσο κατά την λειτουργία τους, όσο και για το κόστος απόκτησης τους, αλλά και πιο εύκολες στην εγκατάστασης τους, φαντάζει υποχρεωτική. 
Με δεδομένο λοιπόν, ότι ενδεδειγμένες λύσεις σε τέτοια ενδεχόμενα θεωρούνται όσες συσκευές λειτουργούν κατά βάση με ηλεκτρικό ρεύμα, η μελέτη θα πρέπει να επικεντρωθεί σε κλιματιστικά, ηλεκτρικά καλοριφέρ, πάνελ υπερύθρων και άλλες παρόμοιες επιλογές. 

Κλιματιστικά
Αποτελούν μια ολοκληρωμένη και αυτόνομη λύση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε μέγεθος σπιτιού και να τον ζεστάνουν αποτελεσματικά. Με σωστή επιλογή της συσκευής εξασφαλίζουμε μια οικονομική, τόσο στην αγορά όσο και στη λειτουργία, λύση. Για αυτό το λόγο πρέπει να γίνεται επιλογή της συσκευής ανάλογα με τις απαιτήσεις των θερμαινόμενων χώρων.

Η αγορά κάποιας συσκευής με μεγαλύτερη ή μικρότερη δυναμικότητα καταλήγει να είναι σπάταλη κατά τη λειτουργία της, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επιπλέον μια συσκευή υψηλής ενεργειακά κατάταξης τεχνολογίας Inverter μπορεί να έχει μεγαλύτερο αρχικό κόστος, αλλά το οικονομικό όφελος κατά τη λειτουργία της είναι μεγαλύτερο. 
Δευτερεύοντα χαρακτηριστικά που πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη είναι τα επίπεδα θορύβου και τυχόν διάφορες άλλες τεχνολογίες που προσφέρουν και μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας (αισθητήρες κίνησης, κλιματισμός σε ζώνες).

Η θέρμανση που παρέχουν μπορεί να μην είναι ίδιας ποιότητας με αυτή του καλοριφέρ και ο χώρος να κρυώνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετά τον τερματισμό της λειτουργίας τους, αλλά είναι άμεσα διαθέσιμη, χωρίς χρόνους αναμονής. Επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη θερινή περίοδο για τον κλιματισμό/ψύξη του χώρου.

Υπέρ & Κατά
+  Εύκολη τοποθέτηση/ χρήση
+  Δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο
+  Χρειάζονται μια μονό φορά ετησίως συντήρηση που περιορίζεται σε καθαρισμό των φίλτρων.
+  Έχουν ελάχιστες απώλειες
+  Παρέχουν και ψύξη
-  Επηρεάζονται άμεσα από τις εξωτερικές συνθήκες
-  Δεν μπορούν αποδώσουν ποιοτικά και ποσοτικά την ίδια θέρμανση συγκριτικά με τους υπόλοιπους τρόπους θέρμανσης
-  Πρέπει να γίνει συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη για την τοποθέτηση τους

Θερμοπομποί 
Οι θερμοπομποί είναι ιδιαίτερα γνωστοί στην ελληνική αγορά και μπορούν να αποτελέσουν επαρκές μέσο θέρμανσης για ένα φοιτητικό σπίτι. Είναι συσκευές που βασίζουν τη λειτουργία τους στις αρχές μετάδοσης θερμότητας λόγω διαφοράς θερμοκρασίας, δηλαδή, ο θερμός αέρας που είναι πιο αραιός από τον κρύο κινείται ανοδικά βγαίνει από την συσκευή και στη συνέχεια διαχέεται στο χώρο. Έτσι μέσα στο θερμαινόμενο χώρο δημιουργείται μια διαρκής κίνηση του αέρα χωρίς την χρήση βεντιλατέρ και κατά συνέπεια η λειτουργία του είναι αθόρυβη. Εξασφαλίζουν ποιοτική θέρμανση των χώρων, καθώς διατηρούν την ατμόσφαιρα υγιεινή χωρίς να την ξηραίνουν, αλλά απαιτούν ένα μικρό χρονικό διάστημα προθέρμανσης. Είναι κινητές συσκευές και μπορούν να μετακινηθούν ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Το κόστος τους κυμαίνεται από 150 μέχρι 300€, ανάλογα με την ισχύ τους, ενώ το κόστος θέρμανσης εξαρτάται από την ισχύ και τις ώρες λειτουργίας.

Ωστόσο όταν τερματίζεται η λειτουργία τους διατηρούν για κάποιο χρονικό διάστημα την ζέστη που παρήγαγαν. Όταν χρησιμοποιούνται με σύνεση είναι ιδιαίτερα οικονομικές, ενώ αν χρησιμοποιούνται πολύ, εύκολα μπορούν να αποβούν αντιοικονομικές.

Υπέρ & Κατά
+ Χαμηλό κόστος αγοράς και μηδαμινό κόστος τοποθέτησης
+ Κανένα κόστος συντήρηση
+ Οι θερμοπομποί δεν παρακρατούν τη θέρμανση που παράγουν, αλλά την αποδίδουν 100% στο χώρο σε αντίθεση με τα σώματα λαδιού ή τα παραδοσιακά σώματα νερού
+ Έχουν θερμοστάση για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του δωματίου και την αποφυγή υπερθέρμανσης.
+ Είναι αθόρυβοι στη λειτουργία τους
- Προσοχή στη διάρκεια χρήσης τους για την αποφυγή μεγάλων λογαριασμών 

Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας
Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι μια σχετικά καινούργια τεχνολογία  με αρχή λειτουργίας πολύ διαφορετική από όλα άλλα είδη θέρμανσης. 
Αντίθετα με όλες τις άλλες περιπτώσεις, δεν θερμαίνεται ο αέρας που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο, αλλά θερμαίνονται τα αντικείμενα και οι τοίχοι που βρίσκονται μέσα. Στη συνέχεια τα αντικείμενα αυτά εκπέμπουν τη θερμότητα αυτή στο χώρο.

Το αρχικό κόστος, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που θέλουμε να θερμάνει, κυμαίνεται από 300€ - 1000€. Ένα βασικό πλεονέκτημα αυτής της συσκευής είναι ότι μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα υγρασίας στους τοίχους γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για διαμερίσματα παλαιότερης κατασκευής τα οποία μπορεί να έχουν ελάχιστη ή μηδαμινή μόνωση. Επιπλέον δίνει στον χρήστη άμεσα την αίσθηση της ζεστασιάς. 
Όμως, σχετικά, απαιτείται μεγάλος χρόνος λειτουργίας για την ικανοποιητική θέρμανση του χώρου.

Καθώς, όμως, τα αντικείμενα της κατοικίας έχουν ζεσταθεί, μετά την απενεργοποίηση της συσκευής συνεχίζουν να εκπέμπουν στον χώρο θερμότητα, μη επιτρέποντας την άμεση μείωση θερμοκρασίας στο χώρο. 
Το κόστος λειτουργίας εξαρτάται και σε αυτή την περίπτωση άμεσα από την ισχύ της συσκευής και τις ώρες λειτουργίας, ενώ η πολύωρη χρήση της συσκευής μπορεί να προβεί ιδιαίτερα αντιοικονομική.

Υπέρ & Κατά
+ Αθόρυβη και άοσμη λειτουργία 
+ Απλά στην τοποθέτηση τους
+ Όμορφές αισθητικά καθώς υπάρχει η δυνατότητα να απεικονίζουν διάφορα μοτίβα
+ Εξοικονόμηση χώρου
+ Αποφεύγεται η δημιουργία μούχλας και υγρασίας
+ Ελαχίστη διαβάθμιση θερμοκρασίας
+ Ευεργετικά αποτελέσματα, σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού
- Σχετικά μεγάλο αρχικό κόστος
- Απαιτείται μεγάλος χρόνος για την ουσιαστική θέρμανση του χώρου
- Αίσθηση θερμότητας μόνο όταν βρίσκεται ο χρήσης μπροστά τους, ειδικά στην αρχή του κύκλου θέρμανσης

Καλοριφέρ λαδιού
Τα καλοριφέρ λαδιού γνωστά και ως ηλεκτρικά καλοριφέρ είναι συσκευές που οπτικά μοιάζουν με τα κλασικά καλοριφέρ, αλλά περιέχουν λάδι, υγρό με πολύ υψηλή θερμοχωρητικότητα. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αργούν να ζεσταθούν, αλλά να κρατάνε τη θερμοκρασία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τον τερματισμό της λειτουργίας τους. Λόγω του σχήματος που έχει μπορεί να μεταφέρει στο χώρο πιο εύκολα την θερμότητα καθώς οι ‘‘φέτες’’ του καλοριφέρ αυξάνουν κατά πολύ την επιφάνεια η οποία έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Έπειτα μέσω του φαινόμενου της συναγωγής η θερμότητα διαχέεται στο χώρο. Αποτελεί μια ασφαλή λύση που ταιριάζει κυρίως σε χώρους που μπορούν να απομονωθούν με μικρές σχετικά απώλειες και λίγα ανοίγματα.

Το αρχικό τους κόστος είναι μικρό και ξεκινά από τα 60-150€, ανάλογα και με την ισχύ τους. Όπως και τα υπόλοιπα είδη θέρμανσης που στηρίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια, έτσι και τα καλοριφέρ λαδιού μπορεί να αποδειχθούν αντιοικονομικά αν δεν χρησιμοποιηθούν με μέτρο. 

Υπέρ & Κατά
+ Μικρό αρχικό κόστος
+ Δεν απαιτείται τοποθέτηση
+ Μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ δωματίων
- Ακριβή λύση για μεγαλύτερα διαμερίσματα
- Απαιτείται χρόνος για την προθέρμανση τους
- Αν χρησιμοποιείται συνεχώς μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αντιοικονομική

Αερόθερμα
Τα αερόθερμα χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση αντιστάσεων ή κάποιων κεραμικών στοιχείων στο εσωτερικό τους. 
Στη συνέχεια με χρήση ανεμιστήρα διαχέουν την θερμότητα στο χώρο. Προσφέρουν άμεσα θέρμανση, σε περιορισμένο χώρο. Δεν είναι κατάλληλα για να ζεστάνουν μεγάλους χώρους αλλά είναι ιδανικά όταν λειτουργούν συμπληρωματικά με άλλους τρόπους θέρμανσης. Αποθηκεύονται εύκολα και δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο.

Υπέρ & Κατά
+ Πολύ οικονομικά στην αγορά τους
+ Μπορούν να μετακινηθούν 
+ Δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο
+ Ιδανικά για μικρά δωμάτια
- Θερμαίνουν τοπικά μόνο
- Μετά την απενεργοποίηση τους το δωμάτιο δεν διατηρεί τη θερμότητα
- Απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την ουσιαστική θέρμανση των χώρων
- Ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής της συσκευής μπορεί να δημιουργούν θόρυβο

Σόμπες Αλογόνου
Οι σόμπες αλογόνου ή χαλαζία είναι ουσιαστικά ηλεκτρικές σόμπες που λειτουργούν με τη χρήση λαμπτήρα. 
Η τιμή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλή και προσιτή από όλους και μπορούν να προσφέρουν πολύ καλή τοπική θέρμανση. Για την θέρμανση χρησιμοποιούν λάμπες που περιέχουν ευγενές αέριο, οι οποίες όταν εφαρμοστεί τάση, εκπέμπουν θερμότητα. 
Προσφέρει άμεσα το αίσθημα της θερμότητας σε όποιον κάθεται μπροστά της, αλλά είναι ιδιαίτερα αργές και μη αποδοτικές για τη θέρμανση ολόκληρου δωματίου. 

Ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα της, ιδιαίτερα σε όσες συσκευές είναι ορατή η αντίσταση, είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι κατασκευαστές τέτοιων συσκευών προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχήματος με την προσθήκη αισθητήρων κίνησης, έτσι ώστε οι λάμπες να σβήνουν αυτόματα όταν κινηθεί η συσκευή, αλλά ακόμα και έτσι χρειάζεται προσοχή. 
Πρέπει να τοποθετούνται σε επίπεδο και σκληρό έδαφος, όχι δηλαδή πάνω σε χαλιά, και μακριά από υφάσματα. 

Υπέρ & Κατά
+ Άμεση αίσθηση θερμότητας
+ Εύκολες στη χρήση
+  Μικρό κόστος αγοράς
+ Μπορούν να μεταφερθούν από χώρο σε χώρο.
- Μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλους λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος
- Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση τους για την αποφυγή ατυχημάτων.