Τι είναι το παθητικό κτίριο (VIDEO)

Πότε μπορεί να χαρακτηριστεί παθητική μια κατοικία και γιατί θεωρείται πιο κατάλληλη για την ανθρώπινη διαβίωση; Οι απαντήσεις στο θέμα που ακολουθεί.

«Παθητική κατοικία είναι μια ριζοσπαστική ιδέα, με την οποία μπορεί κανείς, με αξιοπιστία και συνέπεια, να σχεδιάσει ένα κτίριο που να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ευνοεί τους ανθρώπους. Είναι ένα πρότυπο άνεσης και μεθοδολογίας». Η παραπάνω άποψη αποτελεί μία μόνο από τις ερμηνείες που έχουν δοθεί για την Παθητική Κατοικία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σπίτι, το οποίο και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης και επομένως, να μη χρειάζεται να καταναλώνει πολύ ενέργειας για τη θέρμανση ή την ψύξη των χώρων της κατοικίας.
Για να χαρακτηριστεί παθητικό σπίτι, ένα κτίριο, πρέπει να ενσωματώνει μια σειρά από συγκεκριμένες, βέλτιστες πρακτικές που το «σφραγίζουν» από την εξωτερική θερμοκρασία, διατηρώντας παράλληλα μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία και υψηλή ποιότητα του αέρα, εντός των τοιχών του.

Επομένως, τα παθητικά σπίτια πρέπει να είναι αεροστεγή, έχουν συνεχή μόνωση, τριπλά τζάμια και ένα μεγάλο σύστημα για τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα.
Για μία καλύτερη «εικόνα» του τι είναι η Παθητική Κατοικία όμως, μπορείτε να δείτε και το παρακάτω βίντεο.Πηγή