Η ρωσο-ουκρανική κρίση άλλαξε την Ιστορία και ο λιγνίτης επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ρωσο-ουκρανική κρίση άλλαξε την Ιστορία και ο λιγνίτης επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1,2,3 βάλτε ξανά το λιγνίτη μπροστά, λέει τώρα η ΕΕ!

Σχολιάστε

Ως εναλλακτική λύση απέναντι στο ρωσικό φυσικό αέριο παρουσιάζει τώρα το λιγνίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο BBC 4 ό,τι «η ιστορία πήρε μια πολύ απότομη τροπή πριν από μία εβδομάδα και πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτήν την ιστορική αλλαγή», σημειώνοντας ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες – μέλη έχουν υποστηρίξει με θέρμη το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο για την μετάβαση από την απολιγνιτοποίηση σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει!

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

«Η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες σχεδίαζαν να απαγκιστρωθούν από τον λιγνίτη και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν προσωρινά φυσικό αέριο και μετά να μεταβούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δηλώνει τώρα ο Φρανς Τίμερμανς, όπως διαβάζουμε και στο energypress, ενώ προσθέτει ό,τι «αν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον λιγνίτη για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά στη συνέχεια μετακινηθούν αμέσως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα είναι κάτι που μπορεί να βρίσκεται εντός των παραμέτρων που έχουμε ορίσει για την κλιματική μας πολιτική».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, υπογράμμισε ό,τι «πρέπει να απεξαρτηθούμε από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας και πρέπει να το κάνουμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει προτάσεις την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατόν».

Στο 4green είχαμε έγκαιρα αναρωτηθεί για το αν τώρα είναι η ώρα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, για απολιγνιτοποίηση (διάβασε περισσότερα εδώ). Δεν είναι καθόλου τυχαίο που μεγάλοι παίκτες, όπως η Γερμανία συνέχιζαν να χρησιμοποιούν το λιγνίτη και μάλιστα μέχρι το 2038, αλλά και άλλες χώρες όπως η Αυστραλία, η Κίνα, η Βουλγαρία (διάβασε περισσότερα εδώ, εδώ και εδώ). Τι θα κάνει ή τι πρέπει να κάνει τώρα η Ελλάδα; Εσύ τι πιστεύεις;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »