Η άνοιξη αποτελεί την κατάλληλη εποχή για την πραγματοποίηση εργασιών που σχετίζονται με το σπίτι.

Καθαρισμός ηλιακών πάνελ

Καθαρισμός φίλτρων κλιματιστικών

Αντικατάσταση λαμπτήρων

Ανεμιστήρες οροφής

Εγκατάσταση σκιάστρων

Βάψιμο

Αλλαγή κουφωμάτων

Αλλαγή υαλοπινάκων

Αλλαγή υαλοπινάκων

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την μόνωση των τοίχων είναι η διογκωμένη πολυστερίνη, η εξηλασμένη πολυστερίνη, η πολυουρεθάνη, ο υαλοβάμβακας/ πετροβάμβακας κ.α, αλλά και πιο σύνθετα υλικά

Με την προθήκη θερμομόνωσης τα οικονομικά οφέλη είναι πολύ μεγάλα, ιδιαίτερα όσο αφορά το κόστος θέρμανσης και δροσισμού κλιματισμού του κτιρίου.

Οι δουλειές της άνοιξης: 7+1 λύσεις για μείωση εξόδων

Διαβάστηκε από 6341 αναγνώστες -

8 ενέργειες με πολλαπλά οφέλη μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτή την εποχή του χρόνου, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού και την ανανέωση του περιβάλλοντος που ζούμε.

 
«Την άνοιξη, στο τέλος της μέρας, θα πρέπει να μυρίζεις βρωμιά», αναφέρει ένα διάσημο γνωμικό, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο, το γεγονός ότι η άνοιξη αποτελεί την κατάλληλη εποχή για την πραγματοποίηση εργασιών που σχετίζονται με το σπίτι. Μικρές και απλές, αλλά και πιο δύσκολες και ακριβές εργασίες, μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτή την εποχή του χρόνου, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού, την ανανέωση του περιβάλλοντος που ζούμε και της διάθεσής μας.

1. Καθαρισμός ηλιακών πάνελ
Είτε πρόκειται για ηλιακούς θερμοσίφωνες, είτε για φωτοβολταϊκά πάνελ, ένας απλός καθαρισμός/ πλύσιμο μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την απόδοση των συστημάτων. Με το απλό πλύσιμο του απομακρύνονται σκόνες και λάσπες που μπορεί να έχουν επικολληθεί πλέον στα πάνελ με την βοήθεια της βροχής. 
Για την μεγιστοποίηση της απόδοσης τους η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με το κόστος να είναι μηδαμινό.

2. Καθαρισμός φίλτρων κλιματιστικών
Με την αλλαγή της λειτουργίας των κλιματιστικών από την θέρμανση στην ψύξη είναι η κατάλληλη περίοδος για τον καθαρισμό των φίλτρων τους. Η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τον τύπο του φίλτρου. 
Με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται από τα φίλτρα δυνητικά παθογόνοι μικροοργανισμού, αλλά μειώνεται και η κατανάλωση του κλιματιστικού, καθώς ένα «μπουκωμένο» φίλτρο απαιτεί περισσότερη ενέργεια για τη λειτουργία του κλιματιστικού. 
Ο καθαρισμός των συμβατικών φίλτρων, εκτός από πλύσιμο με άφθονο νερό, μπορεί να γίνει και με ειδικά οικολογικά χημικά που σκοπό έχουν την απενεργοποίηση βακτηρίων και ιών, αλλά και την απομάκρυνση της σκόνης και του καπνού. Και σε αυτή την περίπτωση το κόστος είναι μικρό και περιορίζεται στο κόστος του ειδικού χημικού καθαρισμού των φίλτρων. Επίσης δεν ξεχνάμε το προγραμματισμένο μηχανολογικό service του κλιματιστικού μας.

3. Αντικατάσταση λαμπτήρων
Η αντικατάσταση λαμπτήρων με άλλους υψηλότερης ενεργειακής κατηγορίας, όπως οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ή οι λαμπτήρες LED, μπορεί να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, ανανέωση χώρου, ή και διάφορα εφέ φωτισμού, μέσω των νέων τεχνολογιών. 
Το κόστος και η εργασία που απαιτείται είναι μικρή, και εξαρτάται από την ποιότητα των λαμπτήρων.

4. Ανεμιστήρες οροφής
Εάν και έχουν μικρό κόστος, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην επίτευξη θερμικής άνεσης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Κατά την λειτουργία τους διευκολύνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο χώρο και κατά συνέπεια προσφέρουν στον χρήστη το αίσθημα της δροσιάς. 
Είναι πολύ οικονομικότεροι από  άλλες μεθόδους δροσισμού και κλιματισμού, τόσο στην απόκτηση τους, όσο και στη λειτουργία τους.

5. Εγκατάσταση σκιάστρων
Ένα από τα μέτρα τα οποία μπορεί να επιφέρουν  σημαντική μείωση στα ηλιακά φορτία του σπιτιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι οι τέντες και πέργκολες. 
Παρότι το κόστος τους είναι μικρό, σε σύγκριση με άλλα μέτρα, όπως η θερμομόνωση, το αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν είναι μεγάλα. 
Ανάλογα με τον προσανατολισμό που έχουν, συμβάλουν τόσο στην θερμική άνεση, όσο και στην οπτική άνεση, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα θάμπωσης από την υπερβολική φωτεινότητα, αλλά και την γωνία πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας. Το κόστος τους εξαρτάται από το είδος σκιάστρων, καθώς υπάρχουν οικονομικές (τέντες), αλλά και πιο ακριβές και αποτελεσματικές λύσεις (κινητά σκίαστρα, πέργκολες κ.α.)

6. Βάψιμο
Το βάψιμο είτε αυτό πρόκειται για εσωτερικό χώρο είτε για το εξωτερικό του κτιρίου μπορεί να επιφέρει βελτίωση στην ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου, αλλά και σημαντική ανανέωση στους χώρους που καθημερινά κατοικούμε, βελτιώνοντας την διάθεσή μας. 
Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά χρώματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ως επιπλέον στρώμα θερμομόνωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα χρώματα εξωτερικών χώρων, γνωστά και ως ψυχρά χρώματα ή θερμομονωτικά, έχουν πολύ μεγαλύτερο συντελεστή εκπομπής και αντανακλαστικότατα σε σχέση με ένα απλό λευκό επίχρισμα. 
Κοστολογούνται περίπου 20-30% πιο ακριβά από τα συμβατικά χρώματα, ενώ η θερμική αντίσταση ανά μονάδα πάχους τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών θερμομονώσεων. Παρόλα αυτά δεν μπορούν να συνεισφέρουν όσο η συμβατική θερμομόνωση λόγω του πολύ μικρού πάχους στρώματος που έχουν.
Τα χρώματα εσωτερικών χώρων έχουν την ιδιαιτερότητα ότι είναι οικολογικά, χωρίς πτητικές ενώσεις. Οικολογικά είναι τα χρώματα που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη την διάρκεια ζωής τους, από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι τη χρήση και εφαρμογή τους, αλλά και την τελική διάθεση στο περιβάλλον.

7. Αλλαγή κουφωμάτων/υαλοπινάκων
Πολύ λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την αλλαγή των κουφωμάτων στα σπίτια. Με την αλλαγή των κουφωμάτων ουσιαστικά μειώνονται οι απώλειες του σπιτιού. Η χρήση θερμομονωτικών κουφωμάτων αλουμινίου εγγυάται την ενεργειακή θωράκιση ενός κτιρίου με αποτέλεσμα:
- Την εξοικονόμηση σημαντικών, όχι μόνο ενεργειακών αλλά και οικονομικών, πόρων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου, από τη δραστική μείωση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου
- Τη δραστική μείωση της εκπομπής ρύπων του κτιρίου μέσω της σημαντικής βελτίωσης της ενεργειακής του αποδοτικότητας (μείωση του συνολικού συντελεστή μεταφοράς θερμότητας μέσω του κουφώματος και συνεπακόλουθη μειωμένη ανάγκη λειτουργίας συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης)
Τα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων εκφράζονται με δείκτες που περιγράφουν την συμπεριφορά τους σε συγκεκριμένες απαιτήσεις. Μία από τις ιδιότητες που θα πρέπει να ταυτοποιείται είναι ο Συντελεστής Μετάδοσης της Θερμότητας Uw (W/m2K).
Ο Συντελεστής Μετάδοσης Θερμότητας Uw των παραθύρων εξαρτάται από:
- Τις διαστάσεις και την αναλογία των επιφανειών (προφίλ, τζάμια κλπ)
- Τον συντελεστή μετάδοσης θερμότητας του κέντρου του συστήματος των τζαμιών (Ug)
- Τον γραμμικό συντελεστή μετάδοσης θερμότητας (Ψg) μεταξύ του συστήματος των τζαμιών και των προφίλ.
- Τον συντελεστή μετάδοσης θερμότητας των προφίλ (Uf)
Ο συντελεστής Ug εξαρτάται από τον αριθμό και το είδος των τζαμιών (με ή χωρίς ανακλαστικές επιφάνειες), το διάκενο μεταξύ των τζαμιών και το πληρωτικό υλικό (αέρας, αέριο, μείγμα). 
Με την εφαρμογή της οδηγίας για την θερμική απόδοση των κτιρίων άρχισαν να χρησιμοποιούνται (ενεργειακά) τζάμια με ειδικές επικαλύψεις που ανακλούν την θερμότητα (Low Ε-glass). 
Τα τζάμια αυτά είναι διπλά, όπου η μια επιφάνεια φέρει ειδική επικάλυψη με μεγάλη θερμική ανακλαστικότητα. Επί πλέον, το πληρωτικό υλικό στο διάκενο των τζαμιών μπορεί να είναι αέριο χαμηλής μετάδοσης θερμότητας. Ένα τέτοιο σύστημα τζαμιών επιτυγχάνει συντελεστή μετάδοσης θερμότητας (Ug) περίπου 1,2 W/m2K. (Ο συντελεστής αυτός μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο.) 
Με την χρήση τριπλού τζαμιού με ειδικές ανακλαστικές επικαλύψεις και τη χρήση αερίου με χαμηλή ειδική αγωγιμότητα για την πλήρωση του διακένου μπορεί να επιτευχθούν συντελεστές ως 0,5 W/m2K. 
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέγεται το σύστημα τζαμιών που επιφέρει το άριστο ενεργειακό αποτέλεσμα σε σχέση και με το κόστος.
Από την παραπάνω ανάλυση συμπεράνουμε ότι οι υαλοπίνακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για  την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, ενώ η αντικατάσταση τους είναι πιο οικονομική λύση από την αντικατάσταση κουφωμάτων. 
Το ενεργειακό αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν είναι μεγαλύτερο και από αυτό της αλλαγής κουφωμάτων και γι αυτό το λόγο προτείνεται, αν τα υπάρχοντα κουφώματα είναι συμβατά με την προσθήκη διπλών ή τριπλών τζαμιών, για την μείωση του κόστους να γίνεται αλλαγή των τζαμιών με αντίστοιχα ενεργειακά. 
Στην αγορά κυκλοφορούν διάφοροι τύποι κουφωμάτων:
• Ανοιγόμενα συστήματα
• Πτυσσόμενα συστήματα
• Συρόμενα συστήματα
• Ανασυρόμενα συστήματα
Αυτά που έχουν τις μικρότερες απώλειες και προτείνονται, για την περίπτωση που  τεχνικά μπορεί να γίνει επιλογή, είναι τα ανοιγόμενα.
Το κόστος είτε για την αλλαγή υαλοπινάκων είτε για την ολοκληρωτική αλλαγή και των κουφωμάτων με σύγχρονα θερμομονωτικά είναι σημαντική επένδυση με μεγάλα οικονομικά και ενεργειακά οφέλη.

8. Θερμομόνωση
Για την πλήρη ενεργειακή θωράκιση ενός κτιρίου, μια καλή θερμομόνωση αποτελεί το βασικό μέτρο. Ανάλογα με την έτος κατασκευής ενός κτιρίου, υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάποιο είδος μόνωσης του, από την εσωτερική μόνωση, την μόνωση στον πυρήνα μεταξύ τούβλων, αλλά και την εξωτερική μόνωση. 
Σε παλαιότερα κτίρια δεν υπήρχε η απαίτηση από την νομοθεσία να υπάρχει κάποια μόνωση, και για αυτό ανάλογα και με την παλαιότητα, μπορεί ένα κτίριο να είναι τελείως αμόνωτο.
Για νέα κτίρια απαιτείται πλέον από τον οικοδομικό κανονισμό να είναι καλά μονωμένα, ανάλογα και με την περιοχή στην οποία βρίσκονται, ενώ για παλαιότερα κτίσματα μπορεί να γίνει προσθήκη επιπλέον μόνωσης στο εξωτερικό. 
Μια τέτοιου είδους παρέμβασή, αν και σχετικά δαπανηρή, έχει μεγάλα οφέλη τόσο στη ν θερμική άνεση, όσο και στην ποιότητα ζωής μέσα στο κτίριο. 
Με την προθήκη θερμομόνωσης τα οικονομικά οφέλη είναι πολύ μεγάλα, ιδιαίτερα όσο αφορά το κόστος θέρμανσης και δροσισμού κλιματισμού του κτιρίου.
Τα θερμομονωτικά υλικά οφείλουν τη μονωτική τους ιδιότητα, κατά κύριο λόγο, στην ύπαρξη σε αυτά μεγάλου αριθμού πολύ μικρών πόρων που περιέχουν παγιδευμένο αέρα. Ο ακίνητος αέρας παρουσιάζει τη μικρότερη γνωστή τιμή θερμικής αγωγιμότητας. Η παρουσία σημαντικού αριθμού κυψελίδων αέρα στο εσωτερικό ενός υλικού έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μικρού φαινόμενου βάρους, που είναι ένα δεύτερο κοινό χαρακτηριστικό των θερμομονωτικών υλικών.
Μονωτικά υλικά και πλεονεκτήματα εξωτερική μόνωσης
Τα μονωτικά υλικά χαρακτηρίζονται ως:
1. Ανόργανα ή οργανικά, ανάλογα με την προέλευση και τη σύσταση τους.
2. Φυσικής προέλευσης ή τεχνητά, ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας που υφίστανται πριν διατεθούν για κατανάλωση.
3. Ανοικτών ή κλειστών κυψελών  ή πόρων αέρα
4. Μεγάλου ή μικρού φαινόμενου 
βάρους.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την μόνωση των τοίχων είναι η διογκωμένη πολυστερίνη, η εξηλασμένη πολυστερίνη, η πολυουρεθάνη, ο υαλοβάμβακας/ πετροβάμβακας κ.α, αλλά και πιο σύνθετα υλικά τα οποία υπόσχονται καλύτερη θερμική αντίσταση, όπως οι κόκκοι πολυεστερίνης που περιέχουν γραφίτη. Ανάλογα με το υλικό η θερμική αγωγιμότητα τους κυμαίνεται από 0,045-0,02 W/(mK).
Τα πλεονεκτήματα της προσθήκης εξωτερικής μόνωσης είναι τα εξής:
- Ο χώρος διατηρεί τη θερμότητα/δροσιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά την διακοπή της θέρμανσης/ψύξης
- Δεν εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του κτιρίου και δεν μειώνονται οι ωφέλιμοι χώροι κατά την τοποθέτηση της
- Εξασφαλίζεται η ολική κάλυψη του κτιρίου, ακόμα και των θερμογεφυρών, όπως στις πλάκες, τα δοκάρια και τις κολώνες.
- Αποτελεί στρώμα προστασίας της τοιχοποιίας
- Μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο εμφάνισης υγρασίας
Στην αγορά υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις εξωτερικής θερμομόνωσης, τοποθετούνται εύκολα, ενώ το κόστος τους είναι ανάλογο του υλικού και των χαρακτηριστικών του που χρησιμοποιούνται.
Επιπλέον η μόνωση της ταράτσας είναι πολύ σημαντική και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπεται. 
Μπορεί να γίνει σχετικά οικονομικά, χρησιμοποιώντας σύνθετα μονωτικά υλικά (έτοιμα πλακίδια με μόνωση), ενώ οι απώλειες σε αυτή την περίπτωση μειώνονται σημαντικά και πάντα μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη ειδικών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ