Την εγκατάσταση ενός αυτόνομου συστήματος σε μία κατοικία, σε κάθε περίπτωση την αναλαμβάνει κάποια εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία και καλείται να ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες.

Η αυτονόμηση μιας εξοχικής κατοικίας, η οποία χρησιμοποιείται συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου και με συγκεκριμένες χρήσεις, είναι σχετικά απλό να υλοποιηθεί και μάλιστα με ένα ελάχιστο κεφάλαιο

Tο κόστος εξαρτάται και από τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε

Ο τέλειος συνδυασμός: Εξοχή & Αυτονομία

Διαβάστηκε από 2647 αναγνώστες -

Η αυτονόμηση της εξοχικής κατοικίας, που χρησιμοποιείται συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου, είναι σχετικά εύκολη, έχει πολύ μικρό κόστος και κάνει απόσβεση πολύ σύντομα.

 
Η εύκολη λύση της αυτονόμησης του εξοχικού
Η παγκόσμια τάση θέλει το σύνολο των κατοικιών ανά τον κόσμο να στρέφονται αργά ή γρήγορα προς την ενεργειακή αυτονόμησή τους, στην Ελλάδα όμως, πλήθος προβλημάτων στην αγορά των ΑΠΕ έχει σχεδόν εκμηδενίσει τα κίνητρα για τη δημιουργία μίας απόλυτα αυτόνομης μόνιμης κατοικίας. 

Το γεγονός αναμένεται να αλλάξει υποχρεωτικά τα επόμενα χρόνια, καθώς και οι ευρωπαϊκές οδηγίες προωθούν διαρκώς τη συγκεκριμένη λύση στα πλαίσια της συλλογικής ενεργειακής πολιτικής, ακόμη και σήμερα όμως, η αυτονόμηση μπορεί να αποτελέσει μία ιδανική λύση. Στην Ελλάδα των αρκετών εξοχικών κατοικιών, αλλά και κυρίως του μεγάλου αριθμού δεύτερων κατοικιών στα χωριά, η αυτονομία βρίσκει νέο νόημα, προσφέροντας μία απόλυτα οικονομική και ανταποδοτική επένδυση.

Η αυτονόμηση μιας τέτοιας εξοχικής κατοικίας, η οποία και χρησιμοποιείται συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου και συνήθως το καλοκαίρι, είναι σχετικά εύκολη, έχει πολύ μικρό κόστος, το οποίο μπορούν να αντέξουν μικρότερα πορτοφόλια και κάνει απόσβεση πολύ σύντομα, αν αναλογιστεί κανείς και τους συνεχώς αυξανόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ, από τους οποίους και απαλλάσσει τους καταναλωτές μια για πάντα.

Η λειτουργία των αυτόνομων εξοχικών κατοικιών
Οι αυτόνομες κατοικίες τροφοδοτούνται με ενέργεια μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατά βάση με φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία είναι ιδανικά για κατοικίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, τόσο γιατί η σύνδεση τους με το δίκτυο είναι σε πολλές περιπτώσεις χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία, όσο και γιατί σε τέτοιου είδους περιοχές γίνεται πιο εύκολα η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Πρόκειται μάλιστα για έργα που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, διέπονται από ειδικές ρυθμίσεις προς όφελος όσων τα επιλέξουν, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι αυτόνομες ενεργειακά κατοικίες θα αποτελέσουν τη βασική λύση του άμεσου μέλλοντος.

Τα 3 βήματα για την εγκατάσταση
Την εγκατάσταση ενός αυτόνομου συστήματος σε μία κατοικία, σε κάθε περίπτωση την αναλαμβάνει κάποια εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία και καλείται να ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες για την επιλογή του κατάλληλου συστήματος για τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ξεχωριστής κατοικίας. 
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:
1. Ανάλυση της περιοχής 
Στα αυτόνομα συστήματα υπάρχουν εφαρμογές όπου οι ενεργειακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες σε κάποιους συγκεκριμένους μήνες του χρόνου ή ακόμα και σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ανάλογα με το σπίτι και την περιοχή, οπότε και πρέπει να γίνει ανάλυσή τους (ακτινοβολία, σκίαση κλπ.).
2. Καταγραφή των ενεργειακών απαιτήσεων 
Κάθε εξοχική κατοικία έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες (ηλεκτρικές συσκευές, μηχανήματα κτλ.) και για να είναι αποδοτική μια τέτοια εγκατάσταση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί σωστός σχεδιασμός, με βάση τα ενεργειακά φορτία και τον επιθυμητό χρόνο αυτονομίας 
3. Οικονομοτεχνική μελέτη
Υπάρχουν πλήθος αυτόνομων συστημάτων, διαφορετικών μεγεθών και αποδόσεων, αλλά και κόστους, γεγονός που απαιτεί από την εκάστοτε εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, να προχωρήσει σε μία ανάλυση όλων των στοιχείων, ώστε να παρουσιάσει στον ιδιοκτήτη της κατοικίας μία συγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη, βασισμένη στις οικονομικές του δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κατοικίας του.

Αυτονόμηση εξοχικού μόνο με 2.000 ευρώ
Η αυτονόμηση μιας εξοχικής κατοικίας, η οποία χρησιμοποιείται συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου και με συγκεκριμένες χρήσεις, είναι σχετικά απλό να υλοποιηθεί και μάλιστα με ένα ελάχιστο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί και να μην ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια, ότι το κόστος εξαρτάται και από τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε, καθώς αν η χρήση της κατοικίας γίνεται όλο το χρόνο και με θέρμανση το χειμώνα, τότε απαιτείται ένα μεγαλύτερο και ακριβότερο σύστημα. 
Φυσικά μπορεί να γίνει και συνδυασμός ενός αυτόνομου συστήματος με μία ηλεκτρογεννήτρια, γεγονός όμως που απαιτεί άλλου τύπου inverter, διαμορφώνοντας και τα αντίστοιχα έξοδα.

Παράδειγμα εξοχικού στη Ραφήνα
Ενδεικτικά παρουσιάζεται παρακάτω ένα τέτοιο παράδειγμα αυτονόμησης μιας εξοχικής κατοικίας στην Ραφήνα, επιφάνειας περίπου 100 m2, αποτελούμενη από σαλόνι, κουζίνα, 1 μπάνιο και 2 υπνοδωμάτια, με συνεχή χρήση για όλο το καλοκαίρι (Ιούνιο έως Σεπτέμβριο) και 2 ημέρες ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους μήνες (Οκτώβριο έως Μάιο). Στην εν λόγω οικία απαιτείται η ενεργειακή κάλυψη 408 kWh (κιλοβατώρων) ετησίως, κατανάλωση που κατανέμεται στις παρακάτω συσκευές με τις αντίστοιχες καταναλώσεις: 
Παρατηρώντας τις επιτρεπόμενες ημερήσιες καταναλώσεις στον πιο πάνω πίνακα, βλέπουμε ότι κάποιους μήνες μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες συσκευές, φτάνει να φροντίζουμε να μην υπερβαίνουμε τις οριζόμενες καταναλώσεις. Αντί για την ΤV για παράδειγμα, μπορεί να γίνει χρήση του σίδερου μία ημέρα κ.οκ. 

Σημαντικό ρόλο δε παίζει και η ποιότητα των συσκευών, αφού για παράδειγμα, ένα μεγάλο ψυγείο υψηλής ενεργειακής απόδοσης (όπως αυτό που αναφέρεται παραπάνω) καταναλώνει την ελάχιστη δυνατή ενέργεια.
Παρακάτω θα δούμε ένα πίνακα που συγκρίνει την παραγόμενη ενέργεια από το ΦΒΣ ανά μήνα, με τις ανάγκες σε ενέργεια που θα καλύψουμε.

Τα μέρη και το κόστος του συστήματος
Για την κάλυψη των παραπάνω ενεργειακών απαιτήσεων προδιαγράφηκε ένα Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σύστημα το οποίο θα αποτελείται από:
- 2 Φωτοβολταϊκά πλαίσια ονομαστικής ισχύος 230 Wp (βατ) με συνολική ισχύ 0,46 kWp
- 1 ρυθμιστής φόρτισης μπαταριών
- 1 inverter 1000W για την μετατροπή του παραγόμενου ρεύματος από συνεχές σε εναλλασσόμενο. 
- 2 Μπαταρίες 12V, 200 Ah
- Σύστημα στήριξης από αλουμίνιο
- Καλωδίωση από επικασσιτερωμένο χαλκό και προστασία UV
- Ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες κλπ) 
Το παραπάνω σύστημα σήμερα κοστίζει (ανάλογα με τα υλικά που θα επιλεγούν) περίπου 1.900 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 23%).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ