Το πρώτο ολοκληρωμένο ηλιακό σύστημα ενέργειας και θερμότητας

Διαβάστηκε από 1422 αναγνώστες -

Ένα σπίτι στα προάστια του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, έχει εγκαταστήσει το πρώτο κτιριακό, ολοκληρωμένο, ηλιακό σύστημα στον κόσμο, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα.

 

Η διάταξη στην οροφή του κτιρίου συνδυάζει τα thin-film φωτοβολταϊκά πάνελ με ένα ηλιακό θερμικό σύστημα αγωγών που θερμαίνει και δροσίζει τον αέρα. Το ανώτερο στρώμα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, ακριβώς όπως ένα κανονικό πάνελ φωτοβολταϊκών, ενώ η θερμότητα που παγιδεύεται μεταξύ των στρωμάτων, διανέμεται στο σπίτι.

Η παραγωγός χάλυβα Bluescope της Αυστραλίας κατασκεύασε το $5.000.000 ολοκληρωμένο φωτοβολταϊκό-θερμικό σύστημα, με τη βοήθεια της κυβέρνησης, μέσω της $2,3 εκατομμυρίων επιχορήγησης από τον Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αυστραλίας (ARENA). «Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας συναρπαστικής λύσης νέας τεχνολογίας, που μετακινείται από το εργαστήριο σε ένα πρωτότυπο στέγης της Αυστραλίας για πρώτη φορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ARENA, Ivor Frischknecht. «Αυτές οι πρώτες εγκαταστάσεις είναι ένα σημαντικό βήμα, όσο η τεχνολογία κινείται προς την εμπορευματοποίηση και το κόστος της ανταγωνιστικότητας με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά σε στέγες».

Το ολοκληρωμένο ηλιακό σύστημα θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της εγκατάστασης και της ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και να μειώσει την πίεση αιχμής της ζήτησης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά την επιτυχία του έργου, η άρνηση της κλιματικής αλλαγής της δεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Tony Abbott, θέλει να κλείσει την ARENA ως μέρος μιας κατά μέτωπο επίθεσης στην καθαρή ενέργεια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ