Αθήνα 12.09.2014 ΥΔΡΑΣ 5, ΑΘΗΝΑ 11257, www.elgbc.gr , email: [email protected]

Οι στόχοι της ενεργειακής απόδοσης για το 2030

Διαβάστηκε από 1646 αναγνώστες -

Πρόσκληση – ανοιχτή επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς από το ELGBC για συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για δεσμευτικούς στόχους το 2030.

 
Στο πλαίσιο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, προσδιορίστηκαν το 2008 οι στόχοι του μοντέλου ¨20-20-20¨ που, χρησιμοποιώντας ως βάση τα δεδομένα του 1990, εξειδικεύονται στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%, στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% και στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% - και όλα αυτά με χρονικό όριο το 2020. 

Στις αρχές του 2014, η Επιτροπή ξεκίνησε συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική όπως αυτή θα πρέπει να είναι μετά το 2020, με προοπτική το 2030. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκαν μόνο δύο στόχοι: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να περικοπούν κατά 40% και η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ανέλθει στο 27%. Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή υποστηρίζει σε όλα τα έγγραφά της, ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη πολλαπλών επωφελών στόχων (για το κλίμα, την ενεργειακή ασφάλεια, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας κτλ), δεν προτείνει τελικά κανένα συγκεκριμένο στόχο για την ενεργειακή απόδοση. Αντίθετα, άφησε το ζήτημα ανοιχτό, δηλώνοντας ότι μια μεγάλη αναθεώρηση της πολιτικής αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση θα διαμορφωθεί το καλοκαίρι και οι αποφάσεις θα είναι ανάλογες με αυτήν. 

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή τρεις δεσμευτικούς στόχους: μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%, αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 30% και της ενεργειακής απόδοσης κατά 40%. 

Μόλις έγινε σαφές ότι η Επιτροπή «πάγωσε» στην πραγματικότητα κάθε σχετική δράση, το επίκεντρο της συζήτησης μετακινήθηκε στο επίπεδο του Συμβουλίου, δηλαδή στις επιμέρους κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως συνέπεια, δημιουργήθηκε μια ομάδα χωρών, που υποστηρίζουν ότι Ευρώπη, χρειάζεται μόνο ένα στόχο, αυτόν για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και όχι άλλους στόχους. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι περισσότερες ανατολικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις και χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κατάσταση άλλαξε εμφανώς, όταν η Γερμανία δήλωσε επίσημα στο Συμβούλιο Ενέργειας, ότι επιθυμεί έναν νομικά δεσμευτικό στόχο στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αμέσως στηρίχθηκε από έξι άλλες χώρες (Ιρλανδία, Δανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο) δημιουργώντας μια νέα ομάδα.
Τον Ιούλιο η Γαλλία ανακοίνωσε ότι επίσης επιθυμεί έναν δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση και ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker συμμερίστηκε την ίδια άποψη. 

Στις 23 Ιουλίου, η Επιτροπή δημοσίευσε την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση σχετικά με την ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης εκτίμησης επιπτώσεων στην οποία υποστηρίζει την δυναμική της ενεργειακής απόδοσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030, με προτεινόμενη αύξηση στο 27-28% με αποτέλεσμα να επικριθεί για νόθευση των αριθμών και περιορισμό των αρχικών φιλόδοξων στόχων.
Η Επιτροπή τελικά πρότεινε το επίπεδο του 30%, επειδή ο Jean-Claude Juncker άσκησε έως και την τελευταία στιγμή πίεση στον επίτροπο Manuel Barosso. 

Επί του παρόντος, διαφαίνεται ότι η συζήτηση, είτε σε επίπεδο Ένωσης είτε σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ, τόσο για το ύψος της ενεργειακής απόδοσης (μεταξύ 30% και 40%) όσο και για κατά πόσον αυτό θα είναι ενδεικτικό μόνο (χωρίς νομική ισχύ) ή νομικά δεσμευτικό (που σημαίνει να μπορεί να επιβληθεί στις χώρες πρόστιμο μη συμμόρφωσης) θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Το Συμβούλιο έχει προγραμματιστεί να πάρει την τελική απόφαση κατά τη διάρκεια συνόδου στα τέλη Οκτωβρίου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Σεπτέμβριος φαίνεται να είναι ο μήνας κατά τον οποίο μπορούμε να επιδιώξουμε ευρύτερη υποστήριξη για έναν περισσότερο φιλόδοξο και ταυτόχρονα δεσμευτικό για την ενεργειακή απόδοση στόχο και να ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις να την άμεση υποστήριξή τους σε αυτό! 

Το Ελληνικό Συμβούλιο Αειφόρου Δόμησης και κατασκευών- ELGBC, μέλος του παγκοσμίου συμβουλίου World Green Building Council και της ομάδας των ευρωπαϊκών συμβουλίων Europe Regional Network, συμμερίζεται τις παραπάνω απόψεις και καλεί όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τις ανωτέρω προτάσεις και να τις υλοποιήσουν με τα κατάλληλα νομοθετήματα.

ELGBC - Ελληνικό Συμβούλιο Αειφόρου Δόμησης και κατασκευών
Αθήνα 12.09.2014
ΥΔΡΑΣ 5, ΑΘΗΝΑ 11257, www.elgbc.gr , email: [email protected] 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ