Σήμερα, ο κίνδυνος πολιορκίας μπορεί να μην είναι ορατός, ο κίνδυνος γενικής λειψυδρίας όμως όλο και αυξάνεται, καθώς οι καταναλώσεις του νερού σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο τείνουν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες των υδρευτικών δικτύων. Φτάνει μόνο να αναφέρουμε ότι η γεωργική δραστηριότητα είναι υπεύθυνη σε ποσοστά που κυμαίνονται από 60% έως και 70% για την κατανάλωση νερού. Γι΄αυτό και κρίνεται πλέον επιβεβλημένη η δραστηριοποίηση όλων προκειμένου να εξοικονομείται όσο το δυνατόν περισσότερο νερό από το δίκτυο ύδρευσης.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα συστήματα συλλογής και αποθήκευσης του βρόχινου νερού, τα οποία μπορούν να εξοικονομήσουν από 30% έως 50% του νερού που καταναλώνει μια οικία και έως 80% των αναγκών μιας επιχείρησης, ενός δημοτικού κτιρίου και διάφορων άλλων χώρων συγκέντρωσης (σταθμοί λεωφορείων, τρένων, αεροδρόμια). Στα ίδια ποσοστά κυμαίνεται αντίστοιχα και η εξοικονόμηση χρημάτων από τους λογαριασμούς ύδρευσης, που αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την ταχύτερη υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το βρόχινο νερόΜετά την κατάλληλη επεξεργασία του, το βρόχινο νερό μπορεί να καλύψει τις επιμέρους ανάγκες στις δευτερεύουσες χρήσεις μιας κατοικίας, γραφείων, ξενοδοχείων, κάμπινγκ, χώρων εστίασης και αναψυχής, σχολείων, εμπορικών κέντρων κ.α. Νερό που αντλείται από το υδρευτικό δίκτυο για χρήση σε καζανάκια, πλυντήρια, νεροχύτες, ντουζιέρες, για το πότισμα των κήπων, για το πλύσιμο αυτοκινήτων, για γενικούς καθαρισμούς, αλλά και για την άρδευση θερμοκηπίων, μπορεί να αντικατασταθεί κάλλιστα από το ήδη υπάρχον νερό της βροχής. Τέτοια συστήματα μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε νέα όσο και σε παλιά κτίρια, στην δεύτερη περίπτωση, όμως, το κόστος ίσως αυξηθεί λόγω των επιπρόσθετων έργων διαμόρφωσης του χώρου και των νέων υδραυλικών εγκαταστάσεων.
Η δεξαμενή συλλογής του βρόχινου νερού είναι είτε υπέργεια (στην στέγη ή την ταράτσα) είτε υπόγεια –που είναι και το προτιμητέο ώστε να μην εισρέουν διάφορα σκουπίδια του εξωτερικού περιβάλλοντος αλλά και λόγω της θερμοκρασίας και της σκίασης που προσφέρει το έδαφος- θαμμένη στον κήπο ή κάτω από χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Στην περίπτωση, μάλιστα που το σύστημα αξιοποίησης του νερού της βροχής συνδυαστεί με αυτό της ανακύκλωσης του λεγόμενου «γκρίζου» ή ημιακάθαρτου νερού, τότε η εξοικονόμηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Το «γκρι» νερό ενός νοικοκυριού συνιστά το 50% έως 80% του νερού που καταλήγει στην αποχέτευση και μετά από κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί στις ίδιες χρήσεις με το βρόχινο νερό.
Πλεονεκτήματα αξιοποίησης του βρόχινου νερούΗ ορθή εκμετάλλευση του νερού της βροχής αποφέρει σημαντικά οικονομικά και οικολογικά οφέλη, συνεισφέρει όμως και σε τομείς που δεν μπορούμε να φανταστούμε.
- Εξοικονόμηση χρημάτων: Η μειωμένη κατανάλωση μέσω του δικτύου προσφέρει σαφώς μικρότερες δαπάνες σε λογαριασμούς των οργανισμών ύδρευσης. Μπορεί το αρχικό κόστος ενός συστήματος συλλογής και επεξεργασίας του βρόχινου νερού να κυμαίνεται από 1000 έως και 5000¤ (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος εγκατάστασης και το ΦΠΑ, ανάλογα με το μέγεθος της δεξαμενής αποθήκευσης), ωστόσο ο χρόνος απόσβεσης είναι μικρότερος από δύο χρόνια. Επιπλέον, το κόστος της μετέπειτα λειτουργίας του συστήματος είναι εμφανώς χαμηλότερο από αυτό του συστήματος της κεντρικής ύδρευσης.
- Εξοικονόμηση υδατικών πόρων: Η συλλογή και ανακύκλωση του νερού της βροχής μειώνει το ρυθμό χρήση των υδατικών πόρων (επιφανειακών και υπόγειων υδάτων).
- Δημιουργία ενός σημαντικού αποθέματος νερού κατάλληλου για πυρόσβεση-πυροπροστασία.
- Μειωμένες επικαθίσεις αλάτων σε δίκτυα και μηχανήματα (πλυντήρια, βιομηχανικός εξοπλισμός), με αποτέλεσμα την αύξηση της διάρκειας ζωής τους.
- Μείωση διάβρωσης και επιφανειακών απορροών. Η συλλογή του νερού στις στέγες προσφέρει μείωση του ρυθμού απορροής που συχνά αποβαίνει καταστροφικός σε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα κατά.
- Μείωση της επιβάρυνσης του αποχετευτικού συστήματος και των συστημάτων βιολογικού καθαρισμού (καθώς συλλέγεται το νερό της βροχής), μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο πλημμύρας.
Πώς λειτουργεί ένα σύστημα συλλογής του βρόχινού νερού;Η γενική αρχή του συστήματος στηρίζεται στη συλλογή του βρόχινου νερού αρχικά μέσω κατάλληλα διαμορφωμένων οριζόντιων και κατακόρυφων υδρορροών, οι οποίες παραλαμβάνουν και απομακρύνουν το νερό. Η συλλεγόμενη ποσότητα νερού, αφού πρώτα φιλτραριστεί, συγκεντρώνεται σε μία δεξαμενή αποθήκευσης.
Η διαδικασία ξεκινά όταν το νερό της βροχής πέφτει στην επιφάνεια συλλογής, από όπου οδηγείται μέσα από (υδρορρές) στο χώρο αποθήκευσης. Οι υδροροές είναι εφοδιασμένες με ένα φίλτρο το οποίο συγκρατεί τα ογκώδη αντικείμενα, όπως σκουπίδια, φύλλα, πέτρες και ακαθαρσίες, ενώ μέσα σε ένα φρεάτιο συμβαίνει το δεύτερο φιλτράρισμα του νερού από σκόνη, αιωρούμενα σωματίδια, αερόβια βακτήρια και άλλους ρύπους. Στη συνέχεια, η δεξαμενή αποθήκευσης υποδέχεται το διπλά φιλτραρισμένο νερό, αντλεί το νερό και επιτρέπει την υπερχείλισή του ώστε να αυτοκαθαρίζεται από τα εναπομείναντα σκουπίδια. Από εκεί, το νερό μεταφέρεται στα διάφορα τμήματα του κτιρίου μέσα από σωλήνες.
Πολύ σημαντικό ρόλο για την ποιότητα του νερού είναι οι προδιαγραφές κατασκευής της δεξαμενής. Αρχικά, πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 18°C, να είναι κατασκευασμένη από στεγανό υλικό (π.χ. κατάλληλο πλαστικό), χωρίς να το διαπερνά το φως και να έχει ουδέτερη οσμή, το μέγεθος της να είναι ανάλογο με το μέγεθος της επιφάνειας συλλογής και να είναι προστατευμένη από μικρά ζώα, έντομα και τρωκτικά.
Τέλος, για να είναι αποτελεσματικό και λειτουργικό ένα τέτοιο σύστημα απαιτείται μία ελάχιστη αλλά περιοδική συντήρηση. Αυτή περιλαμβάνει τακτικό (ανά τρίμηνο περίπου) καθαρισμό των φίλτρων ώστε να αυξηθεί κατά το δυνατόν η διάρκεια ζωής τους αλλά και του εσωτερικού μέρους (πυθμένας και τοιχώματα) της δεξαμενής. (ανά 2-3 χρόνια) για συσσώρευση λάσπης ή κάποιου ιζήματος.
Τι πρέπει να ξέρετε- Η δεξαμενή αποθήκευσης δεν ξεμένει ποτέ από νερό, ακόμα και μετά από αρκετές μέρες απουσίας βροχόπτωσης ή σε περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης του νερού. Σε αυτές τις συνθήκες, ενεργοποιείται το σύστημα αυτόματης αναπλήρωσης του νερού της δεξαμενής από το δίκτυο ύδρευσης. Όμως, αν ο σχεδιασμός είναι σωστός, το σύστημα παρέχει φυσιολογικές καταναλώσεις νερού μέχρι και για μία εβδομάδα, χωρίς αναπλήρωση της δεξαμενής.
- Ο όγκος της δεξαμενής παίζει ρόλο στη σωστή λειτουργία του συστήματος. Αν τοποθετηθεί μια τεράστια δεξαμενή σε περιοχή όπου το ποσοστό βροχοπτώσεων είναι χαμηλό και ο αριθμός χρηστών μεγάλος, τότε το σύστημα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Πριν την επιλογή και την εγκατάσταση, πρέπει να προσδιοριστεί επακριβώς η συνιστώμενη αποθηκευτική ικανότητα της δεξαμενής, η οποία θα εξαρτηθεί από το ύψος της μέσης ετήσιας τοπικής βροχόπτωσης, το εμβαδό του χώρου εγκατάστασης (στέγη ή υπέδαφος), ο συντελεστής απορροής και ο αριθμός χρηστών του κτιρίου με τις απαιτούμενες παροχές λήψεων. Μία απλοϊκή υπολογιστική μέθοδος για περιοχές με μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης και επαρκή επιφάνεια απορροής σχετίζεται με τον υπολογισμό της μέγιστης αποθηκευτικής απαίτησης που βασίζεται στις απαιτούμενες παροχές λήψεων και τη χρήση του κτιρίου. Σ αυτές τις περιπτώσεις το μέγεθος της δεξαμενής υπολογίζεται από το γινόμενο της μεγαλύτερης μέσης ξηρής περιόδου, τον αριθμό των χρηστών και την κατά κεφαλή ημερήσια κατανάλωση.
- Κρίνεται απαραίτητη η επιτήρηση της υδροροής, ώστε να μην συγκεντρώνονται φύλλα, χώμα και άλλα σωματίδια που μπορούν να την αποφράξουν ή να δημιουργήσουν μούχλα, αλλά και έλεγχος όσον αφορά την στεγανότητα της δεξαμενής και για τυχόν διαρροές