Φθηνότερα LEDs από ιωδιούχο χαλκό

Διαβάστηκε από 1461 αναγνώστες -

Αποτελεσματικά, μακροπρόθεσμα οικονομικά στη χρήση και με μεγάλη διάρκεια: από την αρχή της ευρείας εμπορικής τους χρήσης τα φώτα LED χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Μόνο μειονέκτημα, το υψηλότερο από τους υπόλοιπου λαμπτήρες κόστος. Ίσως όχι πια!

 

Με επικεφαλής τον καθηγητή Li Jing, μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσεϋ κατάφεραν πρόσφατα να βρουν μια φθηνότερη εναλλακτική λύση σε ένα από τα πιο ακριβά συστατικά των φώτων LED. Πώς τα κατάφεραν;

Όσα φώτα LED εκπέμπουν λευκό φως χρησιμοποιούν μέταλλα γνωστά ως REEs, εξ αιτίας της περιεκτικότητάς τους σε φώσφορο. Τα REEs είναι υλικά που έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώνουν το μήκος κύματος του φωτός, επιτρέποντας έτσι στις λάμπες να δίνουν ορατό φως πλήρους φάσματος. Η εξόρυξη και η επεξεργασία τους είναι ωστόσο επικίνδυνη, και σήμερα το μονοπώλιο στην εμπορεία μεγάλων ποσοτήτων το κατέχει η Κίνα, πράγμα που ανεβάζει την τιμή τους αρκετά. Καθώς η ζήτηση για τεχνολογίες LED αυξάνεται, λογικά η τιμή των REEs θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες του αμερικάνικου πανεπιστημίου είναι πως, μια οικογένεια υλικών κατασκευασμένα από τον σχετικά φθηνό και άφθονο ιωδιούχο χαλκό, μπορούν να υποκαταστήσουν τα RΕΕs! Τα υλικά αυτά συντίθενται μέσω μιας απλής διεργασίας χαμηλού κόστους, η οποία είναι και εύκολα επεκτάσιμη. Ανάλογα με τις ανάγκες μπορούν να ρυθμιστούν παράγοντες όπως το χρώμα και η ένταση, ενώ παράλληλα εκπέμπουν ένα πιο ζεστό λευκό φως από το ψυχρό λευκό - μπλε που εκπέμπεται από τα σημερινά LEDs. Η ανακάλυψη είναι βέβαια αρκετά πρόσφατη, όμως έχει περάσει τόσα τεστ, ώστε να μας αφήνει να ελπίζουμε πως σύντομα θα μπει στην παραγωγή.

Ανυπομονούμε να τα δούμε στην αγορά!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ