H ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι η ΜΟΝΗ λύση

Διαβάστηκε από 1347 αναγνώστες -

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου χαιρετίζει και προσυπογράφει το υπόμνημα των 27 φορέων προς την Κυβέρνηση, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

 
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς μετά από 2,5 χρόνια δράσης μας στην ελληνική κοινωνία και την αγορά,
  • έχοντας αναπτύξει το μεγαλύτερο ελληνικό δίκτυο μηχανικών και εταιρειών που προωθούν την δραστική εξοικονόμηση ενέργειας,
  • έχοντας ενημερώσει και εκπαιδεύσει πάνω από 500 μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων,
  • έχοντας ξεκινήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την πιστοποίηση συμβούλων παθητικών κτιρίων,
  • έχοντας παρέμβει σε δεκάδες εκδηλώσεις και συνέδρια για το θέμα, και κυρίως
  • έχοντας υλοποιήσει στην πράξη την δραστική εξοικονόμηση στο κτίριο σε δεκάδες έργα που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Κύπρο,
έρχεται το σύνολο των φορέων της αγοράς και αποδέχεται μονοσήμαντα τη θέση μας ότι » η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι η ΜΟΝΗ λύση».

Το ΕΙΠΑΚ οφείλει όμως να επισημάνει τα παρακάτω :
  • οι φορείς της αγοράς οφείλουν με την ίδια θέρμη και συνέργεια που απευθύνονται προς την εξουσία, με την ίδια να απευθυνθούν προς την κοινωνία και τους πολίτες, προς όλους τους κλάδους των μηχανικών και των τεχνιτών και να τους ενημερώσουν, να τους εκπαιδεύσουν, να τους στηρίξουν στην προσπάθεια τους να αναβαθμίσουν σωστά τα κτίρια τους.
  • οι φορείς θα πρέπει επίσης να αντιληφθούν πως μόνο με μια συνειδητοποιημένη κοινωνία, μόνο με μια σωστά προσανατολισμένη και εκπαιδευμένη συντεχνία μηχανικών, μόνο με ένα σύνολο ποιοτικών και έγκυρα πιστοποιημένων υλικών και εξοπλισμών και όχι απλά με νόμους και κανονισμούς θα μπορέσουμε να πιάσουμε τον όποιο στόχο τεθεί για το 2030. Πουθενά στον κόσμο η εξοικονόμηση ενέργειας δεν ξεκίνησε από τα πάνω.
  • οι φορείς θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα προς την εξουσία την άρση όλων των εμποδίων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία, την πλήρη αναδιατύπωση του ΚΕΝΑΚ, την αναθεώρηση του ΝΟΚ με περισσότερα κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση, την καλύτερη αξιοποίηση προγραμμάτων όπως το «εξοικονομώ κατ οίκον» κλπ.
  • Τέλος οι φορείς θα πρέπει επιτέλους να απαιτήσουν από την κυβέρνηση και τη Βουλή να ορίσει ποιο θα είναι το κτίριο ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ με βάση το οποίο θα ξεκινήσει η όποια αναβάθμιση των κτιρίων και θα τεθούν οι στόχοι του 2030, να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για τις εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών, να δοθεί η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαχειριστεί το θέμα σε τοπικό επίπεδο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Για το σκοπό αυτό το ΕΙΠΑΚ προσφέρει με χαρά το βήμα του στο επόμενο συνέδριο του που θα γίνει 13-14 Δεκεμβρίου 2014 στην Αθήνα με τίτλο «PASSIEXPO2014: εξοικονόμηση πρώτα» , σε όλους τους φορείς που προσυπογράφουν αυτό το υπόμνημα, καθώς και σε όλους τους συλλόγους των μηχανικών και τους καλεί να συζητήσουμε μπροστά στο κοινό τους τρόπους και τις συνέργειες που απαιτούνται για την προώθηση της ΜΟΝΗΣ λύσης.

Ναι! Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η ΜΟΝΗ λύση! Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες να το αποδείξουμε στην πράξη. Το ΕΙΠΑΚ συνεχίζει σταθερά και αδιαπραγμάτευτα σε αυτόν τον οδικό χάρτη. Χαιρόμαστε που μας ακολουθούν κι άλλοι.

www.eipak.org

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ