Το πιο «πράσινο» συγκρότημα θα είναι στο Κάιρο

Διαβάστηκε από 1432 αναγνώστες -

Το Gate Residence αναμένεται να κερδίσει τις εντυπώσεις με τις πολλές και καινοτόμες «πράσινες» τεχνολογίες του.

 
Πληθώρα νέων κτιρίων χτίζονται τώρα με τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Λίγα, ωστόσο, θα το πράξουν στο βαθμό που θα το κάνει η επερχόμενη Gate Residence στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το συγκρότημα θα διαθέτει windcatchers, γεωθερμική ψύξη, ηλιακά πάνελ, ηλιοθερμικούς σωλήνες και ανεμογεννήτριες.

Αρκετά νωρίτερη δουλειά της Vincent Callebaut Architectures (VCA), η οποία έχει σχεδιάσει την Residence Gate, επικεντρώθηκε επίσης στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το κόνσεπτ της, Dragonfly, πρότεινε μια κάθετη φάρμα στη Νέα Υόρκη, ενώ το Agora Garden, ένα "αυτάρκες κτίριο" είναι υπό κατασκευή στην Ταϊπέι της Κίνας. Το Gate Residence χρησιμοποιεί πολλές από τις ίδιες τεχνολογίες με τις οποίες σχεδιάστηκαν το Dragonfly και το Agora Garden, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό.

To Gate Residence είναι ένα συγκρότημα μικτής χρήσης που διαθέτει εμπορικούς, λιανικούς και οικιστικούς χώρους. Συνολικά 1.000 διαμερίσματος κατανέμονται σε εννέα επίπεδα. Η VCA εξηγεί ότι ο κύριος στόχος της είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης για την πράσινη βιώσιμη αρχιτεκτονική. Λέγεται ότι έχει σχεδιαστεί έχοντας στο μυαλό βιοκλιματικούς κανόνες, όπως ο ηλιακός κύκλος, όπου επικρατούν ρεύματα ανέμου και ενδημικά είδη φυτών. Η VCA λέει, επίσης, ότι το έργο συνδυάζει Passivhaus αρχές με τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη μείωση της χρήσης ενέργειας κατά 50%.

Μεταξύ των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται είναι τα windcatchers, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται με τις ανεμογεννήτριες που επίσης διατίθενται. Τα windcatchers χρησιμοποιούνται για να κατευθύνουν την εξωτερική ροή αέρα στο παθητικό σύστημα ψύξης του κτιρίου. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του με έναν επίσης παθητικό τρόπο, χρησιμοποιώντας το φυσικό περιβάλλον. Ο αέρας περνά μέσα από θαμμένους στο έδαφος σωλήνες προτού εισέλθει στο σύστημα ψύξης, βοηθώντας να κρυώνει το κτίριο το καλοκαίρι και θερμαίνεται το χειμώνα.

Το νερό που χρησιμοποιείται στο κτίριο θερμαίνεται σε κάποιο βαθμό με τη χρήση ηλιακής ενέργειας. Το νερό συλλέγεται σε γυάλινους-μεταλλικούς σωλήνες στην οροφή όπου εκτίθενται στο ηλιακό φως ώστε να θερμανθεί πιο εύκολα το νερό. Επίσης στην οροφή και σε άλλα μέρη του κτιρίου είναι εγκατεστημένα τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Αυτά, φυσικά, θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση μέσα στο κτίριο. Κατακόρυφοι άξονες με ανεμογεννήτριες θα χρησιμοποιηθούν επιπρόσθετα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτός από τις διάφορες τεχνολογίες εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας, το Gate Residence θα διαθέτει κήπο στον τελευταίο όροφο για την καλλιέργεια φρέσκων προϊόντων, χώρος ο οποίος θα χρησιμεύσει επίσης και ως ένα μέρος για άσκηση για να φέρει τους κατοίκους κοντά. Στο μεταξύ, οι πράσινοι τοίχοι θα βοηθούν το κτίριο να κρατήσει χαμηλά την εσωτερική θερμοκρασία και θα προσθέσουν και ένα αισθητικό χαρακτηριστικό. Οι κάτοικοι θα εφοδιαστούν με μια ποικιλία από επιλογές για τον οικιακό αυτοματισμό για να κρατήσει την κατανάλωση ενέργειας στο ελάχιστο. Φωτισμός, θερμοκρασία και εξαερισμός θα είναι όλα ελεγχόμενα.

Η κατασκευή του Gate Residence αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του επόμενου έτους, με την ολοκλήρωσή του, το 2019.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ