Ένα σπίτι όμοιο με… Σπιρτόκουτο
Διαβάστηκε από 1687 αναγνώστες -
Το να ζεις σε ένα μικρό σπίτι μπορεί να είναι όσο θέμα lifestyle είναι και το να ζεις σε ένα μεγάλο. Η ζωή σε ένα μικροσκοπικό σπίτι προϋποθέτει, φυσικά, την αποτελεσματική χρήση του χώρου, αλλά και αυτή η αποτελεσματικότητα μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και άλλα μέρη της ζωής.
Το Σπιρτόκουτο του Jay Austin ενσαρκώνει ακριβώς αυτό τον αποτελεσματικό, χαμηλών επιπτώσεων τρόπο ζωής.
Το 2,2 x 5,8 μέτρων σπιρτόκουτο έχει μια επίπεδη στέγη με μικρή κλίση, η οποία επιτρέπει στο νερό της βροχής να τρέχει στην υδρορροή. Η υδρορροή στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να κατευθύνει το νερό προς τα κάτω σε τρεις δεξαμενές 340 λίτρων κάτω από το σπίτι, από όπου διοχετεύεται μέσα για χρήσεις όπως το ντους και το πλύσιμο των πιάτων. Τα απόνερα από το ντους και τον νιπτήρα επίσης συλλέγονται για επαναχρησιμοποίηση, ενώ όλες οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτονται από μια ηλιακή συστοιχία.
Το σπίτι είναι «ντυμένο» με κόκκινο ξύλο κέδρου, επεξεργασμένο σύμφωνα με μια ιαπωνική τεχνική που είναι γνωστή ως "shou sugi ban. Αυτή περιλαμβάνει απανθράκωση του ξύλου ώστε να έχει μια σκοτεινή αισθητική, αλλά κυρίως για να γίνει ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, στη φωτιά και στα έντομα.
Στο εσωτερικό, το σπιρτόκουτο έχει ένα μεγάλο χώρο στο ισόγειο, ο οποίος χωρίζεται αποτελεσματικά σε σαλόνι, κουζίνα και βοηθητικές περιοχές. Το σαλόνι διαθέτει χώρο για δύο αντικριστούς καναπέδες στους οποίους μπορούν να κάθονται οι επισκέπτες και οι οποίοι διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους από κάτω. Επιπλέον χώρος αποθήκευσης υπάρχει και στα ντουλάπια.
Όσον αφορά τους αποθηκευτικούς χώρους της κουζίνας, εκεί περιλαμβάνονται ράφια και οριζόντιες ή κάθετες μαγνητικές μπάρες όπου μπορούν να κρατηθούν τα μεταλλικά δοχεία. Οι ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας είναι εξίσου αποτελεσματικές στο ζήτημα του χώρου αφού περιλαμβάνουν ένα μικρό ψυγείο, τοστιέρα και δύο επαγωγικές εστίες.
Οι επαγωγικές εστίες θερμαίνουν μόνο την επιφάνεια αυτού που τοποθετείται επάνω τους και όχι τον αέρα, πράγμα που τις καθιστά ιδιαίτερα αποδοτικές ενεργειακά. Η βρύση του νεροχύτη λειτουργεί με πεντάλ ποδιού, εξοικονομώντας χώρο στην κορυφή του πάγκου και επιτρέποντας στο χρήστη να κρατήσει και τα δύο χέρια ελεύθερα.
Απέναντι από τον πάγκο της κουζίνας υπάρχει ένας δεύτερος πάγκος με χώρο για τέσσερα σκαμπό κουζίνας. Εκεί υπάρχει χώρος για φαγητό, για εργασία και επιπλέον χώρος προετοιμασίας του φαγητού, όταν αυτό είναι απαραίτητο.
Δίπλα από την κουζίνα υπάρχει ένας βοηθητικός χώρος, ο οποίος διαθέτει ένα pegboard που χρησιμοποιείται για τα κρεμασμένα ρούχα και περισσότερος χώρος για αποθήκευση με μαγνήτες. Η είσοδος στο μπάνιο του σπιρτόκουτου βρίσκεται επίσης σε αυτό το σημείο και περιλαμβάνει ένα ντους χαμηλής ροής (που κάνει χρήση του συγκεντρωμένου βρόχινου νερού) και μια τουαλέτα κομποστοποίησης.
Πάνω από το βοηθητικό χώρο και το μπάνιο είναι το «υπνοδωμάτιο», στο οποίο μπαίνει κανείς χρησιμοποιώντας μια σκάλα που συνδέεται μαγνητικά στο πλάι του κρεβατιού για ασφάλεια και μπορεί να αποθηκευτεί και σε άλλο σημείο, όταν δεν χρησιμοποιείται. Ένας φεγγίτης επιτρέπει στο ηλιακό φως και τη ζεστασιά να μπουν στο υπνοδωμάτιο και ένα ηλεκτρικό σύστημα συσκότισης τροφοδοτούμενο από τον ήλιο χρησιμοποιείται για να μπλοκάρει το φως όταν αυτό χρειάζεται και να παρέχει μόνωση, όταν κάνει κρύο. Το υπνοδωμάτιο διαθέτει τηλεόραση και έτσι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένα άνετος χώρος κινηματογράφου.
Η κατασκευή του Σπιρτόκουτου ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το περασμένο έτος, αν οι εργασίες συνεχίστηκαν και το 2014. Είναι μέρος της κοινότητας μικροσκοπικών σπιτιών Boneyard Studios της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Η κοινότητα αυτή περιγράφεται ως ένα πείραμα απλότητας και αειφορίας, καθώς και μια βιτρίνα αυτών των εννοιών.