Νομοσχέδιο για την καταστροφή των δασών;

Διαβάστηκε από 3377 αναγνώστες -

Ό,τι και να προκύψει από τις εργασίες της Βουλής για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος βιάζεται να παραδώσει κατεστραμμένη δασική γη.

 
Μια βδομάδα πριν την εκλογή, το ΥΠΕΚΑ κατέθεσε νομοσχέδιο (και) για τα δάση, χωρίς διαβούλευση (!) με πρόθεση να ψηφιστεί έστω και την τελευταία στιγμή (!!)

Γιατί τόση βιασύνη; Αρκεί μία πτυχή του νομοσχεδίου για να καταλάβουμε:

Καταργείται η προστασία των καμένων δασικών περιοχών. (Ναι, καλά διαβάσατε). Πώς; Αν ένα δάσος δεν έχει προλάβει να αναγεννηθεί σε 5 χρόνια, τότε δεν θα προστατεύεται πια.

Επίσης, όπως και με το άλλο δασικό σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, ο Υπουργός ενσωματώνει τη μία μετά την άλλη τροπολογίες, δηλαδή «ειδικές ρυθμίσεις», για εξυπηρέτηση ή «τακτοποίηση» παρανομιών. Φαίνεται πως ο Αναπληρωτής Υπουργός Νικ. Ταγαράς υποθέτει ότι: α. δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, β. δεν μας ενδιαφέρει, γ. ακόμα κι αν μας ενδιαφέρει, δεν θα κάνουμε κάτι για αυτό.

Και οι βουλευτές που θα το ψηφίσουν; Ή δεν γνωρίζουν τι ψηφίζουν ή θα χρησιμοποιήσουν τη χιλιοειπωμένη δικαιολογία ότι τα αυθαίρετα και οι καταπατήσεις αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι «πρέπει να ικανοποιηθούν». Τα εκατομμύρια Ελλήνων που δεν διεκδικούν δικαίωμα στην αυθαιρεσία ή στην καταπάτηση δασικής γης δεν φαίνεται να έχουν θέση εδώ. Και βέβαια το περιβάλλον συνεχίζει να αντιμετωπίζεται σαν άχρηστη πολυτέλεια σε καιρό κρίσης.

Είναι στο χέρι μας να πούμε «όχι» σε αυτές τις δικαιολογίες!

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:
  • Επιλέξτε κάποιους από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και καλέστε, με ευγένεια, το πολιτικό τους γραφείο. Ρωτήστε αν πραγματικά γνωρίζουν τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και αν παρόλα αυτά σκοπεύουν να το ψηφίσουν. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιους βουλευτές που θεωρείτε αξιόλογους ή έχουν εκφραστεί θετικά για το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, από τους οποίους θα περιμένατε μία καλύτερη στάση.
  • Στείλτε τους ένα email διαμαρτυρίας (μπορεί να έχετε κάποιες επιστροφές καθώς κάποιες διευθύνσεις πιθανώς έχουν αλλάξει). Στο τέλος του μηνύματος σας στέλνω τα στοιχεία επικοινωνίας των βουλευτών της συγκυβέρνησης και ένα προτεινόμενο email.

Περιμένω νέα σας στο [email protected]

Με εκτίμηση,


Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς


ΥΓ1: Έχουμε ελάχιστο χρόνο αντίδρασης, αλλά η δική σας κινητοποίηση θα δώσει βάρος στα επιχειρήματά μας, ώστε να επηρεάσουμε τα πράγματα. Τα σημεία του νομοσχεδίου που «σοκάρουν» είναι τα εξής:
  • Το κίνητρο για εμπρησμό και καταπάτηση είναι σαφές. Οι συνάδελφοι δασολόγοι του WWF γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο εύκολο είναι να «φροντίσει» κάποιος να μην αναγεννηθεί το δάσος στα 5 πρώτα χρόνια.
  • Οι δασικοί χάρτες, που χρόνια τώρα περιμένουμε, θα χάσουν την ουσία τους. Θα μπορούν να αλλάζουν, όπως και όταν χρειάζεται (για να διευκολυνθεί μια καταπάτηση;)
  • Θα νομιμοποιηθεί όποια καταπάτηση δασικής γης για γεωργική χρήση έχει γίνει ως το 2007. Το γνωστό «καίω και φυτεύω, για να το διεκδικήσω».

ΥΓ2: Θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα ενημέρωσης, με την οποία θα κρατάμε πιο στενή επαφή για νομικές περιβαλλοντικές εξελίξεις, ώστε να πετυχαίνουμε πιο άμεσες παρεμβάσεις. Αν θέλετε να συμμετέχετε στην ενημέρωση, θα χαρώ να μου στείλετε μήνυμα στο [email protected]


Προτεινόμενο κείμενο:
"Αξιότιμε κ. / Αξιότιμη κα Βουλευτή,
Σας καλώ να καταψηφίσετε το νέο σχέδιο νόμου για τα δάση, που αιφνίδια κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη, γιατί η ζημιά που θα προκαλέσει στα δάση μας θα είναι ανεπανόρθωτη.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο αυτό:
  • Αίρει την υποχρέωση αναδάσωσης καμένου, ή από άλλη αιτία κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως». Δίνεται, έτσι, κίνητρο για επανειλημμένες καταστροφικές επεμβάσεις – όπως καταπάτηση, υλοτόμηση, εμπρησμούς, εκχέρσωση, οικοδόμηση – οι οποίες θα καταστήσουν την αναδάσωση πέρα από κάθε αμφισβήτηση ανέφικτη.
  • Νομιμοποιεί, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, παράνομες και σχετικά πρόσφατες (μέχρι το 2007) εκχερσώσεις για γεωργική χρήση φυσικών οικοσυστημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται και ορισμένες δασικές εκτάσεις.
  • Καταργεί στην ουσία τους δασικούς χάρτες, τουλάχιστον ως μέσα για την οριστική αποτύπωση και τη συνεχή προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, καθώς επιτρέπει τη συνεχή αναμόρφωση τους «με τη διαγραφή» (και μόνο) «εκτάσεων που θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία».
  • Διευρύνει, για πολλοστή φορά, τις επεμβάσεις στην δασική γη, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, αυθαίρετες εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα σε δασικές εκτάσεις, σωφρονιστικά ιδρύματα σε δάση, και λατομεία σε αναδασωτέες περιοχές. 
Η βιασύνη με την οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο αυτό, χωρίς διαβούλευση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν είναι ούτε προς όφελος της δημοκρατικότητας, ούτε των δασών μας. Σας καλώ να αναστρέψετε την πρακτική αυτή, και να αναλάβετε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, που θα προάγουν την περιβαλλοντική προστασία τους και το δημόσιο συμφέρον. "


Μια σύντομη ενημέρωση για τις εξελίξεις:
Χθες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε κάποιες νομοτεχνικές αλλαγές στο νομοσχέδιο. Η πιο σημαντική αφορά την εξαίρεση των προστατευόμενων βιοτόπων από τη νομιμοποίηση εκχερσωμένης δασικής γης. Μικρή νίκη, μπροστά στη συγκλονιστική περιβαλλοντική επιδείνωση που επιχειρεί το σχέδιο νόμου, αλλά σίγουρα δείχνει την αποτελεσματικότητα που μπορεί να φέρει μια μεγάλη συλλογική αντίδραση.

  • Η διεθνής πλατφόρμα AVAAZ, που πολλοί ήδη γνωρίζετε, χθες βράδυ ξεκίνησε συλλογή υπογραφών ενάντια στο νέο δασικό νομοσχέδιο - ήδη το «κοντέρ» προχωρά γρήγορα! Θα σας πάρει μόλις 15" να υπογράψετε.
  • Στο http://www.wwf.gr/crisis/dasiko-winter-2014 θα βρείτε οδηγίες για να αποστείλετε ερωτήματα προς συγκεκριμένους βουλευτές, μέσω της νέας πλατφόρμας Vouliwatch.

Η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή και εκτάκτως για το Σάββατο 20/12 στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο μεταξύ, η «κατρακύλα» προχωράει: βουλευτές καταθέτουν τροπολογίες για την εξυπηρέτηση «πελατών» τους, που χειροτερεύουν πολύ τα πράγματα. Τρεις βουλευτές ζητούν να παγώσουν όλα τα πρόστιμα και οι εντολές κατεδάφισης για ό,τι αυθαίρετα έχουν χτιστεί μέσα σε δάση (δείτε το δημοσίευμα εδώ). Είναι επείγον εμείς να περάσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα!


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ