Σύμμαχος στην άνεση και την οικονομία

Διαβάστηκε από 4394 αναγνώστες -

Οι ψηφιακοί θερμοστάτες συνιστούν πλέον τον πρώτο σύμμαχο στην προσπάθεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων από τα μεγάλα έξοδα της θέρμανσης.

 
Στο άκουσμα της φράσης οικονομία στη θέρμανση στις μέρες μας ο νους μας πάει αμέσως σε έννοιες όπως αλλαγή του χρησιμοποιούμενου καυσίμου, μετατροπή του συστήματος σε αυτόνομο, μόνωση κελύφους, χρήση βιομάζας και εναλλακτικών πηγών. Σχεδόν ποτέ δε συνδέουμε την οικονομία με τον πρώτο σύμμαχό μας στην προσπάθειά εξοικονόμησης με τον οποίο μάλιστα ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή, το θερμοστάτη χώρου. Κι όμως αυτό το παραμελημένο και ταπεινό κουτάκι με τις φωτεινές ενδείξεις, ή και χωρίς αυτές, καμιά φορά μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον προϋπολογισμό της θέρμανσης και να μας απαλλάξει από μεγάλες σκοτούρες.

Τι κερδίζω με έναν θερμοστάτη χώρου;
Ο θερμοστάτης χώρου παίζει, ή καλύτερα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στη σωστή διαχείριση του συστήματος όσο και στην αυξημένη άνεση. Η αντικατάσταση του παλιού, απλού, ηλεκτρομηχανικού θερμοστάτη χώρου με έναν σύγχρονο ψηφιακό θα δώσει στο σύστημα νέες, αναβαθμισμένες δυνατότητες. Το κόστος για μια τέτοια παρέμβαση η οποία μπορεί εύκολα να γίνει από τον καθένα μας δεν υπερβαίνει τα 100€, ποσό που μπορεί τάχιστα να αποσβεστεί από τις άμεσες θετικές συνέπειες της εξοικονόμησης και της ορθής διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης. Οι ψηφιακοί θερμοστάτες χώρου και ιδιαίτερα αυτοί που απλουστευτικά ονομάζονται «έξυπνοι», μελετώντας την αντίδραση του κτηρίου, καταφέρνουν να το θερμάνουν αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας 10%-20% λιγότερη ενέργεια. Αυτό συνδυαζόμενο με την αυξημένη άνεση, που ασφαλώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για ένα σύγχρονο κτήριο, τους καθιστούν αναπόφευκτη επιλογή.

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία μέσω… smartphone
Η ραγδαία εξάπλωση του internet και των επικοινωνιών μέσω καλωδιακής ή ασύρματης επικοινωνίας δεν έχει αφήσει αδιάφορους τους κατασκευαστές θερμοστατών χώρου. Σε πολλά μοντέλα παρέχεται η δυνατότητα αμφίδρομου χειρισμού τους από το τηλέφωνο ή μέσω γραπτών μνημάτων κινητής τηλεφωνίας. Έτσι εκτοξεύονται οι δυνατότητες διαχείρισης αφού μπορεί κανείς ευρισκόμενος οπουδήποτε να ενημερωθεί για τις συνθήκες θερμοκρασίας στην εξοχική του κατοικία αλλά και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία ώστε η άφιξή του να συνοδευτεί από μια άνετη διαμονή.

Οι λειτουργίες που τους καθιστούν απαραίτητους
Ποιες είναι όμως οι τεχνολογίες που επιτρέπουν σε ένα θερμοστάτη να τα καταφέρει όλα αυτά και ουσιαστικά να αναμορφώσει τη λειτουργία της θέρμανσης όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα; Τα «καλούδια» που κομίζουν τα μικρά αυτά τεχνολογικά θαύματα δεν είναι λίγα. Ας τα δούμε συνοπτικά.
Χρονοπρογραμματισμός: Ο χρονοπρογραμματισμός, δηλαδή η δυνατότητα να ρυθμιστεί η κατάλληλη θερμοκρασία για κάθε ώρα της ημέρας ή της εβδομάδας αποτελεί ίσως τον πιο διαδεδομένο τρόπο επίτευξης συνθηκών άνεσης και οικονομίας. 

Ο θερμοστάτης μπορεί να προγραμματιστεί κατάλληλα, ώστε να ρυθμίζει τη θερμοκρασία χώρων ανάλογα με τις ανάγκες κάθε στιγμής και μάλιστα αυτό να το κάνει με τρόπο αυτόνομο. Μειωμένη θερμοκρασία κατά τις νυχτερινές ώρες, θερμοκρασία συντήρησης κατά τις ώρες που δε βρίσκεται κανείς στο σπίτι, υψηλότερη το πρωί και τα Σαββατοκύριακα, όλα αυτά μπορούν να προβλεφθούν και να εκτελούνται πιστά συντελώντας στην επίτευξη άρτιων θερμοκρασιακών συνθηκών. Παράλληλα επιτυγχάνεται και δραματική μείωση της κατανάλωσης, αφού ο θερμοστάτης, γνωρίζοντας τη θερμοκρασία στην οποία θα πρέπει να μεταβεί κατά την επόμενη χρονική περίοδο, μεθοδεύει τη σταδιακή αποκλιμάκωσή της ώστε αυτό να γίνει με τρόπο οικονομικό και χωρίς ενόχληση για τους ενοίκους.

Τεχνική της αυτοεκμάθησης
Είναι μια επίσης νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους σύγχρονους θερμοστάτες χώρου. Η λειτουργία της στηρίζεται στην εύρεση του κατάλληλου ρυθμού παροχής ενέργειας στο κτήριο ώστε να περιορίζονται οι απώλειες και να διατηρείται η θερμοκρασία των χώρων όσο πλησιέστερα γίνεται στο επιθυμητό επίπεδο, χωρίς διακυμάνσεις και ενοχλητικές μεταβολές. Οι μεταβολές αυτές, μεταξύ κρύου και ζέστης κατά την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συστήματος θέρμανσης, αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα των παρωχημένης τεχνολογίας ηλεκτρομηχανικών θερμοστατών και οφείλονται στη μικρή δυνατότητα που έχουν στην επίτευξη μικρής θερμοκρασιακής υστέρησης. Οι «έξυπνοι» θερμοστάτες χώρου χρησιμοποιούν διαφορετική λογική. Ανοίγουν και κλείνουν τη θέρμανση βασιζόμενοι όχι μόνο στην τρέχουσα θερμοκρασία του χώρου αλλά και στα χαρακτηριστικά αδράνειας του κτιρίου. Έτσι ο χώρος διατηρείται συνεχώς σε σωστή θερμοκρασία και επιτυγχάνονται συνθήκες αυξημένης άνεσης από τη διαρκή αίσθηση ικανοποιητικής και ομαλής θέρμανσης. Και είναι αυτή η διαρκής θέρμανση που οδηγεί τελικά τους ενοίκους στη μείωση της επιθυμητής θερμοκρασίας ρύθμισης στο θερμοστάτη που συνεπάγεται δραστική οικονομία.

Αντίληψη της φαινόμενης θερμοκρασίας
Η τεχνολογία πλέον επιτρέπει σε συσκευές όπως ο θερμοστάτης να αντιλαμβάνονται την αίσθηση της θερμοκρασίας με τον ίδιο τρόπο όπως και ο άνθρωπος. Αυτό δεν είναι κάτι αυτονόητο ούτε απλό. Κάθε κλασσικός θερμοστάτης διαθέτει αισθητήρες με τους οποίους μετράει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρα και αποφασίζει με απλά λόγια αν «κάνει κρύο» ώστε να ενεργοποιήσει το σύστημα θέρμανσης. Δυστυχώς ο πολύπλοκος ανθρώπινος οργανισμός αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία με εντελώς διαφορετικό τρόπο βασιζόμενος σε ένα πλήθος παραμέτρων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η θερμοκρασία του αέρα, χωρίς όμως να είναι η μόνη. Άλλες παράμετροι όπως η ακτινοβολία των σωμάτων και των δομικών στοιχείων του χώρου παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Ένας σύγχρονος ψηφιακός θερμοστάτης συνεκτιμά αυτή και άλλες παραμέτρους και υπολογίζει τη φαινόμενη θερμοκρασία χώρου, δηλαδή αυτή που οι ιδιότροπες αισθήσεις του ανθρώπου αντιλαμβάνονται και όχι αυτή που δείχνει ένα θερμόμετρο τοποθετημένο στον τοίχο. Με άλλα λόγια, κατανοώντας το μηχανισμό με τον οποίο η θερμοκρασία γίνεται αντιληπτή από τα ανθρώπινα όντα η τεχνολογία των σύγχρονων θερμοστατών επιτρέπει βελτιωμένες συνθήκες άνεσης και ευεξίας.

Θερμοστάτες με μνήμη
Οι σύγχρονοι ψηφιακοί θερμοστάτες χώρου διακρίνονται επίσης για τις αναβαθμισμένες δυνατότητες που έχουν στον τομέα του χειρισμού και της απεικόνισης. Ας μη βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε τις δυνατότητες αυτές απλά προσπάθειες των κατασκευαστών για να προσδώσουν στα προϊόντα τους ελκυστικότερη εμφάνιση και μόνο. Πράγματι, μια μεγάλη έγχρωμη οθόνη με ευκρινείς ενδείξεις και δυνατότητα χειρισμού μέσω επαφής (touchscreen) αναβαθμίζει σημαντικά την αντίληψη του χρήστη σχετικά με τις ουσιαστικές λειτουργίες της συσκευής που κρύβονται κάτω από το όμορφο περιτύλιγμα. Ειδικά αν συνδυαστεί με τη δυνατότητα της καταγραφής του ιστορικού των θερμοκρασιών και των άλλων παραμέτρων λειτουργίας, αυτή η αναβαθμισμένη απεικονιστική δυνατότητα έρχεται σε πλήρη σύμπτωση με τα συμπεράσματα και τις υποδείξεις της ψυχοενεργοποιητικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία η ευαισθητοποίηση του ανθρώπου σχετικά με την πολυπόθητη εξοικονόμηση τον καθιστά ουσιαστικό παράγοντα στην επίτευξή της. Με άλλα λόγια όσο πιο εύκολα γίνεται κατανοητή από κάποιον η αιτία της σπάταλης τόσο ευκολότερο είναι για τον ίδιο να συμμετέχει στον περιορισμό της.
Επιπλέον, ορισμένοι σύγχρονοι ψηφιακοί θερμοστάτες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με το boiler για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ)

Και η Google στον αυτοματισμό κτιρίων
Ο κτιριακός αυτοματισμός στις μέρες μας δεν αποτελεί πολυτέλεια ή εξειδίκευση, αλλά ανάγκη για κάθε σύγχρονο άνθρωπο που αναζητά τρόπους να διευκολύνει τη ζωή και την καθημερινότητά του και να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα. Αρκετή απόδειξη για την ολοκληρωτική εδραίωση των νέων αυτών τεχνολογιών στην αγορά είναι το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες κτιριακού αυτοματισμού έχουν ήδη προχωρήσει στην κατασκευή ψηφιακών θερμοστατών, ως μια πρώτη κίνηση εισόδου στη νέα εποχή των κτιρίων. Φανταστείτε ότι μέχρι και η Google, η γνωστή εταιρεία-κολοσσός, εξαγόρασε μέσα στο καλοκαίρι τη Nest, εταιρεία κατασκευής εφαρμογών για έξυπνα σπίτια. Το ποσό της εξαγοράς, μάλιστα, δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο αφού έφτασε τα 2,34 δις ευρώ! «Ήδη κατασκευάζουν εκπληκτικά προϊόντα. Είμαστε ενθουσιασμένοι για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων» είπε ο Λάρι Πέιτζ, εκτελεστικός διευθυντής της Google, αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται για μια τυχαία επένδυση, αλλά κίνηση της αμερικανικής εταιρείας για την διείσδυσή της στην αγορά του smart home και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Άρθρο του κ. Βασίλη Θεοδώρου, Γεν. Διεύθυνση, Διεύθυνση Έρευνας & Ανάπτυξης της CHARMEG

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

 • Υπέρυθρη θέρμανση μαρμάρου από την elith!

  Ημίλευκο μάρμαρο NOVA|Διαθέσιμα μοντέλα: ΜΗ04 &ΜΗ17|Aριστης ποιότητας ημίλευκο μάρμαρο|Προέλευση πετρώματος: FYROM|Με 10 χρόνια εγγύηση τηλ: 25210 55621 Περισσότερα
 • Ζεσταίνεσαι άφοβα και εξοικονομείς

  Oι αντλίες θερμότητας της LG, THERMA V σου εξασφαλίζουν την ιδανική θερμοκρασία με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Εγκαθίστανται εύκολα και είναι 100% συμβατές με σώματα καλοριφέρ και ενδοδαπέδια θέρμανση. τηλ: 801 11 200 900 Περισσότερα
 • Λέβητες ecoTEC για οικονομία!

  Λέβητες αερίου συμπύκνωσης, η ιδανική λύση θέρμανσης για κάθε σπίτι.Παρέχουν μία σειρά από μοναδικά οφέλη. Με τους επιτοίχιους λέβητες αερίου συμπύκνωσης ecoTEC VUW Pure της Vaillant κερδίζετε! τηλ: 2106665552 Περισσότερα
 • Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE

  Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE από την ΓΕΝΕΜ: Α ενεργειακής κλάσης VS κλάσης D του κλασικού θερμοσίφωνα! Αποτελούν μια οικολογική και οικονομική λύση στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με εξοικονόμηση ως και 87%. Ζεστό νερό σε 7 δευτερόλεπτα χωρίς απώλειες και με εξοικονόμηση νερού και χώρου. τηλ: 210-9596470 Περισσότερα

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΙΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

 • Η ποιότητα στην θέρμανση, ψύξη και ύδρευση έχει όνομα

  Η Reflex έχει για σας έτοιμες όλες τις απαραίτητες λύσεις για να μεταφέρετε την ενέργεια με ασφάλεια, ποιότητα και υψηλή απόδοση στον τελικό της προορισμό. Διαθέτει άριστα συστήματα διατήρησης πίεσης, διαχωριστές αέρα και σωματιδίων, συστήματα πλήρωσης και επεξεργασίας νερού, συστήματα απαέρωσης , δοχεία παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, συστήματα πλήρωσης και εναλλάκτες θερμότητας. τηλ: 210 6714737 Περισσότερα
 • Οικονομική θέρμανση με microboiler

  microboiler  για την θέρμανση, ECO-CAR για τις μεταφορές σας και NET METTERING με φωτοβολταϊκά, για να πληρώνει η ΔΕΔΔΗΕ τα έξοδα θέρμανσης της κατοικίας σας και της κίνησης του αυτοκινήτου σας. τηλ: 2114045145 Περισσότερα
 • Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE

  Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE από την ΓΕΝΕΜ: Α ενεργειακής κλάσης VS κλάσης D του κλασικού θερμοσίφωνα! Αποτελούν μια οικολογική και οικονομική λύση στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με εξοικονόμηση ως και 87%. Ζεστό νερό σε 7 δευτερόλεπτα χωρίς απώλειες και με εξοικονόμηση νερού και χώρου. τηλ: 210-9596470 Περισσότερα
 • Λέβητες ecoTEC για οικονομία!

  Λέβητες αερίου συμπύκνωσης, η ιδανική λύση θέρμανσης για κάθε σπίτι.Παρέχουν μία σειρά από μοναδικά οφέλη. Με τους επιτοίχιους λέβητες αερίου συμπύκνωσης ecoTEC VUW Pure της Vaillant κερδίζετε! τηλ: 2106665552 Περισσότερα
 • Υπέρυθρη θέρμανση μαρμάρου από την elith!

  Ημίλευκο μάρμαρο NOVA|Διαθέσιμα μοντέλα: ΜΗ04 &ΜΗ17|Aριστης ποιότητας ημίλευκο μάρμαρο|Προέλευση πετρώματος: FYROM|Με 10 χρόνια εγγύηση τηλ: 25210 55621 Περισσότερα
 • Φυσικό Αέριο για αυτονομία και οικονομία

  Η ENERGY SAVING αναλαμβάνει όλη την διαδικασία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια εγκατάσταση φυσικού αερίου ή να συνδεθεί με αέριο.Αναλαμβάνει από την αυτοψία στον χώρο ώστε να προταθεί, ανάλογα με τις ανάγκες, η καλύτερη δυνατή λύση κατασκευαστικά, ως την κατάθεση μελέτης, τα εξειδικευμένα συνεργεία και την έκδοση βεβαίωσης κατασκευής. τηλ: 210 2220515 Περισσότερα
 • Πρωτοπορούν για σας

  Η Wilo  Hellas ABEE  δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1973, στον τομέα της παροχής ολοκληρωμένων λύσεων, στα συστήματα άντλησης νερού. Οι εφαρμογές των λύσεων αφορούν οικίες, κτίρια, δημοτικά έργα για θέρμανση, κλιματισμό, ψύξη, παροχή νερού, άρδευση, ύδρευση κ.ά. τηλ: 210 6248300 Περισσότερα
 • Αξιόπιστος κλιματισμός για όλες τις εποχές

  MIDEA - ΄Όμιλος Τουρνικιώτη - Η λύση στις ανάγκες θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης για το σπίτι και την επιχείρηση.  Αναβαθμίστε την ποιότητα ζωής με δυνατότητα επιδότησης μέχρι και 60% από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον ΙΙ» τηλ: 210.52.88.877 Περισσότερα