Η θέρμανση έχει… ρεύμα

Διαβάστηκε από 6819 αναγνώστες -

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η πιο εύκολη και εύχρηστη πηγή θέρμανσης. Μπορεί, όμως, να είναι και οικονομική; Τώρα το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να γίνει συνώνυμο της εξοικονόμησης!

 
Η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές θέρμανσης, καθώς χρησιμοποιεί ως «καύσιμο» τον ίδιο τον ηλεκτρισμό. Θεωρείται εύκολη λύση για κεντρική, βοηθητική ή μερική θέρμανση οποιουδήποτε χώρου και αυτό γιατί προσφέρει και οικονομικούς τρόπους κεντρικής θέρμανσης, αλλά και θέρμανση επικουρικά σε κάθε χώρο του σπιτιού με μεγάλη γκάμα συσκευών. 
Βέβαια, η εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι καταναλωτές ότι η θέρμανση μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πιο οικολογική αποδεικνύεται λανθασμένη. Μπορεί οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης να μην λειτουργούν με καύση και άρα να μην παράγουν διοξείδιο του άνθρακα σε τοπικό επίπεδο, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όμως χρησιμοποιούν κατά κόρον ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα να ευθύνονται για περισσότερο από το 50% των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, όλο και περισσότεροι επιστήμονες πλέον συγκλίνουν στην άποψη πως το μέλλον της παραγωγής ενέργειας βρίσκεται στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές. 
Γεγονός είναι πάντως πως ο ηλεκτρισμός αποτελεί σημαντικό τρόπο θέρμανσης στα ελληνικά νοικοκυριά σήμερα, είτε ως κεντρική θέρμανση (ηλεκτρικοί λέβητες, αντλίες θερμότητας), είτε ως τοπική (κλιματιστικά, θερμοπομποί, πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας, κ.α.).

Αντλία Θερμότητας
Η θέρμανση με αντλίες θερμότητας είναι κατά πολλούς ο τρόπος θέρμανσης με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος αφού δεν παράγουν θερμότητα, αλλά την αντλούν από το περιβάλλον με μικρή σχετικά χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (ανάλογα με τις συνθήκες).
Είναι συστήματα υψηλής απόδοσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψύξη και θέρμανση. Τα συγκεκριμένα συστήματα «αφαιρούν» θερμότητα από το περιβάλλον και την προσδίδουν στον εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ εκτελούν την αντίστροφη διαδικασία κατά το καλοκαίρι, ώστε να ψύχουν τον κλιματιζόμενο χώρο. 
Το μέγεθος που καθορίζει πόσο οικονομική είναι η λειτουργία των αντλιών θερμότητας είναι ο βαθμός απόδοσης τους (C.O.P.), που είναι συνήθως υψηλός (3-6). Για παράδειγμα βαθμός απόδοσης 5 σημαίνει πρακτικά ότι για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρική ενέργειας που καταναλώνουμε, παράγουμε την πενταπλάσια θερμική ενέργεια. Όσο λιγότερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην πηγή άντλησης θερμότητας (αέρας, νερό, γη) και το θερμικό μέσο των τερματικών μονάδων (π.χ. νερό στα καλοριφέρ) τόσο μικρότερη είναι η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται να δαπανηθεί.
Γι΄ αυτό και οι αντλίες θερμότητας είναι ιδανικές και όταν υπάρχουν κλασσικά θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) που δέχονται νερό στους 70-80 Cο, αλλά και με αυτά με χαμηλότερη θερμοκρασία όπως ενδοδαπέδια θέρμανση ή fan coils. Τα συστήματα χαμηλής θερμοκρασίας (40-50 βαθμών) απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να θερμάνουν το χώρο σε σχέση με τα παραδοσιακά (70-80 βαθμών).

Tips
-  Φροντίστε να ρυθμίζετε την υγρασία
-  Ο φρέσκος αέρας στο χώρο δημιουργεί καλύτερες συνθήκες άνεσης
-  Απευθυνθείτε μόνο σε ειδικούς για να γίνει η απαραίτητη μελέτη πριν την εγκατάσταση

Το κόστος μιας αντλίας θερμότητας Αέρα-Νερού (που είναι και ο πιο διαδεδομένος τύπος αντλίας θερμότητας) μεταβάλλεται ανάλογα με την έκταση της κατοικίας, το μοντέλο και την εταιρεία που θα επιλεχθεί και φυσικά, συνδέεται και με την τοποθεσία του κτιρίου. Σε γενικές γραμμές, το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται από 4.000¤ έως 8.000¤ για ένα σπίτι έως 100 τ.μ. Μια εγκατάσταση αντλίας θερμότητας μπορεί να αντικαταστήσει έως και κατά 100% τη λειτουργία της ήδη υπάρχουσας εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως ιδιαίτερα στις περιοχές που σημειώνονται συχνά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συστήνεται η εφαρμογή μικρού συστήματος θέρμανσης (αντλία και υπάρχων λέβητας), ώστε να είναι εφικτή η θέρμανση του χώρου κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. Με χρήση αντλιών θερμότητας μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξης του 60% σε σύγκριση με το πετρέλαιο, καθώς για τη λειτουργία της χρησιμοποιείται μόνο ένα μικρό ποσό ενέργειας. 

Πλεονεκτήματα 
+ Σύντομη απόσβεση
+  Σύνδεση με όλα τα θερμαντικά μέσα (καλοριφέρ, fan coils, ενδοδαπέδια θέρμανση)
+ Εύκολη χρήση και εγκατάσταση 
+  Δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο (δεν χρειάζεται καπνοδόχος – δεξαμενή), 
+ Δεν δημιουργεί ρύπους καύσης στην κατοικία 
+  Δυνατότητα δροσισμού (σε κάποια μοντέλα)
+  Υψηλός βαθμός απόδοσης
+ Χαμηλό κόστος λειτουργίας - συντήρησης
+  Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας
+  Δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού

Μειονεκτήματα  
-   Εξάρτηση από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
-    Σχετικά υψηλό κόστος κτήσης
-   Μεγάλη κατανάλωση ρεύματος σε πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες
-    Ιδιαίτερη προσοχή στην διαστασιολόγηση του συστήματος, καθώς μικρά λάθη μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ικανότητα θέρμανσης του χώρου

Ηλεκτρικοί Λέβητες
Οι ηλεκτρικοί λέβητες αποτελούν αυτόνομες επίτοιχες μονάδες κεντρικής θέρμανσης, οι οποίες μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική. Περιέχουν ηλεκτρικές αντιστάσεις, οι οποίες θερμαίνουν το νερό που περιέχουν και το νερό, με τη σειρά του, τα καλοριφέρ. Είναι κατάλληλοι για μονοκατοικίες και διαμερίσματα, αφού μπορούν να αντικαταστήσουν το λέβητα πετρελαίου και να καλύψουν τις θερμικές ανάγκες κάθε σπιτιού. Είναι αθόρυβοι, έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης και δεν καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο, ωστόσο έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας.
Η διαστασιολόγησή τους γίνεται ανάλογα με τα kW ισχύος τους, ενώ για την εγκατάστασή τους συνήθως απαιτείται τριφασική παροχή. Ανάλογα με την ισχύ και την ποιότητά τους, οι τιμές για ένα σπίτι 100 τ.μ. ξεκινούν από 600¤ και μπορούν να φτάσουν έως και τα 2.500¤. 

Ηλεκτρικοί λέβητες ιόντων: 
Οι λέβητες ιόντων έχουν μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με τους συμβατικούς επειδή ιονίζουν το νερό κάνοντας το να θερμαίνεται ταχύτερα, συνιστώντας έτσι μια αρκετά οικονομικότερη επιλογή. Υπάρχουν, ωστόσο, διάφορες τεχνικές δυσκολίες στην εγκατάστασή τους, γιΆαυτό είναι επιτακτική η εγκατάσταση από εξειδικευμένο συνεργείο.

Πλεονεκτήματα 
+ Αυτόνομη θέρμανση
+  Δεν χρειάζεται λεβητοστάσιο-καμινάδα-δεξαμενή-εξαερισμός 
+  Είναι αθόρυβοι
+  Ελάχιστο κόστος συντήρησης
+  Δεν καταλαμβάνουν χώρο
+  Υψηλός βαθμός απόδοσης
+  Δυνατότητα παροχής ζεστού νερού χρήσης

Μειονεκτήματα  
-  Υψηλό κόστος λειτουργίας
-   Ανάγκη ύπαρξης τριφασικής παροχής για λέβητα ισχύος 10KW και άνω

Να μην ξεχάσω να
- ρωτήσω για τη δυνατότητα εγκατάσταση νυχτερινού τιμολογίου 
-  ελέγξω τις δυνατότητες χρηματοδότησης για αντλία θερμότητας (Εξοικονομώ ΚατΆ Οίκον)
-  κάνω έρευνα αγοράς για συσκευές εξοικονόμησης (μετρητές, θερμοστάτες, κ.α.)
-  ρυθμίσω τον θερμοστάτη κάτω από τους 20oC
-  μην αφήνω τις συσκευές θέρμανσης χώρου στην αναμονή (stand-by)

Κλιματιστικά 
Η μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου έχει καθιερώσει ως μια φθηνότερη  λύση για τη θέρμανση τα κλιματιστικά, τα οποία πριν μερικά χρόνια χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για την ψύξη το καλοκαίρι. Πλέον, όμως, μπορούν να προσφέρουν μία πιο οικονομική επιλογή και για τη θέρμανση, έχοντας το πλεονέκτημα πως στα περισσότερα σπίτια υπάρχει ήδη κάποιο κλιματιστικό inverter εγκατεστημένο, γεγονός που περιορίζει το συνολικό κόστος. Επιπλέον, τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α+ και άνω) παρέχουν και πολύ μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε μια κατοικία. Το κόστος ενός συμβατικού inverter απόδοσης θέρμανσης 9500 BTU/h ξεκινά από τα 300¤. Πρέπει όμως να δοθεί προσοχή στους δείκτες SEER (εποχικός βαθμός απόδοσης στην ψύξη) και SCOP (εποχικός βαθμός απόδοσης στη θέρμανση) για την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση της συσκευής ανάλογα με την επιθυμητή λειτουργία. Ζητήστε τη συμβουλή ενός τεχνικού για την ορθότερη επιλογή.

Πλεονεκτήματα 
+  Μεγάλη εξοικονόμηση με κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης
+ Χαμηλό αρχικό κόστος
+ Δυνατότητα άμεσου ελέγχου του κόστους λειτουργίας
+ Χαμηλά επίπεδα θορύβου (τα inverter)

Μειονεκτήματα  
-  Μεγάλο κόστος αν χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση ολόκληρης κατοικίας
-  Ο χώρος ψύχεται αμέσως μετά το κλείσιμο του κλιματιστικού
-  Ανάγκη τακτικής συντήρησης των φίλτρων

Θερμοσυσσωρευτές
Οι θερμοσυσσωρευτές είναι συσκευές που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική και παράλληλα την αποταμιεύουν σε κατάλληλα μέσα αποθήκευσης (π.χ. πυρότουβλα). Τα πυρότουβλα μετά αποδίδουν την θερμότητα στο χώρο με την μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας. Για την επιλογή θερμοσυσσωρευτή, ελέγξτε τη δυνατότητα του να αποδίδει τη θερμότητα στο χώρο σταδιακά ή όποτε ακριβώς τη χρειάζεστε.

Πλεονεκτήματα 
+  Εκμετάλλευση μειωμένου τιμολογίου
+ Αποθήκευση θερμότητας κατά τη νύχτα 

Μειονεκτήματα  
-   Καταναλώνουν αρκετό ρεύμα, παρά τη χρήση τους και σε μειωμένο τιμολόγιο 
-   Δεν αποδίδουν άμεσα τη θερμότητα
-   Δεν πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση μικρότερη του 1 μέτρου από κρεβάτια λόγω της ακτινοβολίας που εκπέμπουν το βράδυ που φορτίζουν

Υπέρυθρη θέρμανση 
Η υπέρυθρη θέρμανση (από τους πιο υγιεινούς τρόπους θέρμανσης) επιτρέπει την απευθείας θέρμανση οργανικών και μη στερεών σωμάτων, χωρίς να θερμαίνεται απαραίτητα και ο περιβάλλοντας χώρος-αέρας, μειώνοντας στο ελάχιστο τις θερμικές απώλειες. Η τοποθέτηση και χρήση υπέρυθρων πάνελ δεν απαιτεί ιδιαίτερες εργασίες, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχους ή ακόμη και σε οροφές. Η κατάλληλη απόδοση για κάθε καταναλωτή εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, με την ενδεικτική ισχύ να προκύπτει ως εξής:
• 12 τετραγωνικά μέτρα: 800-1.000 Watt
• 17 τετραγωνικά μέτρα: 1.200 –1.500 Watt
• 25 τετραγωνικά μέτρα: 1.700-2.000 Watt
Το κόστος των πάνελ συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 400 και 800 ευρώ, αναλογικά με την ισχύ τους.

Πλεονεκτήματα 
+ Απλά στην τοποθέτησή τους
+  Εξοικονόμηση χώρου
+  Ελάχιστη διαβάθμιση θερμοκρασίας
+  Αποφεύγεται η δημιουργία μούχλας και υγρασίας

Μειονεκτήματα  
-   Σχετικά μεγάλο αρχικό κόστος
-  Απαιτείται μεγάλος χρόνος για την ουσιαστική θέρμανση του χώρου
-   Αίσθηση θερμότητας μόνο όταν βρίσκεται ο χρήστης μπροστά τους, ειδικά στην αρχή του κύκλου θέρμανσης

Θέρμανση με άλλες ηλεκτρικές συσκευές
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλες οι υπόλοιπες συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση των χώρων της κατοικίας. Γενικά, οι λύσεις θέρμανσης με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματικές, για περιορισμένους χώρους, ενώ για κύρια μορφή θέρμανσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς συνήθως αποδεικνύονται αντιοικονομικές. Περιλαμβάνουν συσκευές όμως αερόθερμα, θερμοπομποί, ηλεκτρικά καλοριφέρ, ηλεκτρικά τζάκια και σόμπες αλογόνου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΙΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

  • Τα καλοριφέρ της ROINTE έχουν κατανάλωση μόνο 38% του ρεύματος

    Τα καλοριφέρ της ROINTE καταναλώνουν μόνο 38% του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι με λάδι και διατηρούν τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχουν άριστη ποιότητα, ευρωπαϊκή πιστοποίηση και 10 χρόνια εγγύηση. Επίσημος εισαγωγέας ROINTE Ελλάδας, Κύπρου MAXKONNIC TECH LTD τηλ: 28210 87776 Περισσότερα
  • Με τη Daikin έχεις επιλογή, έχεις θέρμανση

    Όποια και αν είναι η ανάγκη σου, η Daikin εξασφαλίζει απόλυτη ισορροπία στο χώρο σου με ολοκληρωμένες λύσεις θέρμανσης. Κλιματιστικά τοίχου και Αντλίες Θερμότητας Daikin υψηλής ενεργειακής απόδοσης, για μέγιστη οικονομία και μοναδική άνεση! τηλ: 2108761300 Περισσότερα
  • Φυσικό Αέριο για αυτονομία και οικονομία

    Η ENERGY SAVING αναλαμβάνει όλη την διαδικασία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια εγκατάσταση φυσικού αερίου ή να συνδεθεί με αέριο.Αναλαμβάνει από την αυτοψία στον χώρο ώστε να προταθεί, ανάλογα με τις ανάγκες, η καλύτερη δυνατή λύση κατασκευαστικά, ως την κατάθεση μελέτης, τα εξειδικευμένα συνεργεία και την έκδοση βεβαίωσης κατασκευής. τηλ: 210 2220515 Περισσότερα
  • Αντλίες Θερμότητας, Ηλιακά Συστήματα, Φυσικό Αέριο, Φωτοβολταϊκά!

    Economy Green Energy: Εμπειρία, τεχνογνωσία, άρτια καταρτισμένα στελέχη και εξειδικευμένα συνεργεία. Καλύπτει κάθε στιγμή ακόμα και την πιο απαιτητική εφαρμογή φυσικού αερίου και θέρμανσης. Οι υπηρεσίες πιστοποιούνται σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ ISO 9001:20015. τηλ: 210 2112591 Περισσότερα
  • Συστήματα ψύξης, θέρμανσης & ζεστού νερού

    Αναβαθμίστε ενεργειακά την κατοικία σας επιλέγοντας τις ολοκληρωμένες λύσεις της Calda Energy για ψύξη, θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης με αντλίες θερμότητας τεχνολογίας inverter, fan coils, κεντρικό σύστημα διαχείρισης AERMEC & σύστημα ψύξης-θέρμανσης επιφανειών VARIOTHERM. τηλ: 210 2843176-7 Περισσότερα
  • Αξιόπιστες λύσεις για κάθε ανάγκη Θέρμανσης!

    Η ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε.: δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο από το 1975 ως αποκλειστική αντιπρόσωπος του γερμανικού οίκου Vaillant. Εμπορεύεται λέβητες αερίου και αντλίες θερμότητας, προσφέροντας άμεση και αξιόπιστη λύση σε κάθε εφαρμογή θέρμανσης. τηλ: 210 6665552 Περισσότερα
  • Αντλίες Θερμότητας Midea, μία λύση για κάθε σου ανάγκη θέρμανσης αυτόν το χειμώνα

    Η ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο του Κλιματισμού για πάνω από 40 χρόνια, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις σε συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης. Η εταιρεία είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος του κλιματισμού TCL, των λύσεων κλιματισμού και θέρμανσης Mitsubishi Heavy Industries, των αντλιών θερμότητας και κεντρικών συστημάτων της Midea. τηλ: 2105288871 Περισσότερα
  • Έξυπνη ενδοδαπέδια θέρμανση

    Στην Thermovent Hellas A.E. θα βρείτε άριστα συστήματα θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό και επαγγελματικό κτιριακό τομέα. Η Thermovent  προτείνει τα έξυπνα ενδοδαπέδια συστήματα θέρμανσης της Purmo: Rolljet, Noppjet,  Klettjet, Klettjet R, ts14 S, ts14 R. τηλ: 210 9887400 Περισσότερα
  • Ολοκληρωμένες λύσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα

    Η Cocoon Ecoclima δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επενδύουν στην Τεχνολογία ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις, συνδυάζοντας τη μέγιστη απόδοση στις καλύτερες τιμές σε φωτοβολταϊκά συστήματα, αυτόνομα και διασυνδεδεμένα συστήματα παραγωγής ενέργειας, Net Metering, αντλίες θερμότητας. τηλ: 211 7109382-3 Περισσότερα
  • Υπέρυθρη θέρμανση μαρμάρου από την elith!

    Η Elith είναι η πρώτη και η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που παράγει σώματα υπέρυθρης θέρμανσης από φυσικό πέτρωμα. Έχοντας αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και πολλά βραβεία καινοτομίας, η Elith κατασκευάζει τα σώματα υπέρυθρης θέρμανσης μαρμάρου με πολύ μεγάλη επιτυχία. τηλ: 25210 55621 Περισσότερα