Ο «μαύρος χρυσός» της θέρμανσης

Διαβάστηκε από 1783 αναγνώστες -

Χρησιμοποιείτε πετρέλαιο για τη θέρμανση και τρέμετε στην ιδέα του κόστους; Υπάρχει τρόπος να γλιτώσετε χρήματα από την ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση.

 
Στην Ελλάδα, η πρώτη σκέψη όλων όταν μιλάμε για θέρμανση είναι το πετρέλαιο. Είναι το ορυκτό καύσιμο που ζεσταίνει τους Έλληνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συνιστώντας τον πιο γνωστό και διαδεδομένο τρόπο θέρμανσης. Μάλιστα, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους φτάνει στο 66,7% (2.756.083 νοικοκυριά), σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2011 και ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Η ευκολία που προσφέρει η χρήση πετρελαίου, η έλλειψη χρημάτων για επενδύσεις στα συστήματα θέρμανσης, η επαγρύπνηση των εταιρειών εμπορίας καυσίμων για τη βελτίωση της ποιότητας του πετρελαίου με στόχο τη μεγαλύτερη απόδοση και τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, αλλά κυρίως η πτωτική τάση της τιμής του τα τελευταία δύο χρόνια (1,30 ¤/lt τον Νοέμβριο του 2012, 1,26 ¤/lt τον Νοέμβριο του 2013 και 1,03 ¤/lt τον Νοέμβριο του 2014), κάνουν το πετρέλαιο πρωταγωνιστή και για τον χειμώνα 2014-2015, τουλάχιστον όσον αφορά την κεντρική θέρμανση.

Μέσα Καύσης
Λέβητας
Ο λέβητας είναι ίσως το πιο σημαντικό τμήμα ενός συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, καθώς είναι αυτό που προσδίδει στο νερό που κυκλοφορεί στους σωλήνες την παραγόμενη από την καύση θερμότητα και το ζεσταίνει. 

Είδη Λεβήτων
Οι λέβητες διακρίνονται σε μαντεμένιους και χαλύβδινους όσον αφορά το υλικό κατασκευής τους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί και νέα κατηγορία που σχετίζεται με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν και είναι οι λέβητες συμπύκνωσης.
  • Μαντεμένιοι λέβητες: Χαρακτηρίζονται από τεράστια ανθεκτικότητα στις διαβρώσεις ενώ η συναρμολόγησή τους γίνεται στο λεβητοστάσιο, κάτι το οποίο καθιστά τη μεταφορά τους ιδιαίτερα εύκολη αφού γίνεται τμηματικά. Επιπλέον, το γεγονός ότι είναι συναρμολογούμενοι προσφέρει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικά να προσθέσουμε επιπλέον στοιχεία με στόχο την αύξηση της απόδοσής του, αλλά και να αντικαταστήσουμε μόνο το κομμάτι που έχει υποστεί βλάβη. Τα στοιχεία αυτά προσφέρουν στους μαντεμένιους λέβητες τεράστια διάρκεια ζωής, πρέπει, όμως να προστατεύονται από απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Τα προσόντα αυτού του τύπου λεβήτων τους καθιστούν αρκετά ακριβούς, με τις τιμές για ένα σπίτι έως 200 τ.μ να ξεκινούν από τα 500 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και τα 5.000 ευρώ. 
  • Χαλύβδινοι λέβητες: Είναι πιο ανθεκτικοί στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, πολύ ελαφρύτεροι και πολύ οικονομικότεροι σε σχέση με τους μαντεμένιους, αφού κυμαίνονται στα 500-1.300 ευρώ, ενώ η διάρκεια ζωής της μπορεί να φτάσει έως και τα 30 χρόνια.
  • Λέβητες συμπύκνωσης: Στους συμβατικούς λέβητες, τα καυσαέρια της καύσης «χάνονται» προς το περιβάλλον, ενώ στους λέβητες συμπύκνωσης επιτυγχάνεται ανάκτηση θερμότητας από την συμπύκνωση των υδρατμών στα καυσαέρια, με αποτέλεσμα την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων προς το περιβάλλον. Η τεχνολογία αυτή σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης σε σύγκριση με τους συμβατικούς λέβητες, προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, ταυτόχρονα όμως καθιστά τους λέβητες συμπύκνωσης αρκετά ακριβότερους, με την τιμή τους να είναι μεταξύ 1.800-6.000 ευρώ.
Καυστήρας
Ο καυστήρας πετρελαίου μπορεί να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση της εγκατάστασης, τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής του λέβητα, την εξοικονόμηση καυσίμου και την προστασία του περιβάλλοντος. Για να συμβεί αυτό πρέπει ο καυστήρας να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένος στις ανάγκες μας και πιστοποιημένος από αρμόδιους φορείς. Το πιο σημαντικό όσον αφορά τον καυστήρα είναι ο τακτικός έλεγχος (μία φορά τον χρόνο) για την σωστή συντήρηση. 
Σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης-Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.), η ετήσια συντήρηση του συστήματος από πιστοποιημένο τεχνικό μεγιστοποιεί την απόδοση λειτουργίας, εξασφαλίζει την ασφάλεια, επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του και περιορίζει τις βλάβες με την ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα που συνεπάγονται. Λέβητας και καυστήρας συνδέονται με  τα θερμαντικά σώματα δημιουργώντας το σύστημα Κεντρικής Θέρμανσης. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο εισαγωγικό άρθρο στις σελ. 6 & 8. 

Να μην ξεχάσω να
  • ψάξω τις προσφορές των εταιρειών για φθηνότερο πετρέλαιο 
  • ερευνήσω τις προσφορές των τραπεζών για εκπτώσεις, άτοκες δόσεις 
  • κάνω συντήρηση του συστήματος πριν βάλω πετρέλαιο
  • ελέγξω τη στάθμη του πετρελαίου πριν την παραλαβή και 5 λεπτά αφού υποχωρήσει ο αφρός
  • κάνω αίτηση για επίδομα θέρμανσης

Tips για λέβητες
- Σωστή συντήρηση: Το ιδανικό είναι να πραγματοποιείται από πιστοποιημένο τεχνικό και περιλαμβάνει καθαρισμό του λέβητα, ρύθμιση του καυστήρα, μέτρηση και ανάλυση καυσαερίων και συνοδεύεται από έκδοση του αντίστοιχου φύλλου ελέγχου.
- Προσέξτε την υπερδιαστασιολόγηση: Ρόλο-κλειδί στην εξοικονόμηση που μπορεί να γίνει στη χρήση πετρελαίου παίζει το μέγεθος του λέβητα. Στο παρελθόν, η εγκατάσταση του συστήματος θέρμανσης σε ένα σπίτι γινόταν από τεχνικούς οι οποίοι πολλές φορές τοποθετούσαν λέβητα μεγαλύτερο από το απαιτούμενο για τις ανάγκες του εκάστοτε σπιτιού. Η υπερδιαστασιολόγηση αυτή συνήθως οδηγεί σε άσκοπη κατανάλωση πετρελαίου και, άρα, σε σπατάλη χρημάτων. 
- Μόνωση: Τυχόν χαραμάδες στον λέβητα επιτρέπουν την είσοδο κρύου αέρα στο εσωτερικό του μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την απόδοση του. Η σωστή θερμομόνωση του λέβητα μειώνει τις απώλειες θερμότητας προς τον χώρο του λεβητοστασίου. 
- Μείωση της θερμοκρασίας: Η ρύθμιση της  λειτουργίας του μέχρι και τους 70 °C μπορεί να επιφέρει μείωση στην κατανάλωση κυρίως στις περιόδους ήπιων εξωτερικών θερμοκρασιών.

Χρηματοδοτικά προγράμματα
Το γεγονός ότι το πετρέλαιο αποτελεί τον βασικότερο τρόπο θέρμανσης των ελληνικών νοικοκυριών έχει «αναγκάσει» δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να αναλάβουν δράση για να διευκολύνουν τους καταναλωτές στον τρόπο πληρωμής. Μείζον πρόβλημα για τους περισσότερους είναι πως πρέπει να προπληρώσουν τον όγκο καυσίμου που πιθανόν να χρειαστούν για το άμεσο διάστημα. Μερική λύση σε αυτό έρχεται να δώσει τόσο το κράτος με το επίδομα θέρμανσης, όσο και οι τράπεζες μέσω εκπτώσεων και προσφορών στις πιστωτικές κάρτες.

Το επίδομα θέρμανσης
Η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης της περιόδους Φθινόπωρο 2014 – Χειμώνας 2015 ξεκίνησε την Τρίτη 21 Οκτωβρίου και λήγει στις 30 Απριλίου 2015. Φυσικά, η υποβολή της αίτησης δεν γίνεται μόνο ηλεκτρονικά (διαδικτυακός τόπος: www.gsis.gr), αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα ΚΕΠ, για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν ως προκαταβολή το 25% της επιδότησης σε διάστημα περίπου 20 ημερών από την υποβολή της αίτησης, ενώ το υπόλοιπο ποσό δίνεται μετά την υποβολή των δικαιολογητικών από τον ενδιαφερόμενο. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 0,35 ¤/lt και τα κριτήρια είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά, με την Αττική να ανήκει στη ΓΆ Ζώνη, στην οποία η ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία στην Αττική είναι τα  960 λίτρα, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 336 ευρώ για 120 τ.μ. και πάνω (8 λίτρα x 0,35 ευρώ x 120 τ.μ. = 336 ευρώ).

Πιστωτικές Κάρτες
Οι πελάτες των τραπεζών με επαρκή διαθέσιμα όρια απολαμβάνουν προνόμια και στη θέρμανσή τους. Τα προγράμματα επιβράβευσης που τέθηκαν σε ισχύ από τις τράπεζες σε συνεργασία με τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων προσφέρουν έως και εννέα άτοκες δόσεις για την κάλυψη των δαπανών για τη θέρμανση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (συγκεκριμένες τράπεζες) παρέχεται έκπτωση έως και 2% στην αγορά του πετρελαίου, επιστροφή χρημάτων έως και 5% για επόμενες αγορές ή και συνδυασμός των δύο.

Οι τράπεζες σε συνεργασία με τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων παρέχουν σημαντική ελάφρυνση στους κατόχους πιστωτικών καρτών, η οποία σε συνδυασμό με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 30%, το επίδομα θέρμανσης και την πτώση της τιμής του πετρελαίου θα αποτελέσει μία μικρή «ανάσα» για πολλά νοικοκυριά φέτος τον χειμώνα. Για τους δικαιούχους του επιδόματος, μάλιστα, εξασφαλίζεται (μέσω της αγοράς με πιστωτική κάρτα) άτοκη περίοδος έως και 1,5 μήνα, χρόνος που μπορεί να καλύψει το 20ήμερο μεταξύ της αίτησης και της είσπραξης της προκαταβολής του επιδόματος.

Πλεονεκτήματα 
+ Είναι η πιο γνωστή μέθοδος κεντρικής θέρμανσης στην Ελλάδα
+ Ήδη διαθέσιμη στα περισσότερα σπίτια 
+ Διευκολύνσεις στην πληρωμή από κράτος, τράπεζες και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών
+ Ζεσταίνει ομοιόμορφα το χώρο. Ειδικά δε με τους σημερινούς σύγχρονους ψηφιακούς θερμοστάτες, μπορείς να πετύχεις με μεγάλη ακρίβεια το ύψος της θερμοκρασίας που επιθυμείς να έχεις στο σπίτι σου.
+ Συνεχώς βελτιούμενη ποιότητα καυσίμου και άρα μεγαλύτερη απόδοση, λιγότεροι εκπεμπόμενοι ρύποι
+Πτωτική τάση της τιμής της καύσιμης ύλης τα τελευταία δύο χρόνια

Μειονεκτήματα  
- Επιβεβλημένος ο καθαρισμός της δεξαμενής
-Ανάγκη τακτικής συντήρησης του καυστήρα και του λέβητα
- Περισσότερο ρυπογόνο λόγω των καταλοίπων που αφήνει 
- Προπληρωμή ποσότητας
- Χαμηλή απόδοση λόγω παλαιότητας πολλών συστημάτων

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΙΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

  • Ολοκληρωμένες λύσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα

    Η Cocoon Ecoclima δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επενδύουν στην Τεχνολογία ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις, συνδυάζοντας τη μέγιστη απόδοση στις καλύτερες τιμές σε φωτοβολταϊκά συστήματα, αυτόνομα και διασυνδεδεμένα συστήματα παραγωγής ενέργειας, Net Metering, αντλίες θερμότητας. τηλ: 211 7109382-3 Περισσότερα
  • Με τη Daikin έχεις επιλογή, έχεις θέρμανση

    Όποια και αν είναι η ανάγκη σου, η Daikin εξασφαλίζει απόλυτη ισορροπία στο χώρο σου με ολοκληρωμένες λύσεις θέρμανσης. Κλιματιστικά τοίχου και Αντλίες Θερμότητας Daikin υψηλής ενεργειακής απόδοσης, για μέγιστη οικονομία και μοναδική άνεση! τηλ: 210 8761300 Περισσότερα
  • Έξυπνη ενδοδαπέδια θέρμανση

    Στην Thermovent Hellas A.E. θα βρείτε άριστα συστήματα θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό και επαγγελματικό κτιριακό τομέα. Η Thermovent  προτείνει τα έξυπνα ενδοδαπέδια συστήματα θέρμανσης της Purmo: Rolljet, Noppjet,  Klettjet, Klettjet R, ts14 S, ts14 R. τηλ: 210 9887400 Περισσότερα
  • Αντλίες Θερμότητας Midea, μία λύση για κάθε σου ανάγκη θέρμανσης αυτόν το χειμώνα

    Η ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο του Κλιματισμού για πάνω από 40 χρόνια, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις σε συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης. Η εταιρεία είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος του κλιματισμού TCL, των λύσεων κλιματισμού και θέρμανσης Mitsubishi Heavy Industries, των αντλιών θερμότητας και κεντρικών συστημάτων της Midea. τηλ: 2105288871 Περισσότερα
  • Αντλίες Θερμότητας, Ηλιακά Συστήματα, Φυσικό Αέριο, Φωτοβολταϊκά!

    Economy Green Energy: Εμπειρία, τεχνογνωσία, άρτια καταρτισμένα στελέχη και εξειδικευμένα συνεργεία. Καλύπτει κάθε στιγμή ακόμα και την πιο απαιτητική εφαρμογή φυσικού αερίου και θέρμανσης. Οι υπηρεσίες πιστοποιούνται σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ ISO 9001:20015. τηλ: 210 2112591 Περισσότερα
  • Τα καλοριφέρ της ROINTE έχουν κατανάλωση μόνο 38% του ρεύματος

    Τα καλοριφέρ της ROINTE καταναλώνουν μόνο 38% του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι με λάδι και διατηρούν τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχουν άριστη ποιότητα, ευρωπαϊκή πιστοποίηση και 10 χρόνια εγγύηση. Επίσημος εισαγωγέας ROINTE Ελλάδας, Κύπρου MAXKONNIC TECH LTD τηλ: 28210 87776 Περισσότερα
  • Αξιόπιστες λύσεις για κάθε ανάγκη Θέρμανσης!

    Η ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε.: δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο από το 1975 ως αποκλειστική αντιπρόσωπος του γερμανικού οίκου Vaillant. Εμπορεύεται λέβητες αερίου και αντλίες θερμότητας, προσφέροντας άμεση και αξιόπιστη λύση σε κάθε εφαρμογή θέρμανσης. τηλ: 210 6665552 Περισσότερα
  • Υπέρυθρη θέρμανση μαρμάρου από την elith!

    Η Elith είναι η πρώτη και η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που παράγει σώματα υπέρυθρης θέρμανσης από φυσικό πέτρωμα. Έχοντας αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και πολλά βραβεία καινοτομίας, η Elith κατασκευάζει τα σώματα υπέρυθρης θέρμανσης μαρμάρου με πολύ μεγάλη επιτυχία. τηλ: 25210 55621 Περισσότερα
  • Φυσικό Αέριο για αυτονομία και οικονομία

    Η ENERGY SAVING αναλαμβάνει όλη την διαδικασία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια εγκατάσταση φυσικού αερίου ή να συνδεθεί με αέριο.Αναλαμβάνει από την αυτοψία στον χώρο ώστε να προταθεί, ανάλογα με τις ανάγκες, η καλύτερη δυνατή λύση κατασκευαστικά, ως την κατάθεση μελέτης, τα εξειδικευμένα συνεργεία και την έκδοση βεβαίωσης κατασκευής. τηλ: 210 2220515 Περισσότερα
  • Συστήματα ψύξης, θέρμανσης & ζεστού νερού

    Αναβαθμίστε ενεργειακά την κατοικία σας επιλέγοντας τις ολοκληρωμένες λύσεις της Calda Energy για ψύξη, θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης με αντλίες θερμότητας τεχνολογίας inverter, fan coils, κεντρικό σύστημα διαχείρισης AERMEC & σύστημα ψύξης-θέρμανσης επιφανειών VARIOTHERM. τηλ: 210 2843176-7 Περισσότερα