Συσκευή που «αιχμαλωτίζει» το φως του ήλιου

Διαβάστηκε από 2472 αναγνώστες -

Για να μπει το φως του ήλιου μέσα στο σπίτι, πρέπει κανείς να ανοίξει απλώς τις κουρτίνες. Τι γίνεται όμως με τα μέρη του δωματίου που δεν είναι κοντά σε ένα παράθυρο;

 
Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι το Light Bandit, το οποίο συλλαμβάνει το φως του ήλιου από το παράθυρο και επιτρέπει τη χρήση του στην άλλη πλευρά του δωματίου.

Βασικά, το Light Bandit είναι ένα κουτί που τοποθετείται στο περβάζι του παραθύρου ή κρέμεται από αυτό και συλλαμβάνει το φως του ήλιου. Από εκεί, χρησιμοποιεί οπτικές ίνες για να μεταφέρει το φως σε ειδικά σχεδιασμένα φωτιστικά.

Σύμφωνα με τους Think Tekk, τους δημιουργούς του Light Bandit, η συσκευή χάνει περίπου 1% του φωτός που έχει συλλάβει για κάθε μέτρο που ταξιδεύει το φως, γι αυτό συνιστούν στους χρήστες να κρατάνε τα φωτιστικά σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 9 μέτρων από την συσκευή. Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να το χρησιμοποιήσει για μεγαλύτερη απόσταση, αλλά το φως θα είναι ίσως πιο αδύναμο, και ως εκ τούτου, η συσκευή δεν θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Προς το παρόν, η ομάδα έχει αναπτύξει έργα εστιασμένου φωτισμού, φωτισμό φυτών, καθώς και φωτιστικά ενυδρείου, και μαζί με τους συνεργάτες της δουλεύει για να φέρει όλα τα είδη φωτιστικών συμβατών με ίνες στην αγορά. Οι χρήστες μπορούν επίσης να πάρουν ένα DIY kit για να δημιουργήσουν τα δικά τους φωτιστικά σώματα που θα συνεργάζονται με το σύστημα Light Bandit.
Πώς λειτουργεί πραγματικά; Για αρχή, ο καθρέφτης Fresnel στο μπροστινό μέρος της συσκευής έχει χαραγμένο ένα ειδικό μοτίβο, το οποίο εκτρέπει απευθείας το μισό από το εισερχόμενο ηλιακό φως σε καλώδιο οπτικών ινών, ενώ εστιάζει το άλλο μισό επί της συστοιχίας καθρεφτών κάτω από το Fresnel.

Ένας αισθητήρας φωτός στην εν λόγω συστοιχία ανιχνεύει τη γωνία όπου πέφτει το φως και ενεργοποιεί δύο κινητήρες που λειτουργούν με μπαταρίες για να αλλάξει τη γωνία των καθρεπτών, επιτρέποντάς τους να ακολουθούν την πορεία του ήλιου. Το μισό του φωτός που φτάνει στη συστοιχία μέσω του Fresnel στη συνέχεια αντανακλάται πίσω στο Fresnel, το οποίο το συγκεντρώνει στο καλώδιο οπτικών ινών. Από εκεί, το φως κινείται διαμέσου της ίνας σε ό, τι φωτιστικό υπάρχει συνδεδεμένο.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, επειδή η συσκευή εκτρέπει το φως του ήλιου, δεν λειτουργεί το βράδυ. Δεν πρόκειται για αποθήκευση του φωτός του ήλιου για μελλοντική χρήση, οπότε αν δεν υπάρχει φως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δεν θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα φώτα σας, αλλά μάλλον, θα χρησιμεύσει όμως ως συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Tags: ECO GADGETS
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ