Εκλογές ELGBC: Ώρα για ανάπτυξη στην αειφορία ακινήτων

Η τοποθέτηση-πρόσκληση του κ. Παντελή Λεβαντή, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Ecoveritas εν όψει των επερχομένων εκλογών του ELGBC (Ελληνικού Συμβουλίου Αειφόρου Δόμησης & Κατασκευών) οι οποίες υπολογίζεται ότι θα διεξαχθούν στα μέσα του Ιανουαρίου 2015.

 
Παρότι δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως εκτιμάται ότι στα μέσα Ιανουαρίου 2015 θα διεξαχθούν εκλογές για το νέο 9μελές ΔΣ (Διοικητικό Συμβούλιο) του ELGBC (Hellenic Green Building Council). Το ELGBC elgbc.gr είναι το επίσημο και μοναδικό μέλος του WGBC (World Green Building Council) στην Ελλάδα. Ένας μη κερδοσκοπικός φορέας για την προώθηση και υιοθέτηση της αειφορίας στην κατασκευαστική βιομηχανία των κτιρίων. Σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας του φορέα οι εκλογές θα ανακοινωθούν 10 ημέρες πριν την διεξαγωγή τους και οι υποψήφιοι για το ΔΣ 3 ημέρες πριν.

Ο αριθμός των υφιστάμενων μελών του φορέα είναι πολύ μικρός. Σε συνδυασμό με το μικρό χρονικό διάστημα αναγγελίας των εκλογών δεν ενημερώνονται όλοι οι δυνητικά ενδιαφερόμενοι. Επίσης δεν διασφαλίζεται μία εκλογική διαδικασία η οποία ανακοινώνεται στο σύνολο της Ελληνικής κατασκευαστικής βιομηχανίας κτιρίων της Ελλάδας. Το WGBC όμως είναι ξεκάθαρο σχετικά με την αποστολή του καθώς και για την εποπτεία που ασκεί σε κάθε Εθνικό GBC. Υπεράνω των κανονισμών λειτουργίας των Εθνικών GBCs προβλέπεται η δέσμευση από κάθε εθνικό GBC να εμπνέει, να αναπτύσσεται με συγκεκριμένους ρυθμούς, να εμφανίζει αποτελέσματα και τελικώς να ανήκει στα μέλη του που πρακτικά αντιπροσωπεύουν όλη την κατασκευαστική βιομηχανία των κτιρίων στην χώρα του.

Δραστηριοποιηθείτε
Οι επικείμενες εκλογές αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για δυνητικά μέλη της κατασκευαστικής βιομηχανίας των κτιρίων στην Ελλάδα να εγγραφούν ως πλήρη μέλη του ELGBC και να δραστηριοποιηθούν. elgbc.gr/el/members.html Και για τους πιο ενεργούς να διεκδικήσουν θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ELGBC.

Λαμβάνουμε λοιπόν την πρωτοβουλία με στόχο την πιο έγκαιρη και ευρεία ενημέρωση όλων των δυνητικά ενδιαφερομένων. Κατa αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι μπορεί να εξασφαλιστεί μία μεγαλύτερη βάση μελών στην εκλογική διαδικασία με αυξημένη αντιπροσώπευση της κατασκευαστικής βιομηχανίας των κτιρίων. Μία μοναδική ευκαιρία για δραστηριοποίηση που θα οδηγήσει σε θετικές αλλαγές και ανάπτυξη του φορέα.

Εφαρμόστε
Ως ένα από τα αρχαιότερα μέλη του ELGBC προσφάτως διετέλεσα μέλος του ΔΣ του ELGBC. Ύστερα από 4μηνη θητεία στο ΔΣ, τον Ιούλιο του 2014, οικειοθελώς υπέβαλα παραίτηση από τη θέση αυτή και οικειοθελώς απέσυρα από μέλος την εταιρεία Ecoveritas όπου εκπροσωπώ. Ο λόγος για αυτή την διπλή ενέργεια αφορούσε στην διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο διακυβέρνησης του φορέα. Εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται ότι η αντίληψη αυτή είναι στην σωστή κατεύθυνση δεδομένου των επερχόμενων εκλογών στα μέσα Ιανουαρίου 2015 (οι οποίες εκλογές είναι σύμφωνες με τις προτεινόμενες αρχές και καλές πρακτικές του WGBC για την διακυβέρνηση του φορέα).

Η Ecoveritas έχει αποδείξει την δέσμευση και πίστη της για την αειφορία των κτιρίων. Μέσα από ποικίλες και πρωτοποριακές εφαρμογές και δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχει αποσπάσει βραβεύσεις από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς παγκοσμίου κύρους για την δράση της στον τομέα της αειφορίας των κτιρίων στην Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν στις 17 Δεκεμβρίου 2014 υπέβαλα πάλι αίτηση εγγραφής της Ecoveritas για πλήρες μέλος του ELGBC ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Αναμένοντας με ενδιαφέρον την αποδοχή της αίτησής μας.....
..ως Ecoveritas οραματιζόμαστε ένα ELGBC όπου
  • Αναγνωρίζει το WGBC ως βασικό σύμμαχο παροχής πόρων και τεχνογνωσίας σε ζητήματα διακυβέρνησης. 
  • Αναπτύσσει Κώδικα Συμπεριφοράς βασισμένο στο Ήθος, Διαφάνεια και Επιστημονική Ενάργεια. 
  • Εγγυάται έναν ανοικτό, διαφανή και δραστήριο φορέα. 
  • Αγκαλιάζει και προσελκύει όλη την κατασκευαστική βιομηχανία των κτιρίων. 
  • Καλλιεργεί Διεθνείς Σχέσεις. 
  • Αναγνωρίζει και προωθεί όλα τα εθνικά και διεθνή συστήματα πιστοποίησης. 
  • Μοιράζεται τη γνώση. 
  • Εμπνέει και αγκαλιάζει όλους τους νέους Έλληνες επιστήμονες της αειφορίας. 
  • Διασφαλίζει τελικώς ότι ανήκει στα μέλη του. 
Για την πραγματοποίηση των ανωτέρω προτρέπουμε όλους τους ενδιαφερομένους στην κατασκευαστική βιομηχανία των κτιρίων να εγγραφούν ως πλήρη μέλη, να δραστηριοποιηθούν και να συμμετάσχουν στις εκλογές.
Είναι ο μόνος τρόπος να αναπτυχθεί ένα δυνατό ELGBC που θα αντιπροσωπεύει το σύνολο της Ελληνικής κατασκευαστικής βιομηχανίας των κτιρίων στον, αποδεδειγμένα, μονόδρομο της αειφορίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ