Λεωφορείο που κινείται με επεξεργασμένα λύματα και απόβλητα

Διαβάστηκε από 1375 αναγνώστες -

Το Bio-Bus πάει την «πράσινη μετακίνηση» ένα βήμα παραπέρα, καθώς τροφοδοτείται κυριολεκτικά από τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πολύ πιθανόν να βρίσκονται μέσα στο λεωφορείο.

 
Είναι αυτονόητο ότι τα συστήματα δημόσιων μεταφορών σε όλο τον κόσμο κατευθύνονται προς καθαρότερες μορφές ενέργειας. Τα λεωφορεία στη Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, τροφοδοτούνται από το ρεύμα κάτω από την επιφάνεια του δρόμου. Τα καύσιμα όμως για το λεγόμενο Βiο-Bus δεν εκπέμπουν απλώς λιγότερα καυσαέρια από τους παραδοσιακούς κινητήρες ντίζελ, αλλά επιπλέον, είναι και τοπικής προέλευσης.

«Οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά το Bio-Bus πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς τροφοδοτείται κυριολεκτικά από τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πολύ πιθανόν να βρίσκονται μέσα στο λεωφορείο", λέει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Geneco, Mohammed Saddiq. "Η χρήση βιομεθανίου με τον τρόπο αυτό όχι μόνο παρέχει ένα βιώσιμο καύσιμο, αλλά επίσης μειώνει την εξάρτησή μας από τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα".

Το βιομεθάνιο με το οποίο κινείται το λεωφορείο παράγεται στο Bristol Sewage Treatment Works. Περίπου 75 εκατομμύρια κ.μ. αποβλήτων λυμάτων και 35.000 τόνοι αποβλήτων τροφίμων επεξεργάζονται με μια τεχνική που ονομάζεται αναερόβια χώνευση. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί μικροοργανισμούς που διασπούν τα απόβλητα, παράγοντας 17 εκατομμύρια κ.μ. βιομεθάνιο το χρόνο.

Σύμφωνα με την GeneCo, το Bio-Bus έχει βεληνεκές 300 km με γεμάτη τη δεξαμενή αερίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να μεταφέρει ανθρώπους σε όλο το μήκος της Μεγάλης Βρετανίας με τα απόβλητα που παράγονται από ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες στη διάρκεια ενός έτους.

"Το λεωφορείο δείχνει σαφώς ότι τα ανθρώπινα απόβλητα και τα απόβλητα των τροφών μας είναι πολύτιμοι πόροι», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου αναερόβιας χώνευσης & βιο-πόρων, Charlotte Morton. "Τρόφιμα, τα οποία είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά και να ανακυκλώνονται μέσω αναερόβιας χώνευσης σε πράσινο αέριο και όχι να σπαταλώνται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε αποτεφρωτήρες".

Το Bio-Bus τέθηκε σε λειτουργία στο Μπρίστολ για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα και η GeneCo λέει ότι είναι η πρώτη εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα λανσάρει τα λεωφορεία που κινούνται με αέριο που παράγεται από απόβλητα και λύματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ