Το «έξυπνο καταφύγιο» βρίσκεται στην οροσειρά της Ισπανίας Serra Espada, στην επαρχία Καστεγιόν, κοντά στη Βαλένθια

Tο El Refugio inteligente παραμένει συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο και επιστρέφει εκεί το πλεόνασμα της ενέργειας

Πολλές από τις ηλεκτρονικές συσκευές του σπιτιού έχουν ρυθμιστεί και παρακολουθούνται από Android ή iOS smartphone

«Έξυπνο Καταφύγιο»: Παθητικό κτίριο μέσω... smartphone |

Η ισπανική εταιρεία πράσινων κατασκευών Noem ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα προκατασκευασμένο σπίτι που ονομάζεται El Refugio inteligente (Το Έξυπνο Καταφύγιο), που είναι κάτι παραπάνω από ό,τι λέει το όνομά του.

 
Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο σε μόλις εννέα εβδομάδες, συναρμολογήθηκε επί τόπου σε περίπου 10 ημέρες. Το ηλιακό αυτό σπίτι διαθέτει ένα συνδυασμό από ανέσεις smartphone και αειφόρου σχεδιασμού που βοηθούν στη μείωση της συνολικής χρήσης ενέργειας.

Το «έξυπνο καταφύγιο» βρίσκεται στην οροσειρά της Ισπανίας Serra Espada, στην επαρχία Καστεγιόν, κοντά στη Βαλένθια. Με συνολικό εσωτερικό χώρο 96 τ.μ., το μοναδικό αυτό σπίτι είναι χτισμένο από δύο προκατασκευασμένες ξύλινες ενότητες που ενώθηκαν για αυτό το σκοπό. Η μόνωση έρχεται με τη μορφή ξύλινων πλακών μόνωσης ινών πάχους 16 εκ.

Διαθέτει απλή εσωτερική διακόσμηση που περιλαμβάνει καθιστικό και κουζίνα που οδηγεί στη βεράντα, ένα υπνοδωμάτιο με διπλό κρεβάτι, ένα μπάνιο, και ένα ελεύθερο δωμάτιο το οποίο μπορεί ως δεύτερο υπνοδωμάτιο, όταν απαιτείται. Ο κήπος περιλαμβάνει επίσης μια πισίνα.

Οι εκπρόσωποι της Noem τόνισαν ότι το «έξυπνο καταφύγιο» χτίστηκε έχοντας κατά νου τους όρους του Passivhaus, και έστω κι αν το σπίτι δεν είναι πιστοποιημένο από το Ινστιτούτο Passivhaus, η ετήσια απαιτούμενη κατανάλωση θερμικής ενέργειας έχει βαθμολογηθεί μόλις σε 15,05 kWh / τ.μ., αριθμός που βρίσκεται πολύ κοντά στις αυστηρές απαιτήσεις του ινστιτούτου».

Στην οροφή βρίσκεται μια ηλιακή συστοιχία 4.500 kWh που φροντίζει για όλες τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του σπιτιού, παράγοντας πραγματικά οριακά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό, τι απαιτείται. Επομένως, αν και θα μπορούσε, πράγματι, να λειτουργεί χωρίς σύνδεση στο δίκτυο, η Noem ανέφερε ότι αυτό θα απαιτούσε μια σειρά μπαταριών (για τις ημέρες που έχει συννεφιά και η απόδοση της ηλιακής ενέργειας είναι χαμηλή),γεγονός που θα αύξανε σημαντικά το κόστος της κατασκευής. Ως εκ τούτου, το El Refugio inteligente παραμένει συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο και επιστρέφει εκεί το πλεόνασμα της ενέργειας, ενώ οι δραστηριότητες που καταναλώνουν ενέργειας, όπως π.χ. το στεγνωτήριο προγραμματίζονται για το μεσημέρι, όταν η δύναμη του ήλιου είναι στο αποκορύφωμά της. Το σπίτι διαθέτει επίσης ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού που είναι συνδεδεμένο με ένα ζευγάρι δεξαμενών νερού του 1000 λίτρου η καθεμία, το οποίο χρησιμοποιείται για την τουαλέτα και τον κήπο.

Πολλές από τις ηλεκτρονικές συσκευές του σπιτιού έχουν ρυθμιστεί και παρακολουθούνται από Android ή iOS smartphone. Για παράδειγμα, οι περσίδες του σπιτιού ανυψώνονται και κατεβαίνουν αυτόματα για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας παθητικά, και τα δεδομένα που λαμβάνει το τηλέφωνο μέσω GPS παρακολουθούνται έτσι ώστε το σύστημα θέρμανσης να ενεργοποιείται αυτόματα 20 λεπτά πριν την άφιξη των κατοίκων στο σπίτι σε μια κρύα ημέρα.

Επιπλέον, το σύστημα HVAC (θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός) συνδέεται στο διαδίκτυο, και προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις του, ανάλογα με το τοπικό δελτίο καιρού. Το HVAC μπορεί επίσης να ρυθμιστεί εξ αποστάσεως μέσω σύνδεσης στο internet, καθώς και όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, την κατανάλωση νερού, τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του, και επιπλέον είναι προσβάσιμο μέσω smartphone σε πραγματικό χρόνο, από οπουδήποτε οι ιδιοκτήτες έχουν 3G ή Wi-Fi σύνδεση στο internet.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ