Η αειφορία στο επίκεντρο του 2nd Facililty Management Conference

Οι καινοτόμες πρακτικές facility management με τη βοήθεια της τεχνολογίας και το μείζον θέμα της αειφορίας στο facility management αναδείχθηκαν στο συνέδριο που ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.

 
Η ανάγκη για αλλαγή στην αντίληψη του ρόλου του σύγχρονου facility manager, οι διευρυμένες αρμοδιότητες των επαγγελματιών του χώρου, οι παράμετροι που καθορίζουν μια επιτυχημένη συνεργασία με εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών, αλλά και το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της αειφορίας στη διαχείριση εγκαταστάσεων ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στο 2ο Facility Management Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία από το Plant Management, στις 17 Δεκεμβρίου 2014, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Καινοτόμες πρακτικές FM, με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Μια από τις πιο σύγχρονες τάσεις στο facility management, αυτή της αξιοποίησης των Big Data και του Building Internet of Things ανέδειξε στην παρουσίασή του ο Δημοσθένης Γιαννακουλόπουλος, VP Business Development & International Sales της SenseOne Technologies. Μέσα από την ομιλία του ανέδειξε τη σημασία των Big Data Analytics για τη λήψη αποφάσεων που οδηγούν στη μείωση της δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και νερό. Παράλληλα επεσήμανε την αξία των σύγχρονων λύσεων Internet of Things για κτήρια, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών στο πλαίσιο της σύγχρονης αντίληψης για το facility management. Στο ίδιο θέμα, ο Μανώλης Μπόγρης, Ιδρυτής της EB/Architects μίλησε σχετικά με την αυξανόμενη διάδοση του Building Information Modeling, ως μέρος του σύγχρονου facility management.

Το μείζον θέμα της αειφορίας στο facility management
Η αειφορία αποτελεί ένα ολοένα και πιο αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου facility management. Στην παρουσίασή του ο Sunil Shah, πρώην πρόεδρος της επιτροπής του BIFM για την αειφορία και Συγγραφέας των βιβλίων «Sustainable Refurbishment» και «Sustainable Practice for the Facilities Manager» μίλησε για την εφαρμογή πρακτικών που προωθούν την αειφορία από τους facility managers ως μέσο για την αύξηση της real estate αξίας των κτιρίων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διαμόρφωσης πιο ξεκάθαρης στρατηγικής για την προώθηση της αειφορίας από το management των οργανισμών, με την αρωγή του facility management. 

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός συγκεκριμένου πλαισίου για τη συντήρηση των κτιρίων εστίασε ο Χάρης Αποστολίδης στην παρουσίασή του. Ως μέλος ΔΣ της Hellenic Maintenance Society, ο Χ. Αποστολίδης υπερθεμάτισε της ένταξης των προδιαγραφών συντήρησης ενός κτιρίου από το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού του και την ανάπτυξη διαδικασιών δια βίου μάθησης αναφορικά με το maintenance. Το θέμα της διαχείρισης υδάτινων πόρων, με βάση την εμπειρία στις ΗΠΑ παρουσίασε, ως καθύλην αρμόδιος ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Δαμβέργης, μέλος ΔΣ του ελληνικού παραρτήματος της American Society of Civil Engineers, τοποθετώντας το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της βελτίωσης συνθηκών της ζωής των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Τη σημασία παροχής πρόσθετης αξίας στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας από τους συνεργάτες facility management ανέδειξε στην παρουσίασή του ο Αναστάσιος Μερβακίτης, Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας Citigroup Ελλάδος και Ιταλίας. Ως ενδεδειγμένες πρακτικές, ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη συνεχή εκπαίδευση σε θέματα energy management, τη διενέργεια τακτικών energy audits και την ενσωμάτωση πρακτικών για τη διαχείριση νερού και αποβλήτων, με στόχο τη δημιουργία ενιαίας περιβαλλοντικής στρατηγικής. Στις συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης (Esco) ως σύγχρονη προσέγγιση στο energy management εστίασε στην παρουσίασή του ο Στέλιος Στυπίδης, Διευθυντής Πωλήσεων της COFELY GDF SUEZ αναλύοντας τα οφέλη της μεθόδου, σε όρους εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.



 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ