Παρίσι: Από πόλη του φωτός... πράσινη πόλη!
Διαβάστηκε από 1148 αναγνώστες -
Η πρόσφατη πρόταση του βελγικού αρχιτεκτονικού γραφείου Vincent Callebaut, με τίτλο «2050: Παρίσι, έξυπνη πόλη», οραματίζεται την επαναδημιουργία της Πόλης του Φωτός σε μια Πόλη του Πρασίνου!
Η φιλόδοξη πρόταση ανατέθηκε από τον Δήμο του Παρισιού σε σχέση με ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της πόλης μέχρι και 75% το 2050. Περιελάμβανε επίσης πληροφορίες από την εταιρεία μηχανικών SETEC Bâtiment. Αν και είμαστε ακόμη εν αναμονή των διευκρινίσεων από το Vincent Callebaut, θα υποθέσουμε ότι ένα τέτοιο σχέδιο, στην παρούσα του μορφή, δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον.
Το «2050: Παρίσι, έξυπνη πόλη» θυμίζει προηγούμενα έργα του Callebaut του (αν και μεγαλύτερης κλίμακας), και περιλαμβάνει οκτώ μεγάλα τμήματα, καθένα από τα οποία κυριαρχεί σε ένα σημαντικό τμήμα της πόλης, προσφέροντας αειφόρο σχεδιασμό υψηλής τεχνολογίας και αρκετό πράσινο. Το πρώτο τμήμα, που ονομάστηκε Mountain Towers, είναι τεράστιο και διαθέτει 15 ξεχωριστές κατοικίες μικτής χρήσης, τοποθετημένες πάνω από τις στέγες των κτιρίων στην διάσημη Rue de Rivoli του Παρισιού.
Κάθε μία από τις 15 κατοικίες-πύργους διαθέτει δύο μεγάλα φωτοβολταϊκές και θερμικές ασπίδες στην πρόσοψη του, το σχήμα των οποίων είναι εμπνευσμένο από τα φτερά dragonfly, και τα οποία θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και ζεστό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εν τω μεταξύ, τη νύχτα, ένας «υδροηλεκτρικός σταθμός αποθήκευσης θα επιτρέπει την κυκλοφορία του νερού από την κορυφή του “πύργου” ανάμεσα στις λεκάνες απορροής των δεξαμενών συγκράτησης ομβρίων υδάτων που θα βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα», δηλώνει η εταιρεία. Δεν είμαστε σίγουροι για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αλλά ακούγεται αρκετά φουτουριστικό και αόριστα φιλικό προς το περιβάλλον.
¶λλα αξιοσημείωτα στοιχεία της πρότασης είναι μια σειρά από μεγάλα μπαμπού που θα υποστηρίζουν περιβόλια, ένα ζευγάρι από γέφυρες εμπνευσμένες από τις μέδουσες με ενωμένους πύργους και ανεμογεννήτριες, και ένα «κάθετο πάρκο» που θα διαθέτει βιοαντιδραστήρες. Σύμφωνα με το Vincent Callebaut, τα οκτώ κύρια τμήματα της πρότασης θα παράγουν μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την πόλη και θα αυξήσουν τον βιώσιμο χώρο διαβίωσης.
Παρόλο που η πρόταση αυτή φαίνεται απίθανο να μη μείνει μόνο στα χαρτιά, είναι ίσως καλύτερο να θεωρείται ως τροφή για σκέψη όσον αφορά το είδος των ριζικών αλλαγών που μπορεί τελικά να χρειαστούν στις πόλεις, εάν θελήσουν να καταστούν βιώσιμες σε μεγάλη κλίμακα.