Tο τσιπ μπορεί να ανιχνεύσει το άνοιγμα ενός παραθύρου και κατά πόσο αυτό είναι ανοιχτό

Ένα ηλιακό τσιπ σου θυμίζει να κλείσεις το παράθυρο!

Διαβάστηκε από 1782 αναγνώστες -

Το τσιπ, που έχει σχεδιαστεί για να τοποθετείται στο αλουμινένιο πλαίσιο του παραθύρου, μεταξύ των υαλοπινάκων, μπορεί να ανιχνεύσει το άνοιγμα ενός παραθύρου.

 
Μπορεί, πράγματι, να είναι χρήσιμο να υπάρχουν αισθητήρες που να μας ειδοποιούν αν έχουμε αφήσει ανοιχτά τα παράθυρα του σπιτιού, τα αμέτρητα καλώδια και το γεγονός ότι θα πρέπει να τους αλλάζουμε συχνά τη μπαταρία θα ήταν ταλαιπωρία. Ο νέος αισθητήρας παρακολούθησης των παραθύρων που λειτουργεί με τσιπ όμως, όλη την ενέργεια που χρειάζεται από τον ήλιο.

Κατασκευασμένο στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικών Κυκλωμάτων και Συστημάτων Fraunhofer της Γερμανίας, το μικροσκοπικό τσιπ έχει σχεδιαστεί για να τοποθετείται στο αλουμινένιο πλαίσιο του παραθύρου, μεταξύ των υαλοπινάκων. Η επιφάνειά του καλύπτεται από ένα ηλιακό κύτταρο, που μπορεί να αποθηκεύσει αρκετή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να λειτουργεί κανονικά όλη τη νύχτα.

Χρησιμοποιώντας ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρο και μαγνητόμετρο, το τσιπ μπορεί να ανιχνεύσει το άνοιγμα ενός παραθύρου και κατά πόσο αυτό είναι ανοιχτό. Εάν το παράθυρο έχει μείνει ανοιχτό για αρκετές ώρες (όταν, για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης έχει φύγει από το σπίτι ή όταν η θερμοκρασία έχει μειωθεί σημαντικά) στέλνει ένα ασύρματο σήμα στο σταθμό βάσης στο σπίτι. Αυτός με τη σειρά του ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη σπιτιού.

Επιπλέον, αν ανιχνεύει κινήσεις που αναγκάζουν ένα κλειδωμένο παράθυρο να ανοίξει, θα στείλει σήμα στο σταθμό βάσης για να ηχήσει συναγερμός.
Το τσιπ θα εκτεθεί στην εμπορική έκθεση BAU στο Μόναχο, 19 έως 24 Ιανουαρίου. Το Fraunhofer έχει ήδη αναπτύξει ένα παρόμοιο σύστημα, στο οποίο ο αισθητήρας του παραθύρου τροφοδοτείται από μια ηλιακή κυψέλη και από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ