Απονομή βραβείων «Αίολος» της ΕΛΕΤΑΕΝ

Τα 10 χρόνια συμπλήρωσε φέτος ο θεσμός των βραβείων «Αίολος» της ΕΛΕΤΑΕΝ και η απονομή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας.

 
Τα βραβεία Αίολος θεσμοθετήθηκαν το 2005, με αφορμή την πρώτης εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας της ΕΛΕΤΑΕΝ, με στόχο την αναγνώριση σημαντικών ανθρώπων με ξεχωριστή, καθοριστική και πολύπλευρη προσφορά στην ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας, με την ευρύτερη έννοια και ερμηνεία που επιδέχεται αυτός ο όρος.

Οι κατηγορίες διάκρισης είναι
• Επιστημονική
• Επιχειρηματική
• Κοινωνίας των πολιτών
• Συνολικής προσφοράς
Συνήθως απονέμονται 3 βραβεία, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως φέτος που έχουμε ένα βραβείο για κάθε κατηγορία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΙΟΛΟΣ 2015 – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αναστάσιος Πεπονής (1924-2011)
Η ΕΛΕΤΑΕΝ τιμά τον Σάκη Πεπονή με το Βραβείο Αίολος για την προσφορά του στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και ειδικά στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον κλάδο μέσω της ίδρυσης Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η προσφορά του αυτή είναι τεράστια αλλά εκτός από ένα μικρό κύκλο, που με την απονομή αυτού του βραβείου πιστεύουμε ότι θα μεγαλώσει, δεν έχει εκτιμηθεί στον βαθμό που της αξίζει.

Το όνομά του στο ευρύ κοινό συνδέεται με το ΑΣΕΠ και το Ν.2190/1994, τον επικαλούμενο και «Νόμο Πεπονή», που καθιέρωσε μια βάση αξιοκρατίας στις προσλήψεις του Δημοσίου, παρά τις τότε αντιδράσεις, το 1994 κατά την διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης. Όμως ο Αναστάσιος Πεπονής εργάστηκε και προσέφερε πολύ περισσότερο ως Υπουργός Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, Υπουργείο στο οποίο υπηρέτησε τέσσερις θητείες το 1982, το 1986 ως το 1989, το 1989 ως το 1990 και τέλος το 1995 ως το 1996.

Στις θητείες του στο τότε ΥΒΕΤ ήταν ο εμπνευστής και η κινητήρια δύναμη για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην χώρα με τις συμφωνίες που έκλεισε με την τότε Σοβιετική Ένωση και την Αλγερία. Για την προσφορά του αυτή έχει τιμηθεί πρόσφατα από άλλους ενεργειακούς οργανισμούς όπως το ΙΕΝΕ.
Όμως πάντα στην σκέψη του υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον ενεργειακό τομέα και μια πεποίθηση για την θέση των ΑΠΕ στη ενεργειακό γίγνεσθαι. Στην αντίληψή του κυριαρχούσε η ανάγκη για Επιστημονική Ανάπτυξη και Έρευνα στο πεδίο των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Η πεποίθηση του αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την ίδρυση του ΚΑΠΕ το 1988 με το Προεδρικό Διάταγμα Π.Δ.375/1987. Στα πρώτα του βήματα ήταν εκεί για να το προστατεύσει και να το ενισχύσει, ακριβώς γιατί πίστευε στην ανάγκη ύπαρξής του και διέβλεπε την αναμενόμενη συμβολή του στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η συνεισφορά του ΚΑΠΕ στην επιστήμη, την έρευνα και την προώθηση των ΑΠΕ και της αιολικής ενέργειας δεν χρειάζεται ανάλυση. Είναι ένα στολίδι που ενώ χαίρει διεθνούς αναγνώρισης, τα τελευταία χρόνια οδηγείται στην απαξίωση και το μέλλον του διαγράφεται ζοφερό.

Και ο κ. Πεπονής δεν σταμάτησε εκεί. Έχοντας από τη δεκαετία του 1980 το όραμα της ανάπτυξης των Α.Π.Ε., εργάστηκε ώστε η ΔΕΗ με τη Διεύθυνση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας να προχωρήσει σε σύναψη Προγραμματικής Συμφωνίας με Ξένο Οίκο για τη μεταφορά τεχνογνωσίας κατασκευής ανεμογεννητριών στη πατρίδα μας.

Σημ.: Ο Σάκης Πεπονής διετέλεσε πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΠΕΚ (1950 - 1952). Από το 1963 ως το 1965, επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, ήταν γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) όπου καθιέρωσε τη χρήση της δημοτικής γλώσσας, ενώ ίδρυσε και τον πειραματικό σταθμό τηλεόρασης που αργότερα μετεξελίχθηκε στην ΕΡΤ. Ήταν βουλευτής Α Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ από το 1977 μέχρι και το 2000.

Στα σημαντικότερα επιτεύγματά του συγκαταλέγεται ο νόμος 2190/1994 που δημιούργησε το ΑΣΕΠ και το σύστημα πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια. Ο νόμος αναφέρεται πολλές φορές ως "νόμος Πεπονή". Ακόμη, ήταν γενικός εισηγητής της αναθεώρησης του Συντάγματος του 1985-86. Ως Υπουργός Βιομηχανίας ίδρυσε μεταξύ άλλων το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.).

Για την τεράστια συνολική προσφορά του στον ενεργειακό τομέα, αλλά και την ειδική προσφορά του μέσω του ΚΑΠΕ στην διείσδυση των ΑΠΕ και της Αιολικής Ενέργειας, η ΕΛΕΤΑΕΝ προσφέρει με ευγνωμοσύνη το βραβείο αυτό.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΙΟΛΟΣ 2015 – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ κατηγορία.
Μανώλης Μαραγκουδάκης

Από τους πρωτεργάτες του χώρου έβαλε τα θεμέλια της αιολικής δύναμης της ΤΕΡΝΑ από το 1997. Κινητήριος μοχλός της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της κ. Μανώλης Μαραγκουδάκης ο οποίος με υψηλή επαγγελματικότητα και μεγάλη αφοσίωση στο έργο του συντονίζει το πρόγραμμα επενδύσεων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΑΠΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. Ο κύριος Μανώλης Μαραγκουδάκης είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανολογίας από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Αγγλίας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διεύθυνση Παραγωγής και Τεχνολογίας Κατασκευών από το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Σκωτίας.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως διευθυντής εργοστασίου στην κατασκευαστική εταιρία ΒΙΔΟΜΕΤ Α.Ε., όπου εργάστηκε από το 1980 έως το 1988. Από το 1988 έως το 1989 ήταν διευθυντής εργοστασίου στη Sabo S.A., που ειδικεύεται στην κατασκευή και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού. Από το 1988 είναι μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος στη ΒΙΟΜΕΚ Α.Β.Ε.Τ.Ε. Το 1997 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Όμιλο ΤΕΡΝΑ, και σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και του Γενικού Διευθυντή του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Μαραγκουδάκης είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.
Για την προσφορά του στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και της Αιολικής Ενέργειας ειδικότερα, η ΕΛΕΤΑΕΝ προσφέρει με ευγνωμοσύνη το βραβείο αυτό.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΙΟΛΟΣ 2015 – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ κατηγορία
Νίκος Χαραλαμπίδης

Σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Μετεωρολογίας-Ωκεανολογίας στο Παν/μιο Pierre et Marie Curie, PARIS VI. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ακολούθησε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Γενικής Ωκεανογραφίας στο Παν/μιο Αθηνών. Από το 1985 δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και άγριας ζωής.

Το 1992 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Greenpeace, αναλαμβάνοντας την εκστρατεία για τη θαλάσσια οικολογία, ενώ διετέλεσε υπεύθυνος της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα. Από τον Φεβρουάριο του 2002 έχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε θέματα Πράσινης Ανάπτυξης, δηλαδή στην προώθηση λύσεων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από τη διπλή κρίση (κλιματική και οικονομική). Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, την Πράσινη Ανάπτυξη.
Για την προσφορά του στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και της Αιολικής Ενέργειας ειδικότερα, η ΕΛΕΤΑΕΝ προσφέρει με ευγνωμοσύνη το βραβείο αυτό.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΙΟΛΟΣ 2015 – ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ κατηγορία
Dr. Andrew Garrad

Ο Andrew Garrad ξεκίνησε την μακριά του και πετυχημένη πορεία στην Αιολική ενέργεια το 1971 όταν κατασκεύασε την πρώτη του ανεμογεννήτρια στα 18 του!
Επίσημα εισήλθε στον κλάδο της Αιολικής Ενέργειας το 1979 ιδρύοντας το γραφείο μελετών Garrad Hassan στο Μπρίστολ, το οποίο το 1984 μετεξελίχθηκε σε Garrad Hassan & Partners Ltd.

Αυτό το γραφείο αργότερα συγχωνεύτηκε με την Germanisher Lloyd το 2009 δημιουργώντας την GL Garrad Hassan το μεγαλύτερο ανεξάρτητο γραφείο συμβούλων ΑΠΕ με 600 ειδικούς και γραφεία σε 18 χώρες αφιερωμένα στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και των ΑΠΕ γενικότερα και τον Andrew Garrad να είναι Πρόεδρος του σχήματος. Και μετά ήρθε η συγχώνευση με την DNV το 2013 και τη δημιουργία της DNV GL – Energy με 1.000 εργαζόμενους και γραφεία σε 27 χώρες και τον Andrew Garrad να είναι τώρα μέλος του Εποπτικού συμβουλίου του.

Ο Andrew Garrad διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας(BWEA), ενώ εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) αναλαμβάνοντας το τιμόνι του ισχυρότερου φορέα αιολικής ενέργειας παγκοσμίως μετά την αποχώρηση του επί 12 χρόνια Προέδρου Αρθούρου Ζερβού.

Το 2006 στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο και Έκθεση Αιολικής Ενέργειας στην Αθήνα το βαρύτιμο βραβείο Poul la Cour Prize απονεμήθηκε στον Andrew Garrad για την μοναδική προσφορά του στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας.

Για τη συνολική προσφορά του στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και της Αιολικής Ενέργειας ειδικότερα, η ΕΛΕΤΑΕΝ προσφέρει με ευγνωμοσύνη το βραβείο αυτό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ