Ευελιξία στην χρήση, εκπτώσεις στην σύνδεση, επιδοτήσεις εγκατάστασης, μείωση τιμών από την πλευρά της ΔΕΠΑ προς οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές και πρωτοβουλίες δημόσιων φορέων και κυβερνήσεων

ΕΣΠΑ και «Εξοικονομώ» φέρνουν το φυσικό αέριο δίπλα μας

Διαβάστηκε από 3021 αναγνώστες -

Συνώνυμο της εξοικονόμησης στον οικιακό και επαγγελματικό τομέα και κατεξοχήν καύσιμο της οικολογικής μετακίνησης, το φυσικό αέριο εισχωρεί σταδιακά σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και δημιουργεί προϋποθέσεις για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας.

 
Είτε πρόκειται για την μετακίνηση με ΙΧ, επαγγελματικά οχήματα και δημόσιες συγκοινωνίες, είτε για την θέρμανση του σπιτιού και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός επαγγελματικού χώρου ή μιας ολόκληρης βιομηχανίας, το φυσικό αέριο προσφέρει λύσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και «tailor made». Ευελιξία στην χρήση, εκπτώσεις στην σύνδεση, επιδοτήσεις εγκατάστασης, μείωση τιμών από την πλευρά της ΔΕΠΑ προς οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές και πρωτοβουλίες δημόσιων φορέων και κυβερνήσεων συνθέτουν μία συντονισμένη προσπάθεια να αποτελέσει το φυσικό αέριο την πρώτη επιλογή ενέργειας στους παραπάνω τομείς.

Και γιατί το 2015 είναι πολλά υποσχόμενο; Η απάντηση είναι απλή: μέσα στην χρονιά αυτή υλοποιείται σειρά προγραμμάτων και ενεργειών, οι οποίες καθιστούν την χρήση φυσικού αερίου δυνατή για όλο και μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών. Ας δούμε κάποιες από αυτές που αφορούν στον οικιακό και επαγγελματικό τομέα:

  • Επιδότηση αντικατάστασης καυστήρα πετρελαίου με φυσικού αερίου
Όπως είναι γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα επιδότησης έως 5.500 ευρώ των οικιακών καταναλωτών για την αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου σε φυσικού αερίου (το συνολικό ποσόν που θα διατεθεί είναι 15 εκ. ευρώ) με μοναδικό κριτήριο την τιμή ζώνης η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.500 ευρώ. 

Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από το μέσο κόστος κατασκευής και το μέγεθος του κτιρίου (το οποίο μεταφράζεται σε αυξημένες ή όχι ενεργειακές ανάγκες). Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για αυτοτελή κατοικία, το μέσο κόστος κατασκευής είναι περίπου 2.000 ευρώ και το πρόγραμμα επιδοτεί το 50% δηλαδή τα 1000 ευρώ. Σε μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση και δέκα διαμερίσματα, το μέσο κόστος κατασκευής είναι 5.000 ευρώ και το πρόγραμμα επιδοτεί τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές με 3.000 ευρώ, με το ποσό επιδότησης να ξεπερνά το 50% ενώ όταν πρόκειται για μεγαλύτερη πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση (π.χ με 20 διαμερίσματα) το μέσο κόστος κατασκευής είναι 9.000 και επιδοτείται το 5.500, δηλαδή η επιδότηση ξεπερνά κατά πολύ το 50% και σε αυτή την περίπτωση.

  • Πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον
Μία κατεξοχήν «πράσινη» παρέμβαση αποτελεί η χρήση φυσικού αερίου στον κτιριακό τομέα στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ οίκον» το οποίο «ξανατρέχει» με την συμμετοχή περισσότερων νοικοκυριών χαμηλής εισοδηματικής κατηγορίας. Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ οίκον» επιχειρείται να μειωθούν τα ποσοστά επιδοτήσεων ώστε να ωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά και το ανώτατο ύψος επιδότησης για τη χαμηλή εισοδηματική κατηγορία να πέσει από το 70% στο 55% ενώ στην μεσαία εισοδηματική ομάδα από 35% στο 25% και στην υψηλή να μειωθεί κάτω του 15% που ήταν αρχικά. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτό να καλυφθούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης για 45.000 νοικοκυριά με δαπάνη 25.000 ευρώ εκ των προβλεπόμενων κονδυλίων (σε περίπτωση που τα ποσοστά παραμείνουν τα ίδια). Παράλληλα, όπως ορίζει τροπολογία που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος (η οποία συζητείται με το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα), προβλέπονται φοροαπαλλαγές για ενεργειακές επενδύσεις και συγκεκριμένα, μείωση από το φόρο 10% της δαπάνης για ενεργειακές επενδύσεις με ανώτατο όριο δαπάνης τα 15.000 ευρώ.

Μία συνήθης παρέμβαση που επιχειρείται κάνοντας χρήση της επιδότησης είναι η εγκατάσταση συστήματος αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο, η οποία εξασφαλίζει εξοικονόμηση που ξεπερνά το 38% και μειώνει τον λογαριασμό πάνω από 40%.

  • Επιδοτήσεις για την ενέργεια και την καινοτομία
Η ενέργεια, οι μεταφορές και ο τουρισμός βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο θα τροφοδοτήσει την ελληνική οικονομία με κεφάλαια 3,6 δις ευρώ μέσω

του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, (αμέσως μετά το Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»), εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει πολλαπλάσιους πόρους, εάν συνυπολογιστεί και η ιδιωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων που θα επιδοτηθούν κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος θα ανήκουν στον κλάδο της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, των κατασκευών, της πληροφορικής, της βιομηχανίας τροφίμων κ.α, ενώ βασικά κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι n εξωστρέφεια, η καινοτομία και η δημιουργικότητα, η ύπαρξη ενός κρίσιμου μεγέθους από άποψη κύκλου εργασιών και η επαρκής γκάμα προϊόντων, ώστε να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, η στόχευση σε εξειδικευμένα τμήματα της παγκόσμιας αγοράς, τα υγιή οικονομικά αποτελέσματα, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, η start-up δραστηριότητα, η χαμηλή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, n συνεργασία των επιχειρήσεων και n παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.


Και οι τιμές πέφτουν…
Οι τιμές του φυσικού αερίου βαίνουν μειούμενες χάρη στις προσπάθειες που κάνει η ΔΕΠΑ όλα αυτά τα χρόνια για χαμηλότερη τιμή προμήθειας και την μετακύληση της έκπτωσης στους καταναλωτές. Ύστερα από την υπογραφή συμφωνίας με την GAZPROM επετεύχθη η μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου ενώ σειρά άλλων ευεργετικών διατάξεων καθιστούν την χρήση φυσικού αερίου ιδιαίτερα συμφέρουσα για τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, (η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της Ελληνικής Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), η τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 15%, προσεγγίζοντας έτσι την μέση ευρωπαϊκή τιμή προμήθειας αερίου, με την οποία η GAZPROM EXPORT προμηθεύει μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων τις χώρες τις ηπειρωτικής Ευρώπης.

Εκτός από τις αλλαγές θεσμικής φύσεως στην τιμολογιακή πολιτική φυσικού αερίου, άλλα προγράμματα της ΕΠΑ προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στους καταναλωτές. Παράδειγμα αποτελεί η χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης η οποία κάνει τη χρήση του φυσικού αερίου πιο προσιτή για τους οικιακούς καταναλωτές και, έτσι, χωρίς την παρεμβολή καμίας τράπεζας, σε μεγάλες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση αλλά και σε μεμονωμένα διαμερίσματα με αυτόνομη εγκατάσταση θέρμανσης, που προτίθενται να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, χρηματοδοτείται το κόστος κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ