Τα περιθώρια της νέας κυβέρνησης για την επίλυση των ζητημάτων της Ενέργειας δεν φαίνεται να είναι μεγάλα

Νέα δεδομένα στην «ατζέντα» της Ενέργειας

Στον «αέρα» βρίσκεται πλέον και το νέο νομοσχέδιο για το αέριο, το οποίο βρισκόταν σχεδόν κυριολεκτικά, ένα βήμα από τη Βουλή.

 
Ο κλάδος της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος αποτέλεσε έναν από τους πλέον ενεργούς των τελευταίων χρόνων, με πλήθος αλλαγών να έχουν προαναγγελθεί ή και ξεκινήσει από το υπουργείο ΠΕΚΑ, το οποίο και είχε «περάσει» μία σειρά από πολιτικές που θα διαμόρφωνε από την αρχή, τον εγχώριο ενεργειακό «χάρτη». Η προκήρυξη έκτακτων εκλογών στα τέλη του 2014 όμως, έβαλε στον… πάγο και το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων και ανάμεσά τους και τις εκκρεμότητες στον κλάδο της ενέργειας, τις οποίες και θα κληθεί πλέον να «αντιμετωπίσει» η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προέκυψε χθες μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αντικαθίσταται από ένα υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με νέο υπουργό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και αναπληρωτή υπουργό, με αρμοδιότητες γύρω από το Περιβάλλον, τον Γιάννη Τσιρώνη των Οικολόγων-Πράσινων.

Οι δύο άνδρες εκτιμάται ότι θα αλλάξουν πλήρως την ενεργειακή πολιτική των τελευταίων χρόνων, καθώς σύμφωνα και με όσα έχουν λεχθεί προεκλογικά, αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που είχαν ανακοινωθεί ή ακόμη και ξεκινήσει στον ενεργειακό κλάδο, αναμένεται να μπουν πια στο… συρτάρι.


Οι… ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Εξ αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για διάφορες πολιτικές της απελθούσας πλέον κυβέρνησης και άρα αναμένονται αρκετές αλλαγές, αφού για παράδειγμα, οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, όπως εκείνη του ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει να θεωρούνται πλέον «παγωμένες», με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ξεκαθαρίσει μάλιστα, την αντίθετη θέση του για το σύνολό τους και ειδικά για τη «μικρή ΔΕΗ».

Στον «αέρα» βρίσκεται πλέον και το νέο νομοσχέδιο για το αέριο, το οποίο βρισκόταν σχεδόν κυριολεκτικά, ένα βήμα από τη Βουλή, αλλά πλέον θα πρέπει να κατατεθεί από τη νέα κυβέρνηση, είτε ως έχει είτε με αλλαγές, καθώς αποτελεί και υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, οι πολυσυζητημένες δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είναι πια πιθανό να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η σχετική ρύθμιση, παρότι η κυβέρνηση είχε έρθει σε συμφωνία για αυτή, με την τρόικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει επίσης, τις ενστάσεις του και για τη συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑP, δεν είναι όμως βέβαιο αν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας (βάσει της σχετικής εκφρασμένης πρόθεσή του) από νομικής πλευράς.


«Βροχή» αιτημάτων από την πρώτη μέρα
Τα περιθώρια της νέας κυβέρνησης για την επίλυση των ζητημάτων της Ενέργειας πάντως, δεν φαίνεται να είναι μεγάλα, καθώς ήδη από χθες, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες… αιτιάσεις από τους φορείς της εγχώριας οικονομίας, οι οποίες αφορούν και τον ενεργειακό τομέα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, απέστειλε επιστολή στο νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, παραθέτοντάς του τις θέσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για την έξοδο της χώρας από την ύφεση και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Σε αυτές λοιπόν, περιλαμβάνονται μέτρα για τη μείωση της τιμής του ρεύματος, για φοροελαφρύνσεις, αλλά και για την τόνωσης της επιχειρηματικότητας.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η οποία και προβάλλει τους βασικούς άξονες προτεραιότητας για μία αποτελεσματική εθνική στρατηγική εξωστρέφειας. Ένας εξ αυτών είναι και η Ελάφρυνση Επιβαρύνσεων Πολιτών και Επιχειρήσεων, για τον οποίο ζητείται η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, αλλά και η μείωση του ενεργειακού κόστους για τις μονάδες παραγωγής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ