Οκτώ εισηγητές έχουν ως στόχο να καλύψουν το ευρύ αντικείμενο της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων

Ημερίδα με θέμα «Καινοτόμα δομικά υλικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης»

Διαβάστηκε από 1297 αναγνώστες -

Την Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton Athens ημερίδα με θέμα «Καινοτόμα δομικά υλικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης», στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου DICOM, που συντονίζει το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

 
Στο έργο μετέχουν ακόμη το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η εταιρεία παραγωγής θερμομονωτικών υλικών Fibran και η κατασκευαστική εταιρεία Δομοτεχνική. 

Οκτώ εισηγητές έχουν ως στόχο να καλύψουν το ευρύ αντικείμενο της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, ιδίως μάλιστα των υφισταμένων, και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα υλικά νέας τεχνολογίας που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου DICOM. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνθος Σανταμούρης θα εστιάσει στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης των πόλεων και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ψυχρά υλικά στην άμβλυνση του προβλήματος στα κτίρια. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στην κοινωνική αναγκαιότητα βελτίωσης των παλαιών, μη μονωμένων κτιρίων, καθώς η ενεργειακή φτώχεια έχει πλήξει περίπου 40% του ελληνικού πληθυσμού. 

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Αγις Παπαδόπουλος, ως συντονιστής του έργου DICOM, θα παρουσιάσει τα νέα, σύνθετα ψυχρά-θερμομονωτικά υλικά που αναπτύχθηκαν και μετρήθηκαν σε πραγματικές συνθήκες επί έναν και πλέον χρόνο και θα παρουσιάσει κάποια από τα κυριότερα στοιχεία που προέκυψαν από τις επιφανειακές θερμοκρασίες το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα, προσδιορίζοντας την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται, ανάλογα με την κλιματική ζώνη και το είδος του κτιρίου και σε ουσιαστική βελτίωση της θερμικής άνεσης στο εσωτερικό των κτιρίων. 

Έμφαση θα δοθεί από τον αρχιτέκτονα Θύμιο Αλεξόπουλο, της Δομοτεχνικής, στις δυνατότητες εφαρμογής του βιοκλιματικού σχεδιασμού μέσα στον πυκνό αστικό ιστό, επιτυγχάνοντας. Η κυρία Στέλλα Χαδιαράκου, της Fibran, θα παρουσιάσει τις τεχνικές ιδιότητες των νέων υλικών, ενώ αναλυτικά το πειραματικό μέρος του έργου θα παρουσιαστεί από τις κυρίες Καρλέση και Αντωνιάδου από τα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. 

Εκτός των εισηγήσεων αναφορικά με το έργο, θα ακολουθήσουν και κάποιες εισηγήσεις από την πράξη, όπως τα αποτελέσματα από την ενεργειακή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών στην Κομοτηνή, ένα πολύ σημαντικό έργο που μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε από το ΚΑΠΕ, τα οποία θα παρουσιαστούν από την κυρία Ελένη Χατζηγεωργίου, αλλά και σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού, καθώς και εφαρμογές φυτεμένων δωμάτων, από τους κκ Λ.Δαβή και Γ.Κοτοπούλη, των εταιρών Wolf και eGreen αντίστοιχα. 

Η ημερίδα αυτή απευθύνεται σε μηχανικούς, μελετητές, κατασκευαστές και επαγγελματίες του κλάδου, και αποτελεί συνέχεια μιας επιτυχούς ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πάνω από 200 παρευρισκόμενων. Η ημερίδα αυτή θα ολοκληρωθεί με συζήτηση για τα προβλήματα, τις δυνατότητες και τις προοπτικές του ενεργειακού σχεδιασμού και των ενεργειακών παρεμβάσεων στα κτίρια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ