2014: Σταθεροποίηση των αιολικών εγκαταστάσεων μετά τα στοιχεία ρεκόρ του 2013

Διαβάστηκε από 1031 αναγνώστες -

Η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία είδε τις νέες εγκαταστάσεις να μειώνονται κατά 84 MW (5,34%) το 2014, καθώς ο τομέας σταθεροποιήθηκε μετά τα αριθμητικά ρεκόρ του προηγούμενου έτους.

 
Το 2014, 408 νέες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες ήταν πλήρως συνδεδεμένες με το δίκτυο, προσθέτοντας 1.483 MW στο ευρωπαϊκό σύστημα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς για την Ευρώπη ανέρχεται σήμερα σε 8,045MW από 74 υπεράκτια αιολικά πάρκα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Justin Wilkes, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, δήλωσε: «Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι βλέπουμε στασιμότητα των εγκαταστάσεων το 2014 μετά τον χρόνο ρεκόρ του 2013. Η βιομηχανία έχει δει εκθετική αύξηση από τις αρχές αυτής της δεκαετίας, πράγμα που συνιστά μια φυσική σταθεροποίηση της προόδου αυτής. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα έχει ένα μνημειώδη ρόλο στο εγχείρημα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ομάδας Ενέργειας, αλλά είναι η πολιτική βούληση που θα βοηθήσει την Ευρώπη να ξεκλειδώσει το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της».

Και πρόσθεσε: «Η τεχνολογία και η χρηματοδότηση είναι εδώ, αλλά χρειαζόμαστε τη χάραξη πολιτικής με σταθερά μακροπρόθεσμα σχέδια για να ωθήσει την ανάπτυξη του κλάδου αυτού και να αποφευχθεί η ασυνεπής πολιτική για την υπεράκτια αιολική ενέργεια».

Το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευε πάνω από το μισό όλων των νέων εγκαταστάσεων (54,8%), με τη Γερμανία να είναι στη δεύτερη θέση (35,7%) και το Βέλγιο να αποτελεί το υπόλοιπο (9,5%). Αλλά για το 2015, η Γερμανία αναμένεται να εγκαταστήσει περισσότερες υπεράκτιες εγκαταστάσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Wilkes δήλωσε επίσης: «Η Γερμανία έχει ετοιμαστεί ώστε να αντιστρέψει αυτή την τάση φέτος. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεγαλύτερη εγκατεστημένη υπεράκτια ισχύ από ό, τι όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, αλλά φέτος φαίνεται ότι οι άλλες χώρες της ΕΕ θα κάνουν σοβαρές επενδύσεις στον τομέα. Εννέα οικονομικές συμφωνίες έκλεισαν το 2014, εκ των οποίων οι 4 ήταν για έργα πολλών δις ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ουσιαστική δραστηριότητα θα αρχίσει από το 2017, όταν τα αποτελέσματα των έργων αυτών αρχίσουν να έρχονται στην επιφάνεια».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ