Ένα «ενεργό σπίτι» εξοικονόμησης ενέργειας!

Διαβάστηκε από 1338 αναγνώστες -

Ένα έργο στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, ισχυρίζεται ότι είναι το «πρώτο πλήρως λειτουργικό Active House στον κόσμο. To "Aktivhaus Β10” λέγεται ότι χρησιμοποιεί «ενεργά μέτρα», όπως η αυτο-εκμάθηση και οι αυτοματισμοί για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του.

 
Πρώτα από όλα πρέπει να ασχοληθούμε με την ορολογία. Πιστοποιημένο παθητικό σπίτι είναι ένα σπίτι που έχει εξαιρετικά αποδοτική ενεργειακή απόδοση σε ένα προκαθορισμένο πρότυπο, ιδίως σε σχέση με τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, την αεροστεγανότητα και τον εξαερισμό. Είναι μια ευρέως αναγνωρισμένη και σεβαστή πιστοποίηση.

Ένα λιγότερο γνωστό σήμα και οι προδιαγραφές του σπιτιού Active Vision ορίζονται από την συμμαχία Active House. Οι αρχές του επικεντρώνονται στη δημιουργία σπιτιών που παρέχουν υγιέστερη και πιο άνετη ζωή για τους ενοίκους τους, κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουν «θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία πίσω από το Aktivhaus Β10, ωστόσο, έχει δημιουργήσει τον δικό της ορισμό για το Active House, ο οποίος, μάλιστα, προστατεύεται από νόμους περί εμπορικών σημάτων. Σύμφωνα με τον ορισμό του Werner Sobek, ένα Active House είναι αυτό που αντισταθμίζει την ετήσια συνολική κατανάλωση ενέργειας κατά βιώσιμο τρόπο, αναμένει και αντιδρά ανάλογα με τις αλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του σπιτιού και συνεχώς μέτρα και βελτιστοποιεί όλες τις ροές ενέργειας.

Λέγεται ότι τα Active Houses δεν χρησιμοποιούν ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα ή πυρηνική ενέργεια και παράγουν αρκετή ενέργεια μόνα τους για τις δικές τους ανάγκες ή με το να δικτυώνονται με άλλες τέτοιες μονάδες. Η κατηγορία αυτών των σπιτιών λέγεται ότι χαρακτηρίζεται από αυτή την αυτο-βιωσιμότητα, από την έλλειψη μεθόδων που ορίζουν τον τρόπο που θα πρέπει αυτή να επιτευχθεί και με την εξέλιξή τους. Σύμφωνα με αυτές τις προδιαγραφές έχει κατασκευαστεί και το Aktivhaus Β10.

Το Aktivhaus Β10 είναι μέρος ενός ερευνητικού έργου που διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα υλικά, ο σχεδιασμός και η τεχνολογία μπορούν να επεκτείνουν τη βιωσιμότητα του σπιτιού σε έναν όλο και πιο δομημένο κόσμο. Το έργο εκτελείται από την E-Lab Projekt, θυγατρική του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SIS) της Στουτγάρδης, που προωθεί και αναπτύσσει μεθόδους και τεχνολογίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το σπίτι καλύπτει περίπου 90 τ.μ. , παράγει περίπου 200% της ενέργειας που απαιτεί και χρησιμοποιεί το πλεόνασμα ενέργειας για να τροφοδοτήσει δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δύο ηλεκτρικά ποδήλατα και το διπλανό σπίτι. Ο ηλεκτρισμός παράγεται από ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο. Ο Werner Sobek λέει πως ο σκοπός του σπιτιού δεν είναι να μεγιστοποιηθεί το πλεόνασμα ενέργειας, αλλά και να μειώσει το φορτίο του στο δίκτυο με πρόβλεψη της ενέργειας που απαιτείται.

Η κατανάλωση ενέργειας περιορίζεται στο ελάχιστο μέσω της υψηλής θερμικής απόδοσης του κτιρίου. Θερμαίνεται και ψύχεται με τη χρήση μιας αντλίας θερμότητας και μιας ηλιακής συστοιχία και δεξαμενής πάγου ως πηγές θερμότητας. Η μόνη άλλη ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα του κτιρίου και χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει την αντλία.

Επιπλέον, το Aktivhaus Β10 κάνει χρήση ενός «έξυπνου συστήματος αυτό-εκμάθησης διαχείρισης της ενέργειας», που επιτρέπει στο σπίτι να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του και να βελτιστοποιεί συνεχώς την απόδοσή του. Όλη η κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου παρακολουθείται και διαχειρίζεται από αυτό το σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού, θέρμανσης, εξαερισμού και φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων. Παρέχει, επίσης, το πλεόνασμα ενέργειας στο γειτονικό σπίτι ή στο δίκτυο.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του, το σύστημα διαχείρισης ενέργειας μαθαίνει τις συνήθειες των χρηστών του σπιτιού για να εξασφαλίσει ότι το κτίριο είναι κατάλληλα τροφοτημένο και τα αυτοκίνητα επαρκώς φορτισμένα, όταν απαιτείται, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι η χρήση συνολικά ελαχιστοποιείται. Μόλις όλοι οι ένοικοι του σπιτιού φεύγουν, για παράδειγμα, τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας τίθενται σε λειτουργία.

Διαβάστε περισσότερα για το Aktivhaus Β10 στο www.gizmag.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ