Τι είπε ο Γ. Τσιρώνης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής

Διαβάστηκε από 1396 αναγνώστες -

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και στη δημοσιογράφο Μάχη Τράτσα παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης.

 
Στη συνέντευξή του ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρεται αναλυτικά στο Κτηματολόγιο, στα αυθαίρετα, στην εκτός σχεδίου δόμηση, στο χωροταξικό σχεδιασμό, στους αυθαίρετους οικισμούς σε δασικές εκτάσεις, στις επιτρεπτές επεμβάσεις στα δάση, στα μεταλλεία, στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης.
Ερώτηση: Έχετε λύση για να προχωρήσει το Κτηματολόγιο;
Γιάννης Τσιρώνης: Έχουμε δύο ζητήματα να επιλύσουμε. Το ένα αφορά το ΕΣΠΑ - πιστεύω ότι θα το λύσουμε γιατί ήταν άδικη η EE για τα κονδύλια που έκοψε. Επιπλέον, υπάρχει ένα καλό αποθεματικό το οποίο θα μπορούσε να καλύψει πάνω από το 50% όλου του υπολειπόμενου έργου. Παράλληλα συνδικαλιστές της εταιρείας μου εξήγησαν ότι πάρα πολλές εξωτερικές αναθέσεις είναι σκανδαλώδεις. Όταν η εταιρεία του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ) βάζει τον χώρο, έχει δώσει τα μηχανήματα, βάζει την τεχνογνωσία, ποιός ο λόγος να έρθει ο εργολάβος και να προσλάβει κάποια άτομα ορισμένου χρόνου; Γιατί να μην τους προσλάβει η ΕΚΧΑ; Τι προσφέρουν οι εργολάβοι, όταν κάτι που το κάνουν εκείνοι για 50.000, 100.000 και 200.000 ευρώ θα το κάνουμε εμείς με 20.000 και 30.000 ευρώ; ¶ρα μην προτρέχουμε ότι δεν έχουμε τα χρήματα.

Ερώτηση: Πριν από τις εκλογές δόθηκε παράταση ως τον Φεβρουάριο του 2016 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Θα παραμείνει σε ισχύ ο σχετικός νόμος;
Γιάννης Τσιρώνης: Η παράταση υφίσταται. Το να καταργήσω την παράταση χωρίς να έχω εναλλακτική θα ήταν παράλογο. Σε δεύτερο χρόνο όμως θα επανεξεταστεί ο νόμος όσον αφορά το πολεοδομικό αντιστάθμισμα, ώστε οι πόλεις να ανασάνουν. Το αντιστάθμισμα που θα εξετάσουμε μπορεί να είναι ακόμη και μείωση συντελεστή δόμησης, όπου είναι δυνατή.

Ερώτηση: Όπως σε περιοχές όπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων;
Γιάννης Τσιρώνης: Όχι μόνο. Μπορεί να γίνει γενικότερα σε περιοχές επιβαρυμένες, με βάση τις εισηγήσεις που έχουμε για τη δόμηση διαφόρων περιοχών από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Ερώτηση: Η μείωση του συντελεστή δόμησης δεν θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις;
Γιάννης Τσιρώνης: Θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτό δεν πάει άλλο. Έχουμε υπερπροσφορά δομημένου χώρου. Χίλιες φορές να μειώσω τον συντελεστή και να προχωρήσω σε αναδόμηση και πλήρη ανακατασκευή πεπαλαιωμένων κτιρίων σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές, τα οποία θα έχουν ενεργειακή και υδατική αυτάρκεια. Μπορούν να ενωθούν οι ακάλυπτοι και να γίνει ένα σύγχρονο οικοδομικό τετράγωνο. Αυτό μπορεί να είναι κίνητρο και για έναν μεγαλοεργολάβο.

Ερώτηση: Ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο πρόβλημα, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες, αφορά τους αυθαίρετους οικισμούς που έχουν χτιστεί σε δάση και δασικές εκτάσεις.
Γιάννης Τσιρώνης: Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οριζόντια τέτοιες περιπτώσεις. Δεν έχουν τον ίδιο βαθμό αυθαιρεσίας. Είναι προφανές ότι όταν φτιάξουμε τους δασικούς χάρτες και το Δασολόγιο, ορισμένες περιοχές με κάποιες αποφάσεις θα αποχαρακτηριστούν.

Ερώτηση: Ωστόσο η κύρωση των δασικών χαρτών έχει παγώσει, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων.
Γιάννης Τσιρώνης: Στην πολιτική βούληση κόλλησαν. Θα ξεκινήσουμε άμεσα τις αναρτήσεις και θα δούμε τι θα γίνει με τις Επιτροπές Αναρρήσεων, αν θα υπάρξουν πολλές αντιρρήσεις, θα δούμε με το υπουργείο Οικονομικών πώς θα βρεθούν οι πόροι για να φτιαχτούν αυτές οι Επιτροπές. Με τη συνεργασία Πολεοδομίας και Δασικής Υπηρεσίας θα δούμε τί θα αποκατασταθεί ως δάσος, ακόμη και με κατεδάφιση, αν πρόκειται για μεμονωμένες κατοικίες μέσα σε ένα δάσος. Σε περιοχές όμως όπου πλέον δεν υπάρχει δάσος παρά ένας οικισμός και πέντε άχτιστα οικόπεδα, τότε μιλάμε για αποχαρακτηρισμό. Ωστόσο είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για το θέμα. Πάντως μπουλντόζα θα μπει πάντα με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Ερώτηση: Με την έκτος σχεδίου δόμηση τι θα γίνει;
Γιάννης Τσιρώνης: Το Χωροταξικό είναι ένας από τους φακέλους - μαζί με το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο - που βρίσκονται ανοιχτοί πάνω στο γραφείο μου από την πρώτη ημέρα που ήρθα στο υπουργείο. Είναι προφανές ότι σε έναν ορίζοντα κάποιου χρόνου, κατά τη διάρκεια της τετραετίας αυτής της κυβέρνησης, θα πούμε ότι λήξαμε οριστικά και αμετάκλητα με την εκτός σχεδίου δόμηση. Αν έχουμε έναν σωστό χωροταξικό σχεδιασμό, θα ξέρουν όλοι ότι αυτή η περιοχή είναι ΒΙΠΕ και χτίζουμε εργοστάσια, πού χτίζουμε ξενοδοχεία, βυρσοδεψεία κ.τ.λ.

Ερώτηση: Εργοστάσια, με βάση τον τελευταίο νόμο για τα δάση, χωροθετούνται και σε δασικές εκτάσεις.
Γιάννης Τσιρώνης: Ακόμη και ένα εργοστάσιο μπορεί να είναι χωροθετημένο μέσα σε ένα δάσος. Στην Αυστρία και στην Ελβετία υπάρχουν εργοστάσια, με ειδική δραστηριότητα, "φυτεμένα" μέσα στις ¶λπεις. Ωραία εργοστάσια, νοικοκυρεμένα και καθαρά, και η δραστηριότητα είναι τέτοια που δεν ενοχλεί το δάσος. Τον συγκεκριμένο νόμο όμως θα τον εξετάσουμε γιατί είχε πολλές δασοκτόνες διατάξεις. Αν όμως κάποιες ρυθμίσεις έλυναν προβλήματα, προφανώς θα μπουν σε έναν νέο νόμο.

Ερώτηση: Ένα από τα θέματα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει προεκλογικά ήταν η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Γιάννης Τσιρώνης: Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι σαφής: αυτή η επένδυση είναι εκτός των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων. Δεν εκτιμούμε ως υπουργείο ότι τέτοιου είδους επενδύσεις βοηθούν την ανάπτυξη της Ελλάδας. Τα πρόσκαιρα οφέλη για τους ιδιώτες, το Δημόσιο αλλά και σε θέσεις εργασίας είναι πολύ λιγότερα από τις ζημιές. Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να ανησυχούν οι εργάτες που δουλεύουν στις υπάρχουσες μεταλλευτικές χρήσεις. Δεν θα κατεβάσουμε κανέναν διακόπτη. Αλλά είναι άλλο πράγμα οι αλόγιστες επεκτάσεις μεταλλείων. Εμείς μιλάμε για τις τελευταίες αδειοδοτήσεις. Έχουμε πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι είναι αυτό που επιεικώς θα έλεγα νομιμοφανείς, δηλαδή πατάνε σε "κυκλικούς ορισμούς νομιμότητας", με το ένα χαρτί να στηρίζεται στο άλλο και κανένα δεν πατάει πουθενά. Πρόκειται για αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης και εμείς δεν θα τις σβήσουμε με έναν χάρακα. Έχουμε προχωρήσει αρκετά τη νομική επεξεργασία και θα έχουμε μέσα στην εβδομάδα το πόρισμα. ¶λλωστε εκκρεμοδικεί και μια αίτηση στο ΣτΕ για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δεν θα πάρω μια βιαστική απόφαση η οποία θα μπορούσε να προσβληθεί.

Ερώτηση: Η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας μεταφράζεται σε ταφή των σκουπιδιών. Πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε;
Γιάννης Τσιρώνης: Με το θέμα των παράνομων χωματερών πρώτο μας μέλημα είναι να αποφύγουμε το πρόστιμο. Τα 10 εκατ. ευρώ που μας επιβλήθηκαν κατ αποκοπήν δεν τα γλιτώνουμε. Μπορούμε όμως να γλιτώσουμε κάποιες από τις ποινές που μας επιβλήθηκαν σε εξαμηνιαία βάση ανάλογα με τους ΧΑΔΑ που κλείνουμε. Γενικότερα θα ακολουθήσουμε μια λογική απομείωσης των απορριμμάτων. ¶ρα τα μεγάλα έργα είναι έξω από τον προσανατολισμό μας. Από την άλλη, αν ένα έργο είναι ώριμο και μπορεί να υποδεχθεί, έστω και προσωρινά, απορρίμματα τα οποία σήμερα πετάγονται ανεξέλεγκτα, μπορεί για ένα διάστημα να λειτουργήσει.

Ερώτηση: Όπως;
Γιάννης Τσιρώνης: Το πιο ώριμο, από όσο γνωρίζω, είναι του Γραμματικού. Είναι ένας έτοιμος ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Βέβαια η λογική μας δεν είναι πια οι ΧΥΤΥ. Αλλά προκειμένου να πετάγονται στις γειτονικές κοιλάδες, μπορούμε να πούμε ότι σε έναν ορίζοντα προσωρινό μπορεί να λειτουργεί. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι δεν θέλουμε να έχουμε δεσμεύσεις απέναντι σε εργολάβους για μακροχρόνιες σταθερές ποσότητες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ