Ηλεκτρικό και ΕΦΚ στα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση

Η λίστα του που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, έλαβε προχθές το «πράσινο φως» του Eurogroup.

 
Η λίστα του κ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει και κατηγορία ανθρωπιστικής κρίσης, στην οποία η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η καταπολέμησή της δεν θα έχει καμία αρνητική δημοσιονομική επίπτωση για τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, μεταξύ των μέτρων που θα περιλαμβάνει το σχετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης (εκτιμώμενου κόστους 2 δισ. ευρώ) είναι και η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η κατάργηση της εξίσωσης του ΕΦΚ. Πιο αναλυτικά, στις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, αναμένεται να υπάρχουν και τα εξής:

  • Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας (με όριο 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια).
  • Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
  • Επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
  • Δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό έως μηδενισμό της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (με στόχο σε πρώτη φάση 25.000 διαμερίσματα).
  • Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων με αποκατάσταση της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.
  • Ειδική κάρτα ετήσιας διάρκειας μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη συμμετοχή για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ