Δρομολογείται νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ΑΠΕ μετά το 2020

Διαβάστηκε από 1230 αναγνώστες -

Η EWEA χαιρετίζει την πρόταση της Ενεργειακής Ένωσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετά το 2020.

 
Η πρόταση της Ενεργειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετά το 2020 είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ευρώπη είναι ανοικτή σε δράσεις πάνω στην ενέργεια μηδενικών εκπομπών άνθρακα, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Αιολικής Ενεργειακής Ένωσης.
Ο Αντιπρόεδρος της Ενεργειακής Ένωσης Maroš Šefčovič σχεδιάζει να προωθήσει τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, το συντομότερο μέσα στο επόμενο έτος για να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι του 2030 για το κλίμα και την ενέργεια θα επιτευχθούν με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Ο Thomas Becker, Διευθύνων Σύμβουλος της EWEA, χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή και είπε ότι η νέα οδηγία για μετά το 2020 δείχνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης. Όπως τόνισε, «πρόκειται για θετικά σημάδια που προέρχονται από την Επιτροπή. Βλέπουμε συστάσεις για μια μετατόπιση από την οικονομία ορυκτών καυσίμων σε μια οικονομία που κυριαρχείται από πιο βιώσιμη, ασφαλή και απαλλαγμένη από άνθρακα ενέργεια».

Με την Ενεργειακή Ένωση στο μυαλό, η EWEA ζητά οι διάφορες απόψεις των 28 κρατών μελών για την ενεργειακή πολιτική να οργανωθούν, γιατί αυτή τη στιγμή στέλνεται ένα συγκεχυμένο μήνυμα τόσο προς τους οικονομικούς κύκλους όσο και προς τους επίδοξους επενδυτές. Τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να χρησιμεύσουν για τη συμπλήρωση των μακροπρόθεσμων ενεργειακών στόχων της ΕΕ για το κλίμα, με την αποφυγή αυθαίρετων και αναδρομικών αλλαγών στις εγχώριες πολιτικές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι θα επιτευχθούν οι δεσμευτικοί στόχοι για το 2020.

Ο Becker πρόσθεσε:. «Τελικά, η Ενεργειακή Ένωση θα επιτευχθεί μέσα από την αυστηρή εφαρμογή στα κράτη μέλη του πακέτου του 2030 για το κλίμα και την ενέργεια, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα πληρούνται τόσο ο στόχος του 40% για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου όσο και ο στόχος του 27% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό θα απαιτήσει ένα ισχυρό και διαφανές σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο τελικά θα προβλέπεται από τη νομοθεσία».
Το έγγραφο της Επιτροπής επισημαίνει επίσης ότι η ανάπτυξη των νέων υποδομών, ιδίως για τις διασυνδέσεις, θα πρέπει να μειώσει το κόστος της ενσωμάτωσης της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές στην εσωτερική αγορά ενέργειας.

Η αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψει ήδη το 10,2% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, αλλά για να γίνει η Ευρώπη η πρώτη στον κόσμο όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υπάρχουσα υποδομή του δικτύου έχει μια…. απελπιστική ανάγκη αναβάθμισης. Ο Becker, δήλωσε: «Η αυξημένη διασύνδεση μεταξύ των κρατών μελών και των επενδύσεων στα όλο και “γηραιότερα” δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της ηπείρου είναι υψίστης σημασίας. Πάνω από όλα η Ενεργειακή Ένωση πρέπει να περιλαμβάνει τη διασυνοριακή συνεργασία που θα δεσμεύει τα εθνικά δίκτυα σε μια πιο αποδοτική τεχνολογία που θα επιτρέψει στα έθνη να αξιοποιήσουν εγχώριους πόρους σε απομακρυσμένες περιοχές και να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια σε πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ευρώπης». «Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας βρίσκεται σε καλό σημείο, ώστε να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της στρατηγικής της ΕΕ για ενεργειακή ασφάλεια, την ίδια στιγμή που θα μειώνονται σημαντικά οι δαπάνες για εισαγωγές», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ