Μια... σιωπηλή τουρμπίνα που είναι τουριστικό αξιοθέατο!

Διαβάστηκε από 1289 αναγνώστες -

Οι Ολλανδοί χρησιμοποιούν εδώ και καιρό ανεμόμυλους για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μια νέα ιδέα που προτείνεται για την πόλη του Ρότερνταμ, ωστόσο, είναι σίγουρα μια από τις πιο περίτεχνες που έχουν συλληφθεί ποτέ σχετικά με τους ανεμόμυλους.

 
Ο ολλανδικός Windwheel είναι ένα τεράστιος κυκλικός μετατροπέας αιολικής ενέργειας που στεγάζει τα διαμερίσματα, ένα ξενοδοχείο και ένα τεράστιο τρενάκι roller coaster!

To concept γύρω από το Windwheel είναι να αποτελεί κατά ένα μέρος τουριστικό αξιοθέατο και κατά ένα άλλο μέρος κτίριο κατοικιών. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα 174 m και περιλαμβάνει δύο τεράστια δαχτυλίδια που φαίνονται να κλίνουν το ένα προς άλλο. «Θέλαμε να συνδυάσουμε ένα μεγάλο αξιοθέατο για το Ρότερνταμ με ένα βιώσιμο state of the art», εξηγεί ο Lennart Graaff της ολλανδικής Windwheel Corporation.

Το μεγαλύτερο εξωτερικό δαχτυλίδι θα αποτελεί τον χώρο όπου θα βρίσκεται το τρενάκι που θα κάνει εναέρια βόλτα τους επισκέπτες με θέα στο Ρότερνταμ και το λιμάνι του. Το μικρότερο εσωτερικό δαχτυλίδι στεγάζει 72 διαμερίσματα, ένα ξενοδοχείο 160 δωματίων σε επτά ορόφους και ένα εστιατόριο με πανοραμική θέα και γκαλερί. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό από όλα, όμως, είναι μια τεράστια προσομοίωση τουρμπίνας που καλύπτει το κεντρικό μικρότερο δαχτυλίδι.

Αν και μπορεί να ακούγεται σαν μια εξωπραγματική αρχιτεκτονική ιδέα, στην πραγματικότητα βασίζεται σε υφιστάμενη (αν και πρωτότυπη) τεχνολογία. Ο ηλεκτροστατικός μετατροπέας αιολικής ενέργειας (EWICON) αναπτύχθηκε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Delft και παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την εκμετάλλευση της κίνησης των φορτισμένων σταγονιδίων νερού στον άνεμο. Η απουσία κινούμενων μερών το καθιστά αθόρυβο και πιο εύκολο να διατηρηθεί από τις παραδοσιακές τουρμπίνες.

Το ολλανδικό concept του Windwheel έχει και άλλες πτυχές αειφορίας. Υβριδικά θερμικά φωτοβολταϊκά πάνελ θα χρησιμοποιηθούν για να συμβάλλουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το νερό της βροχής θα συλλέγονται για χρήση στο κτίριο. Η ολλανδική Windwheel Corporation, λέει πως και το ίδιο το κτίριο έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί με τοπικής προέλευσης υλικά, και με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσαν τελικά να αποσυναρμολογηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν αλλού.

Tags: VIRAL
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η πρώτη υποβρύχια βίλα έρχεται στις Μαλδίβες!

H περιβαλλοντική αλλαγή απειλεί...τη σοκολάτα!

Γλυπτά από πάγο ύψους 30 μέτρων!

Τελικά, πότε έκανε την εμφάνισή του ο Homo sapiens;

Η Ford γεμίζει το Λονδίνο «έξυπνα» παγκάκια!

Το καλύτερο λίπασμα είναι τα σκουπίδια σου!

Ανακαλύφθηκε μύκητας που διασπά το πλαστικό

Θαλάσσιο τέρας σε παραλία του Τέξας μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ!

Δολοφονήθηκε η διάσημη φώκια Αργυρώ στη Σάμο (VIDEO)

Φουτουριστικό γιοτ που πλοηγείται μέσω iPad στην Κέρκυρα

Αποδέξου την πρόκληση της Greenpeace!!

Το αρχαιότερο απολίθωμα μανιταριού είναι 115 εκ. ετών!

Xάρτης με δεδομένα ρύπανσης από τη Google!

Τα μικροπλαστικά φτάνουν και στο αλάτι!

Υπόγειοι κάδοι στο κέντρο της Λάρισας

«Πράσινο» σπίτι… ακολουθεί τον ήλιο!

Σπατάλησε μόνο όσο νερό χρειάζεσαι (VID)

Ξύλινοι γίγαντες στα δάση της Κοπεγχάγης!

Βιταμίνες για ρύπανση!

περισσότερα »