Στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ΑΠΕ η Ελλάδα

Ενισχυμένη εμφανίζεται, εκ νέου, η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

 
Συγκεκριμένα, η έκθεσή του καταγράφει μια σημαντική αύξηση τόσο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, όσο και τις βιομάζας, αλλά και όλων των άλλων ανανεώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών, καθόλη τη διάρκεια του 2013, την ώρα που στο διάστημα 2005-2012, η παραγόμενη από ΑΠΕ ηλεκτρική ενέργεια στην Ε.Ε. αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,1% (αρκετά υψηλότερο από το 4,1% της περιόδου 1990-2012). 

Σημειώνεται όμως, ότι η μείωση των εκπομπών των βλαβερών αερίων του θερμοκηπίου για το κλίμα, υπολείπονται ακόμα των απαιτήσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποφυγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μόνο από την ανάπτυξη της «πράσινης ενέργειας» πάντως, από το 2005 έως το 2012 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 7% στα τέλη του 2012, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΕΟΠ.

Όσον αφορά το 2013, η ανάπτυξη των ΑΠΕ συνεχίστηκε, με το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ε.Ε. να φθάνει σχεδόν το 15%, όταν ο στόχος της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις ΑΠΕ ήταν στο 12%. Μέχρι το 2020 δε, η Ε.Ε. στοχεύει να λαμβάνει τουλάχιστον το 20% της ενέργειάς της χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μερίδιο που θα αυξηθεί σε 27% έως το 2030.

Η έκθεση αναδεικνύει και τις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στην προσπάθεια επίτευξης των ευρωπαϊκών στόχων για τις ΑΠΕ, με χώρες όπως η Σουηδία, η Λετονία, η Φινλανδία και η Αυστρία, να καλύπτουν μέσω ΑΠΕ, περισσότερο από το ένα τρίτο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας την ώρα που στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται κάτω από 5%. Για την Ελλάδα η έκθεση σημειώνει ότι βρίσκεται σε ένα μέσο επίπεδο και μόλις κάτω από το μέσο όρο, στο 12%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ